Uusi isku sananvapaudelle Nicaraguassa

5 huhti, 2017

Vikesin tukema itsenäinen radio-ohjelma yritetään hiljentää. Media on Nicaraguassa tiukassa valtapuolueen lie’assa, mutta itsenäistä journalismia voi tehdä vielä verkossa.

Christopher Mendoza repparin teossa Limónin kaivosalueella, jossa naiset organisoivat vastarintaa B2GOLD-kaivosyhtiön laittomia irtisanomisia vastaan. Kuva: Kimmo LehtonenSuosittu radio-ohjelma Onda Local sai maanantaina ilmoituksen, jossa radioasema ilman mitään perusteluja ilmoitti yhteistyön peruuttamisesta.

Perjantaiaamuisin lähetettävällä kaksituntisella ohjelmalla on ollut laaja kuulijakunta pääkaupunkiseudun lisäksi myös maaseudulla, sillä lähetys on välitetty suorana useiden eri puolilla maata toimivien paikallisradioiden kautta.

Ohjelma on 17 vuoden ajan ostanut lähetysaikaa pääkaupunki Managuassa toimivalta La Primerísima -radioasemalta. Tyly ilmoitus on selvä ohjelmapoliittinen päätös, sillä Onda Localilla ei ollut maksuja rästissä.

Onda Localin päätoimittaja Patricia Orozco näkee päätöksen olevan jatkumoa sandinistipresidentti Ortegan hallituksen toimille rajoittaa sananvapautta ja riippumattoman lehdistön toimintaa.

”Minulla ei ole mitään epäilystä siitä, etteikö määräys olisi tullut hallituksen taholta”, Orozco sanoo.

Puolueelle läheinen kanava

Radioasema La Primerísiman omistaa Asociación de Profesionales de la Radiodifusión Nicaragüense (APRANIC), jonka yhteys sandinistipuolueeseen on avoin ja tunnettu.

Orozcon mukaan asema on toistaiseksi sallinut muun sandinistimielisen ohjelmiston joukossa yhden viikoittaisen, itsenäisen tutkivan journalismin ohjelman säilyttääkseen myös ulkomaisten tukijoidensa silmissä moniarvoisen ilmeensä.

Poliittisen hengenheimolaisuuden ohella La Primerísiman toimintaa ohjaavat myös taloudelliset realiteetit. Nicaragualaismedioille elintärkeitä valtion mainos- ja tukirahoja ohjataan ainoastaan valtapuolueen omille ja täysin kritiikittömästi Ortegan toimintaan suhtautuville medioille.

Se on tehokas ase, jota Ortega on jo käyttänyt monesti. Samalla Ortegan perhe ja Sandinistipuolue ovat määrätietoisesti kasvattaneet omaa mediaomistustaan. Perheen suorassa omistuksessa on viisi tv-kanavaa ja useita merkittäviä radioasemia – joihin La Primerissima voidaan nyt laskea listan jatkoksi.

Orozco arvelee, että päätöksen ajankohtaan vaikuttavat myös ensi syksyn kunnallisvaalit.

Tutkiva ohjelma penkoo rötöksiä

Onda Local on paikallisen radioasemaverkostonsa kautta usein keskittynyt tutkimaan maan hallituksen väärinkäytöksiä paikallisella tasolla ja sen korruptoitunutta hallintoa. Ohjelmissa ovat päässeet ääneen hallituksen masinoimia kanava, kaivos- ja muita hankkeita vastustaneet tavalliset kansalaiset.

Näistä Vikesinkin tukemista radioreportaaseista he ovat kahmineet useita kansallisia journalismipalkintoja. Viime vuoden lopulla toimittaja Julio Lopéz voitti ilmastonmuutosta käsitelleellä reportaasillaan ykköspalkinnon Latinalaisen Amerikan Earth Journalism -kilpailussa.

Onda Local oli juuri aloittamassa tutkivan journalismin hanketta, jolla olisi jatkettu jo aiemmin aloitettua analyysiä kunta-autonomian romuttamisesta ja pyrkimyksestä keskittää kaikki päätöksenteko keskushallinnon käsiin.

”Olemme me tätä tietyllä tavalla odottaneet tapahtuvaksi. Antamalla ääni heille, jotka hallitus haluaa pitää hiljaisina, ei tietenkään ole ollut vallanpitäjien mieleen”, sanoo ohjelman toimittaja Christopher Mendoza.

Työ jatkuu verkossa ja paikallistasolla

Hän sanookin, että he ovatkin tehneet jo jonkin aikaa työtä multimedian parissa laajentaakseen journalistista tarjontaansa varsinaisen radiotoiminnan lisäksi. Ensimmäinen päätös onkin, että ohjelma tulee ulos ainakin webissä ja sen lisäksi kumppaniradioista maaseudulla.

”Tämä päätös ei meitä hiljennä. Onda Localissa antautuminen ei ole vaihtoehto”, Mendoza sanoo päättäväisenä.

Nicaraguan itsenäisen median ahdingosta Ortegan autoritäärisen hallinnon alla ovat huolensa esittäneet jo aiemmin useat kansainväliset ihmisoikeus- sekä journalismijärjestöt. Se myös näkyy viime vuosien kaikissa raporteissa, joissa analysoidaan maan median tilaa.

Lisää miinusta on tulossa. Maan ihmisoikeuskomitea Cenidh on tiistaina jättänyt kirjelmän asiasta Amerikan valtioiden ihmisoikeuskomission CIDHin sanavapausraportoijalle Edison Lanzalle.

Teksti ja kuvat: Kimmo Lehtonen

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.