Elva Narcía: Toimitusten pitää pohtia sananvapauden rajoja – ei saa lietsoa vihaa

29 touko, 2017

Sanojen voima on suuri, sanoo Suomessa äskettäin vieraillut toimittaja Elva Narcía. Kaikille mielipiteille ei tarvitse BBC-veteraanin mukaan antaa tilaa mediassa.

”Toimituksissa ajatellaan, mikä myy”, sanoo viestintäyrittäjä Elva Narcía.

”Draama, konfliktit, tragedia, tappamiset… mitä enemmän on verta, sitä enemmän jutut myyvät.”

Kotimaahansa Meksikoon muutama vuosi sitten muuttanut Narcía tietää toimituksista paljon: hän työskenteli 15 vuotta BBC World Servicellä ja on perustanut medioita muun muassa Pakistaniin ja Etelä-Sudaniin.

Mutta toimituksissa pitäisi hänestä miettiä yhä enemmän sitä, missä rajat kulkevat.

”Pitää pohtia tarkkaan, kuinka paljon antaa tilaa äärimielipiteille – sellaisille, jotka voivat lietsoa vihaa ja väkivaltaa”, hän sanoo.

Saako raiskauksia kehua?

Narcía antaa esimerkin Meksikosta. Äskettäin kohua nostatti tapaus, jossa opettaja oli julistanut julkisuudessa, että naiset haluavat tulla raiskatuiksi.
”Osa toimittajista katsoi, että opettajalla oli oikeus sanoa mielipiteensä ja että yleisöllä oli oikeus ja velvollisuus arvioida uskovatko he vai eivät tämän ajatuksia”, Narcía sanoo.

Mutta pelkkä tilan antaminen tällaisille puheille on Narcían mielestä omiaan kasvattamaan negatiivisia asenteita ja tekoja yhteiskunnassa.

”Saa toki esittää kriittisiä näkökulmia, mutta pitäisi käyttää kieltä, joka ei ole aggressiivinen.”

Siirtolaisuuden sanavalinnat ovat tärkeitä

Samaa kielen harkintaa tulisi hänestä käyttää, kun puhutaan muuttoliikkeestä ja siirtolaisista.

”Jos heistä puhutaan rikollisina, vaarana yhteiskunnalle tai uhkana työpaikoille ja maan vakaudelle, niin silloin yhteiskunnan reaktio on hylkäävä ja pelokas”, Narcía sanoo.

”Minusta muuttoliikettä pitää kohdella nykyaikaan kuuluvana, luonnollisena ilmiönä.”

Elva Narcía oli Suomessa kouluttamassa Vikesin toimittajakursilla ja puhumassa #BetterNewsMedia-seminaarissa.

Teksti, kuva ja videot: Esa Salminen

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.