Video: ”Suomen somalit panostavat kehitykseen”

8 tammi, 2020

Vikesin järjestämässä tv-debatissa käsiteltiin muun muassa somalidiasporan roolia jälleenrakennuksessa.

Vikes järjesti marraskuun 30. päivä tunnin mittaisen tv-debatin, jonka aiheena oli somalidiasporan yhteistyö, yhtenäisyys ja integroituminen yhteiskuntaan sekä osallistuminen Somalian rauhantyöhön ja jälleenrakennukseen. Suomeksi tekstitetty lyhennelmä debatista on yllä.

Keniassa asuva toimittaja Abdirizak Atosh korosti, että Somalian jälleenrakennusta voi tehdä monella tapaa.

”Jos esimerkiksi Suomesta lähtee joku takaisin kotikyläänsä ja vie sinne tarvittavia lääkkeitä – vaikka kylässä asuisi vain lähisukulaisia – hän on jo osallistunut jälleenrakentamiseen”

Samoin jälleenrakennukseen osallistuvat ne Tanskan tai Norjan somalit, jotka vievät hyviä ideoita.

”Diaspora on tärkeä, ja sen jäseniä tulee kannustaa muuttamaan takaisin”, Atosh painotti.

Yleisönä debatissa oli kymmenen somalidiasporan jäsentä, jotka osallistuivat keskusteluun. Yleisön joukosta puhui esimerkiksi tietokirjailija ja Suomi-Somalia Seuran hallituksen jäsen Yusuf Mubarak.

”Suomen diasporan erityispiirre on siinä, että he panostavat kehitysprojekteihin”, Mubarak sanoi.

Anteeksianto on tie eteenpäin

Mubarak totesi myös, että somalidiaspora on monissa maissa hyvin jakautunut. Suomessa verkostoituminen ja yhdessä tekeminen ovat kuitenkin toimineet.

Debatin juontaja Wali Hashi tarttui tähän pointtiin.

”On täälläkin jakautuneisuutta. Olemme myös tuoneet mukanamme syrjivän kulttuurin, jossa on eri heimoja”, Hashi sanoi.

Hän on ollut aktiivisesti mukana Vikesinkin tukemassa Anteeksiantokampanjassa, jolla etsitään sovintoa pitkän 30-vuotisen sisällissodan runtelemaan Somaliaan.

”Uskon, että ainoa tie, joka meille somalialaisille on auki, on tehdä aitoa sovintoa, punnita kulttuurimme epäkohtia ja korjata niitä”, Hashi sanoi.

Tv-debatti lähetettiin suorana Facebookin välityksellä, ja se on näytetty myös SomNews TV:ssä, Somalian kansallistelevisiossa ja Suomen Somali TV:ssä. Yhteensä sitä on katsottu yli miljoona kertaa, ja somekeskustelu on ollut vilkasta.

Keskustelu oli osa yhteistä Dialogiprosessi-hanketta Suomen Somalia-verkoston kanssa. Hanketta tuki Euroopan unionin turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta