”Somaliassa puhutaan suoraan, mutta toimittajan työ on hengenvaarallista”

9 touko, 2018

Vikes kouluttaa Somaliassa toimittajia ja tukee paikallisen tv-kanavan kehittymistä julkisen palvelun mediaksi. Kysyimme maata työkseen seuraavalta Toni Sandellilta, millaista median toiminta Somaliassa on.

”Somalia on vapaan tiedonvälityksen maa siinä mielessä, että somalialaiset on hyvin aktiivisia kertomaan oman mielipiteensä. Keskustelukulttuuri on hyvin avoin”, sanoo Toni Sandell.

Istutaan Mogadishussa, Somalian pääkaupungissa. Sandell vetää Suomen Nairobin-suurlähetystön Somalia-tiimiä.

”Ihmiset eivät pelkää sanoa sitä, mitä ajattelevat”, hän lisää.

Sandell antaa esimerkin: Somalian ulkoministeri oli taannoin kertonut puhuneensa automatkalla naapurimaan ulkoministerin kanssa puhelimessa. Kun puhelu oli päättynyt, tarkkaavainen autonkuljettaja oli puhjennut puhumaan ja kertonut vahvat mielipiteensä puhelun teemoista.

Toimittaja uhkaa aina jotain tahoa – ja sitten nämä uhkaavat toimittajia

Toimittajille Somalia on yksi maailman vaarallisimmista maista, Sandell muistuttaa. Ja on oikeassa.

Esimerkiksi Human Rights Watchin mukaan toimittajia häiritään ja uhkaillaan monelta taholta – viranomaiset eri tasoilta ja al-Shabaab painostavat journalisteja säännöllisesti. Vuosien 1992–2018 välillä Somaliassa on tapettu 64 toimittajaa.

Sandellin mukaan tiedonvälittäjä edustaa helposti uhkaa jollekulle: poliittisen johdon lisäksi on monia eri toimijoita ja myös bisnes-intressejä, joiden pohjalta toimittajia saatetaan uhkailla ja jopa eliminoida.

”Tällaisessa kontekstissa, jossa on niin paljon haurautta, toimittajien puolustaminen on oikeastaan ihmisoikeuspuolustajien puolesta tehtävää työtä”, Sandell sanoo.

Suomi panostaa vapaaseen mediaan

Yhteiskuntien demokratia ja toimintakyky ovat yksi painopistealue Suomen kehitysyhteistyössä. (www.formin.finland.fi/)

”Kansanvalta, ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä avoin ja toimiva julkinen hallinto, veronkantokyky ja julkiset palvelut, hyvä oikeusjärjestelmä, riippumaton media ja vapaa kansalaisyhteiskunta ovat edellytyksiä kehitykselle ja rauhalle”, on ulkoministeriö linjannut.

”Keihäänkärkenä Suomen mediatyössä Somaliassa on meidän tukemme Vikesille, joka on lunastanut paikkansa ja somalialaisten luottamuksen”, sanoo Toni Sandell.

”Tuodaan tv-studio keskelle Mogadishua ja ollaan valmiita työskentelemään käsi kädessä somalialaisten kanssa sen rakentamisessa ja ylläpitämisessä – ja toisaalta toimittajien kapasiteetin ylläpitämisessä ja kehittämisessä”, Sandell kehuu.

”Se on selkeästi tuottanut tulosta.”

Hänestä kansainvälinen yhteisö voisi tehdä enemmän Somaliassa ihmisoikeuksien puolustamisessa. Sandellin mukaan Suomi on ajanut EU:ssa sitä, että Somalian kanssa avattaisiin ihmisoikeusdialogi, jossa yhtenä tärkeänä elementtinä olisi median vapaus. Sen toivotaan käynnistyvän jo tänä vuonna.

Teksti ja kuva: Esa Salminen

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta