Somalian kansallistelevision johtaja Liban: Olen töissä kadulla banaaneja myyvällä naisella

27 maalis, 2019

Kun Somalian kansallistelevisiosta tulee jonain päivänä yleisradion kaltainen, toteutuu journalistinen vapaus. Näin uskoo johtaja Liban Abdi Ali.

”Unelmani on, että meillä olisi julkisen palvelun media”, sanoo Somalian kansallistelevision SNTV:n johtaja Liban Abdi Ali.

Monet Somalian kaltaiset konfliktien jälkistä aikaa elävät maat ovat liikkuneet siihen suuntaan, ja suunta olisi Somaliallekin hyvä, Liban uskoo. Lain turvaama status julkisen palvelun mediana auttaisi siinä, että televisio ja radiot voisivat aidosti valita omat uutisaiheensa ilman painetta miltään poliittiselta taholta.

”Uskon sydämestäni, että teen työtä somalialaisille, enkä vain hallitukselle. Hallitus on osa kansaa. Teen työtä sille rouvalle, joka myy kadulla banaaneja ja perunoita. Hänenkin äänensä pitää kuulua SNTV:llä ja kaikessa somalialaisessa mediassa”, Liban sanoo.

Hän on itse opiskellut toimittajaksi Sudanissa ja työskennellyt kirjeenvaihtajana muun muassa Deutsche Wellelle ja yhdysvaltalaisille Radio Sawalle ja Alhurra-televisiokanavalle.

Hän harmittelee, että nykyään kaikki SNTV:n ohjelmat eivät palvele kansaa. Esimerkiksi paine seurata ministereitä ja raportoida heidän puheensa on suuri.

”Uskon, että on mahdollista saada toimituksellinen itsenäisyys niin, että voisimme valita teemoja, jotka ovat hyödyllisiä kansalle eivätkä vain hallitukselle ja toimistojen työntekijöille.”

Tarvitaan koulutusta, laitteita, budjettia ja uudet tilat

Vikes on tehnyt yhteistyötä SNTV:n kanssa vuodesta 2014. Hankkeen aikana on esimerkiksi koulutettu toimittajia ja päivitetty television laitteistoa. SNTV aloitti toimintansa uudelleen vuonna 2011 pitkän sisällissodan aiheuttaman tauon jälkeen.

”Unelmana olisi, että meillä olisi riittävän suuri budjetti”, Liban sanoo ja naurahtaa. ”Eihän se koskaan riitä, mutta olisipa meille edes riittävästi siihen, että voisimme pyörittää vahvaa uutistaloa. Nyt resurssien vähyys tekee työstä hyvin vaikeaa.”

Hän haluaisi kehittää ohjelmatuotantoa ja tuoda kanavalle esimerkiksi laadukkaita keskusteluohjelmia. Vikesin tuella vuonna 2019 kehitetään myös lasten- ja nuortenohjelmia.

”Tarvitaan laadukkaita ohjelmia, jotka vastaavat ihmisten tarpeisiin ja kiinnostuksen kohteisiin – jotka koskettavat somalialaisten unelmia ja elämää niin Somaliassa kuin ulkomailla”, Liban sanoo.

Hänen mukaansa tarvetta olisi myös perustarpeille kameroista huonekaluihin ja ohjelmistoihin. Haaveena olisivat myös hyvin suunnittelut ja riittävät toimitilat. SNTV:n omat tilat tuhoutuivat sodassa, ja nyt televisio toimii Radio Mogadishulle kuuluvissa tiloissa maan viestintäministeriön kupeessa.

Vikesin työtä Somaliassa tuetaan kehitysyhteistyövaroin. Myös sinun tukeasi tarvitaan. Tule mukaan ja tue täällä.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.