Selvitys paljastaa vakavia sananvapauden loukkauksia Somaliassa

26 touko, 2023

Somalian journalistiliiton mukaan vuoden aikana lehdistönvapautta loukattiin brutaalisti 107 kertaa. Kolme somalialaista journalistia menetti henkensä.

Somalian toimittajien ja median työntekijöiden oikeudet ovat vakavasti uhattuina, paljastaa Somalian journalistiliitto vuosiraportissaan.

Liiton selvityksen mukaan toukokuusta 2022 toukokuuhun 2023 sananvapauden loukkaukset kasvoivat huomattavasti, ja suurin osa loukkauksista kohdistui kentällä päivittäin työskenteleviin toimittajiin, erityisesti vaaleihin liittyvän journalismin yhteydessä.

Somalian journalistiliitto kirjasi lukuisia väkivaltaisia tekoja eri viranomaisilta. Poliisi ja muut turvallisuusviranomaiset olivat brutaaleja lehdistönvapautta kohtaan: oli fyysisiä hyökkäyksiä toimittajia kohtaan, väkivaltaisia ratsioita mediayrityksiin, mielivaltaisia pidätyksiä, työvälineiden vahingoittamista ja jatkuvaa ahdistelua ja pelottelua. Näiden tarkoituksena oli journalistiliiton mukaan vaientaa vapaa lehdistö.

Yhteensä tapauksia oli 107. Kolme toimittajaa menetti henkensä, 11 loukkaantui, 39 pidätettiin, 16 joutui väkivallan kohteeksi, neljä mediayritystä joutui ratsioiden, väliaikaisen sulkemisen ja omaisuuden vahingoittamisen kohteeksi ja 34 toimittajaa tai mediatyöntekijää raportoi suorista uhkauksista heidän henkeään kohtaan. Useimmissa tapauksissa nämä uhkaukset olivat seurausta heidän journalistisesta työstään. Vuodesta 2017 lähtien 18 somalitoimittajaa on menettänyt henkensä.

Äärimmäisen vaikeat olot

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksin mukaan Somalia on 180 maan joukossa sijalla 140 mitä tulee lehdistönvapauteen.

Somaliaa luonnehditaan yhdeksi maailman pahimmista mediaympäristöistä – siellä toimittajilla on äärimmäisen vaikeaa ja vaarallista työskennellä. Aseelliset ryhmät, klaanisoturit ja poliittiset toimijat murhaavat, kiduttavat, ahdistelevat ja pidättävät toimittajia ja median työntekijöitä jatkuvasti.

Viime vuonna Somalian journalistit kohtasivat myös tiukkoja poliittisia paineita, kun odotettua vaaliprosessia lykättiin. Samalla Al-Shabaab-terroristijärjestön aseellinen konflikti levisi useille alueille Etelä- ja Keski-Somaliassa.

Nämä tekijät ovat Somalian journalistiliiton mukaan lisänneet tiedonsaannin ja uutissisältöjen poliittista valvontaa. Hallitus, aluehallinnot ja Al-Shabaab pyrkivät kaikki manipuloimaan mediaa muokatakseen kansalaisten mielipiteitä ja vahvistaakseen valtaansa, liitto toteaa.

Somalian hallitus käyttää liiton mukaan maan vanhentunutta vuoden 1964 rikoslakia, syyttääkseen toimittajia sen sijaan, että rankaisisi heitä vahingoittavista henkilöistä. Al-Shabaab puolestaan pitää toimittajia vakoilijoina.

Yksi vakava huolenaihe median ammattilaisille on myös turvallisuusasioista raportoinnin estäminen. Hallitus kieltää toistuvasti pääsyn ensikäden tietoon tapahtumapaikoilla sekä pyyntöihin liittyen vaaleihin liittyvään tietoon. Somaliaa hallitsevat viranomaiset ja laitokset käyttävät Somalian journalistiliiton mukaan kansallista turvallisuutta tekosyynä estääkseen median pääsyn virkamiesten puheille tai jättävät huomiotta tiedusteluviranomaisille esitetyt pyynnöt.

Vapaa ja toimiva media on Somalian journalistiliiton mukaan välttämätöntä Somaliassa, jotta kansalaisille tarjotaan pääsyä tietoon.

”Tietoiset kansalaiset, joilla on oikea tieto ja työkalut, osallistuvat tehokkaasti ja halukkaasti Somalian jälleenrakentamiseen”, Somalian journalistiliitto toteaa.

Vikes tukee Somalian journalistiliiton työtä journalistien työolojen ja turvallisuuden parantamiseksi. Voit tukea heitä meidän kanssamme.

Lue koko raportti (pdf): Press Freedom in Somalia in a Downward Spiral

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta