Rauhanlähettiläitä kouluihin Somaliassa Nenäpäivän tuella

13 marras, 2020

Ongelmanratkaisu ja sovinnon tekeminen eivät ole itsestään selviä taitoja somalialaisille lapsille ja nuorille. Siksi Wali Hashi ja Anteeksianto-kampanja jalkautuvat Somalian kouluihin.

Wali Hashi opettaa anteeksiantoa Somaliassa.Toimittaja Wali Hashi on luonut menetelmän, jossa luodaan rauhanlähettiläitä kouluihin Somaliassa.

Nenäpäivä-säätiön tukemassa Anteeksianto-kampanjassa halutaan valmentaa kouluihin kaksi rauhanlähettilästä, jotka yhdessä työryhmä kanssa ratkovat koulussa syntyneitä ristiriitoja kuten kiusaamista.

Samalla lähettiläät itse oppivat ongelmanratkaisua, sovinnon tekemistä, anteeksiantoa ja neuvottelutaitoja, Hashi kertoo.

”Koko maassa ei ole ikinä tehty tällaista. Nämä taidot ovat tärkeitä pitkän sisällissodan keskellä varttuneille nuorille, joille koston kierteen katkaisemiseen liittyvät taidot eivät ole itsestäänselvyyksiä. ”

Mukana toimittajia

Rauhanlähettiläiden kouluttaminen alkoi Keski-Somalian Dhusamarebissa, joka kuuluu Galmadugin osavaltioon. Seuraavaksi koulutus leviää muiden osavaltioiden pääkaupunkeihin.

Hankkeessa koulutetaan myös nais- ja miestoimittajia, joita opetetaan käsittelemään anteeksiantoa, sovintoa ja rauhanrakentamista mediassa. Toimittajat tekevät videoita rauhanlähettiläistä ja heidän toiminnastaan.

”Nyt tehtiin kaksi videota, ja kun ne on editoitu valmiiksi, niitä näytetään muissakin kouluissa”, Hashi sanoo.

Parempaa aamu-tv:tä samalla matkalla

Samalla koulutusmatkalla Somaliaan Wali Hashi kävi Somalian kansallistelevisiossa SNTV:ssä kouluttamassa aamutelevision tuottamista ja suunnittelua. Aamuohjelmalle luotiin uusi konsepti ja sen alkamista aikaistettiin tunnilla.

”Aiemmin aamutelevisiossa oli yksi ihminen, joka kertoi päivän uutiset ja haastatteli vieraita. Nyt luotiin malli, jossa on kaksi juontajaa, mies ja nainen, ja ohjelmaa kehitettiin monipuolisemmaksi”, Hashi sanoo.

Juontajakaksikkoja valittiin kaksi, ja he ovat ruudussa vuoroaamuin. Kun toinen juontajapari on lähetyksessä, toinen pari tuottaa sen aamun ohjelman, Hashi kertoo.

”SNTV:llä oltiin todella iloisia tästä uudistuksesta. Siellä ei ehkä tiedetty, että maailmalla aamuohjelmat ovat usein kaikkein suosituimpia ohjelmia, ja he haluavat parantaa omaa aamulähetystään.”

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Lehdistönvapauden päiväUutiset
Lehdistönvapauden päivä
Lehdistönvapauden päivän seminaari “Voiko polarisaation pysäyttää?” – Osa 1 

Lehdistönvapauden päivän seminaari “Voiko polarisaation pysäyttää?” – Osa 1 

Lehdistönvapauden päivän seminaarissa pureuduttiin tänä vuonna yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin polarisaatioon ja pohdittiin keinoja vastakkainasetteluja tuottavan kehityksen purkamiseen journalistien ja poliitikoiden näkökulmasta.

Juttuparin ensimmäisessä osassa pääset kuulemaan mitä pääpuhujilla eversti Aki-Mauri Huhtisella ja mediatutkija Esa Reunasella, sekä debatoijilla kansanedustaja Jouni Ovaskalla ja Vikesin asiantuntija Wali Hashilla oli sanottavana päivän aiheeseen.

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.