El Faron päätoimittaja on iloinen, että Keski-Amerikassa tehdään historiallisen hyvää journalismia, vaikka vapaata mediaa kohtaan hyökätään kovemmin kuin koskaan.
Keski-Amerikassa ajateltiin, että autoritäärisuus oli ohitse, kun sotilasdiktatuurit päättyivät kolme vuosikymmentä sitten.
Näin sanoi päätoimittaja Carlos Dada, joka vieraili Suomessa puhumassa Lehdistönvapauden päivässä 3. toukokuuta. Dada johtaa El Faro -verkkomediaa, joka on Vikesin elsalvadorilainen kumppani.
”Meidän demokratiamme syntyivät Kylmän sodan jälkeen, samaan tapaan kuin Itämeren eteläpuolen maissa.”
Demokratiat saapuivat mukanaan suuret toiveet vapaasta ja ihmisarvoisesta elämästä, jossa lapsilla olisi ruokaa ja jossa laulettaisiin rauhanlauluja, Dada kuvasi.
Demokratian puolustajia ei kuitenkaan ollut tarpeeksi. Tuli sisällissotia, ja kun Yhdysvallat karkotti väkivaltaisia jengirikollisia takaisin synnyinmaihinsa, Keski-Amerikkaan muodostui vähitellen vaikutusvaltaisia rikollisjengejä.
Neljä maata ilman oikeusvaltiota
Dadan kotimaassa El Salvadorissa valtiota johtaa Nayib Bukele, joka on parissa vuodessa ottanut haltuun poliittisen koneiston armeijasta oikeuslaitokseen, ja nykyään hän Dadan mukaan rikkoo perustuslakia sumeilematta ja vailla seurauksia.
El Salvador ei ole yksin. Myös Guatemala, Honduras ja Nicaragua ovat palaamassa autoritaarisiin hallintoihin – Nicaragua suorastaan jo diktatuuriin.
”Armeija on saanut takaisin poliittisen roolinsa koko alueella, ja kaikkia neljää maata hallitsevat korruptoituneet hallitukset”, Dada sanoi.
”Näissä neljässä Keski-Amerikan maassa ei ole enää oikeusvaltiota. Jos satutte olemaan tarpeeksi vanhoja muistamaan sandinistivallankumouksen Nicaraguassa, tuskin tunnistaisitte nykyistä Daniel Ortegaa. Hän on istunut presidentin tuolissa enemmän vuosia kuin sandinistien kaatama diktaattori Anastasio Somoza aikanaan.”
Ortegan perhe on muuttanut vallan henkilökohtaiseksi liiketoiminnakseen, eikä Nicaraguassa ole enää sananvapautta, liikkumisvapautta tai edes poliittisia vapauksia.
”Ortega on diktaattori”, Dada sanoi. ”Nicaragua on ainoa Latinalaisen Amerikan maa, jossa ei ole sanomalehdistöä, koska Ortega sulki sen. Suurin osa nicaragualaista journalismista tehdään nyt maanpaosta käsin.”
Rohkeaa journalismia korruptiosta ja rikollisuudesta
Carlos Dadan johtama El Faro on julkaissut rohkeita tarinoita huumekartelleista, jengeistä, korruptiosta ja poliisivoimien kuolemanpartioista. Vuosien aikana uhkauksia on sadellut, mutta nyt häirintä on hänestä suurempaa kuin koskaan.
”Ennen meitä häiritsivät rikollisryhmät, mutta nyt kokonainen autoritäärinen valtio haluaa hiljentää meidät”, Dada sanoi.
Presidentti Bukele on Dadan mukaan sosiaalisessa mediassa suorastaan nero, ja hän rinnastaa usein vapaan median ja El Faron korruptioon ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen, vaikka juuri niitä vastaan media on koko olemassaolonsa ajan taistellut.
Dada itse asuu maanpaossa Hollannissa, mutta monet rivitoimittajat pystyvät edelleen toimimaan El Salvadorista käsin. El Faron pitää hänestä pysyä toiminnassa.
”Hiljaisuus ei ole vaihtoehto.”
Parasta journalismia koskaan
Tarinat, sanat ja totuus ovat Dadan mukaan ne aseet, joilla journalistit voivat kamppailla autoritaarisuutta vastaan.
”Uskon, että ainoa tapa kohdata tämä tilanne on nostaa toimituksellisia standardejamme.”
Hän on iloinen siitä, että Keski-Amerikassa ei koskaan ole tuotettu niin hyvää journalismia kuin nyt, vaikka journalismia kohtaan hyökätään ennennäkemättömällä tavalla.
”Journalismista on tullut vastarintaa hiljaisuutta vastaan.”
Vikes tukee El Faroa ja muita vapaan journalismin puolestapuhujia Keski-Amerikassa. Voit tukea heitä meidän kanssamme.
Carlos Dada Helsingissä Päivälehden museossa Lehdistönvapauden päivänä 3. toukokuuta.