Olen Charlie

7 tammi, 2015

Sananvapauden puolesta on puhuttava. Tänään siihen on syytä kaksin verroin. Maailmaa ei voi jakaa heihin, noihin ja meihin. Tai voi, jos haluaa. Yllättävän moni niin tekee.

Pariisissa murhattiin ihmisiä. Uutisen mittasuhteita ei voi päätellä pelkästään järkyttävän tapauksen saamasta julkisuudesta. Tällaisella tapahtumalla on aina seurauksia.

Nykyään uutisten saamaa kiinnostusta on helppo seurata, vaikka Googlen erikielisten versioiden listauksista. Joitakin eroja löytyy ja niiden kimppuun tiedotustutkijat varmasti käyvät lähiviikkoina.

Tapahtunutta koetetaan selittää, mutta ratkaisua terroritekojen estämiseen ei ole. Jos olisi, ne olisivat loppuneet vähin äänin jo vuosisatoja sitten.

Internet vapautti monessa maassa sanomisen ja siksi sen äänen hiljentämiseksi tai jopa vaientamiseksi tehdään töitä.

Vikes toimii kumppaneidensa tukena monessa sellaisessa maassa, jossa sananvapautta vaalitaan syystä. Maailmassa ei ole sellaista tilaa, jossa joku ei haluaisi kaventaa toisten oikeutta ilmaista itseään vapaasti. Yksi syy on uskonnoissa, mutta usein kyse on maallisemmasta: vallassa pysymisestä.

Mutta kaikkein autoritäärisimmissäkin maissa on rohkeita ihmisiä, jotka uhmaavat rajoituksia ja kieltoja, joita toiset ihmiset ovat asettaneet toisille oman asemansa turvaamiseksi.

Pariisin terrori-iskussa kuoli keskiviikkona 7. päivä tammikuuta 12 ihmistä. Charlie Hebdon –lehden toimituksessa murhatuista yhdeksän oli sen henkilökuntaa, yksi toimituksessa ollut vieras ja kaksi poliiseja.

Jarmo Koponen, Vikesin Keski-Aasian ja Etelä-Kaukasuksen hankkeiden media-asiantuntija.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.