Nicaraguan presidenttipari haluaa niskalenkin sosiaalisesta mediasta

26 maalis, 2018

Media on jo hallituksen ja sen lähipiirin käsissä. Vikesin ja nicaragualaiskumppanien keskustelutilaisuus pureutui sosiaalisiin verkostoihin ja demokratiaan.

Onda Localin ja Artículo66:n päätoimittajat Patricia Orozco ja Alvaro Navarro juonsivat puolitoistatuntisen lähetyksen.Media on jo hallituksen ja sen lähipiirin käsissä. Vikesin ja nicaragualaiskumppanien keskustelutilaisuus pureutui sosiaalisiin verkostoihin ja demokratiaan.

Hälytyskellot alkoivat soida nicaragualaisessa sosiaalisessa mediassa reilu viikko sitten, kun varapresidentti ja presidentin puoliso Rosario Murillo ilmoitti jokapäiväisessä radiopuheessaan ”tutkivansa” maan sosiaalisen median käyttöä.

Murillon mukaan somessa liikkuva informaatio ”vaikuttaa kielteisesti” nicaragualaisiin ja maan perheiden ”yhteiselämisen kykyyn”.

Murillon omalla erikoisella uuskielellä selitettynä tämä tarkoittaa tarvetta sensuroida ja hiljentää somessa lisääntynyt kritiikki presidenttiparia ja maan hallitusta kohtaan.

Tullessaan uudelleen maan presidentiksi vuonna 2008 Daniel Ortega otti mediakentän hegemoniataistelun tosissaan. Alkoi maan mediaomistuksen uusjako, jonka seurauksena maan media on keskittynyt presidenttiparin ja meksikolaisen mediamoguli Angel Gonzalesin käsiin.

Kanavien uutisohjelmista osa keskittyy hallituksen avoimeen menestyspropagandaan ja Ortegan julkisuuskuvan kiillottamiseen, osa räävittömään onnettomuus- ja skandaaliuutisointiin ja osa pelkkään viihteeseen.

Sen sijaan, että Ortega-Murillon hallitus takaisi julkisen ja moniarvoisen tiedontuotannon, siitä on tullut yksipuolisen propagandistisen tiedon tuottaja.

Nettikiusaaminen vain tekosyy

Ortegan tiedotuspolitiikan arkkitehtina on alusta lähtien toiminut hänen vaimonsa Rosario Murillo, joka on järjestelmällisesti pyrkinyt hallitsemaan maan mediakenttää ja sanella sitä kautta maan sanavapauden rajat mieluisekseen.

Lähes monopoliasema televisiossa ei näytä Murillolle enää riittävän ja kritiikin äänet pitäisi nyt saada poistettua myös sosiaalisesta mediasta.

Murillo on jo kokoamassa kansanedustajista, kirkonmiehistä, poliiseista, oikeusoppineista sekä terveys- ja koulutusalan asiantuntijoista koostuvaa komissiota, jonka tarkoituksena on miettiä tarpeellisia muutoksia perheiden sekä lasten ja nuorten elämää sääteleviin lakeihin.

”Tässä on selvänä pyrkimyksenä kontrolloida nettiä ja somettajia, jotka julkaisevat presidenttiparille epämieluista informaatiota ja jonka he kokevat olevan heille vahingollista”, sanoo journalismin professori Alfonso Malespín.

Malespín osallistui asiantuntijana Vikesin kumppanin digimedia Onda Localin, digimedia Artículo66:n ja yliopisto UCC:n aiheesta järjestämään keskustelutilaisuuteen ”Kommunikaatio ja sosiaaliset verkostot vahvistavat sananvapautta ja demokratiaa”.

Malespínin mukaan presidenttiparia ei kiinnosta se, jos jotain nuorta on somessa höykytetty valheellisesti tai paneteltu ala-arvoiseen sävyyn – vaikka Murillo saattaa näin sanoakin.

”Se on tekosyy. Heitä kiinnostaa se, että netissä arvostellaan poliittisen eliitin nepotismia, korruptiota ja presidenttiperheen valtaa. Sen he haluavat saada kuriin netissä, aivan kuten ovat jo onnistuneet pitkälti perinteisessä mediassa.”

Itsesensuuri puree jo

Malespín tietää, että Murillo on jo pitkään yrittänyt saada aikaan nettikontrollia. Presidenttipari yritti aiemmin vaikuttaa internetin palveluntarjoajien johtajien nimityksiin, ja he yrittivät myös saada serverit toimimaan Nicaraguan maaperällä. Nämä yritykset kaatuivat vastustuksen takia.

Onda Localin toimittaja Julio López kertoo, että hallitus on jo saanut sille lojaaleja instituutioita harjoittamaan vapaaehtoista itsesensuuria.

”Huomasimme, että kahden Managuassa sijaitsevan yliopiston sivustojen kautta ei enää pääse sivuillemme, ne on blokattu. Tällainen itsesensuuri tulee tietysti lisääntymään, jos somettajia aletaan uhata oikeudenkäynneillä jostain laittamastaan sisällöstä.”

Nopealla aikataululla järjestetty keskustelutilaisuus oli Lópezin mukaan enemmän kuin onnistunut. Se välitettiin suorana Facebookissa ja se sai yli 8 000 näyttökertaa, 150 kommentoijaa ja lähes 300 jakoa.

”Emme odottaneet näin hyvää tulosta”, López sanoo ja hymyilee leveästi.

Teksti ja kuvat: Kimmo Lehtonen

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Naisten asema journalismissa Nicaraguassa ei ole kaksinen. Siksi kymmenen verkkomedian naisjohtajat ovat perustaneet verkoston, joka antaa vertaistukea ja jonka piirissä neuvotellaan parempia palkkioita.