Presidenttiehdokas Cristiana Chamorroa uhkaa vankilatuomio. Vikesin kumppani Centro Humboldt menetti toimilupansa ja yrittää nyt pelastaa rahansa ja toimitilansa.
Cristiana Chamorro. Kuva: PixabayNicaraguan itsevaltainen hallinto jatkaa lehdistön ja muun kansalaisyhteiskunnan kurittamista.
Maassa on käynnissä useita oikeudenkäyntejä journalisteja vastaan. Maassa on säädetty lukuisia lehdistönvapautta rajoittavia lakeja.
Helmikuussa Nicaragua langetti pitkät vankeustuomiot kahdelle journalistille, Miguel Moralle ja Miguel Mendozalle.
Maaliskuussa maan oikeuslaitos katsoi, että La Prensa -sanomalehden johtokunnan jäsenet Cristiana Chamorro ja Pedro Joaquín Chamorro ovat syyllistyneet rahanpesuun. Syytteitä pidetään tekaistuina.
Cristiana Chamorro on merkittävä oppositiopoliittikko, joka pyrki viime vaaleissa Nicaraguan presidentiksi. Syyttäjä vaatii hänelle kahdeksaa ja hänen veljelleen, kustantaja Pedro Joaquínille yhdeksää vuotta vankeutta. Cristiana Chamorro on ollut kotiarestissa viime kesäkuusta lähtien.
Mediajärjestö The Inter American Press Associationin puheenjohtajan Jorge Canahuatin mukaan tuomiot ovat selvä merkki siitä, että Nicaraguan oikeuslaitos ei ole itsenäinen, ja tuomioita jaetaan ilman kunnon oikeudenkäyntejä, vain miellyttämään diktatuuria.
”Nämä tuomiot ovat hyökkäys lehdistönvapautta ja ilmaisunvapautta kohtaan ja uhka oikeusvaltiolle.”
Jo 132 järjestöä kielletty
Cristiana Chamorro toimi pitkään äitinsä nimeä kantavan sanavapaussäätiö Fundación Violeta Barrios de Chamorron puheenjohtajana. Violeta Barrios de Chamorro oli Nicaraguan entinen presidentti.
Säätiö on lopettanut toimintansa viime vuonna, koska Nicaragua sääti lain, jolla rajoitetaan sellaisten järjestöjen toimintaa, jotka saavat rahoitusta ulkomailta.
Nicaragua on viime aikoina myös poistanut toimilupia lukuisilta järjestöiltä tämän lain nojalla.
Maaliskuun 16. päivä kiellon sai 25 järjestöä ja säätiötä, muun muassa Vikesin kumppani Centro Humboldt ja Suomen pitkään tukema vaalien vapautta ajava järjestö Ética y Transparencia sekä itsenäinen tutkimuslaitos FUNIDES.
Nyt kaikkiaan 132 järjestöltä on viety toimintaoikeudet, kertoo Vikesin hankekoordinaattori Kimmo Lehtonen.
Vikesin kumppani, ympäristöjärjestö Centro Humboldt teki vuonna 2020 toimintaa rajoittavien lakien säätämisen jälkeen riskienhallintasuunnitelman, jota se nyt pikapikaa noudattaa.
”Toivottavasti he saavat rahansa pankeista ja työvälineet ja strategiset materiaalit pelastettua”, Lehtonen sanoo.
Lehtonen epäilee, että valtio takavarikoi sekä Centro Humboldtin että Ética y Transparencian toimitilat. Molemmilla on omat tilat. Ética y Transparencian toimitalo on rahoitettu aikanaan Suomen kehitysyhteistyövaroin.
Monet nicaragualaiset journalistit ja järjestöt toimivat nykyään maanpaosta Costa Ricasta käsin. Näiden päätösten myötä maanpakolaisten määrä tullee kasvamaan.