Nepalilainen kumppani kansainvälistyy

11 joulu, 2018

Vikesin kumppani Nepalin tutkivan journalismin keskus CIJ valitsee oppilaidensa joukosta muutamia priimuksia joka vuosi. Heille tarjotaan kansainvälisiä mahdollisuuksia.

Vikesin yhteistyökumppaneita tutkivan journalismin konferenssissa Seoulissa. Vasemalta Bidhya Rai, Ramu Sapkota, Krishna Gyawali, Nimendra Shahi, Shiva Gaunle, Namrata Sharma, Pramod Acharya ja Krishna Acharya.CIJ:n on tarkoitus kouluttaa ja kansainvälistää tämän ja viime vuoden kurssien priimuksia eri tavoin. Heistä leivotaan myös resurssihenkilöitä CIJ:n tuleviin koulutuksiin. Satsauksen kerrannaisvaikutuksista odotetaan laajoja.

Yksi keino vahvistaa kapasiteettia ovat kansainväliset ja alueelliset tutkivan journalismin konferenssit. Ne ovat samaan aikaan jatkokoulutusta ja tilaisuuksia verkostoitua eri maalaisten kollegoiden kanssa.

Tämän vuoden kurssilaisista priimuksiksi valittiin Nimendra Shahi ja Bidhya Rai. He osallistuivat syksyllä Aasian tutkivan journalismin konferenssiin, joka järjestettiin Seoulissa. Rai on ensimmäinen nainen priimusten joukossa.

Toinen keino kansainvälistymiseen on harjoittelu ulkomaisessa mediassa. Viime vuoden priimukset, Kantipur-lehden reportteri Krishna Gyawali ja Himal-viikkolehden uutispäällikkö Rameshwar Bohara työskentelivät kaksi viikkoa Filippiineillä perehtymässä tutkivaan journalismiin Filippiinien tutkivan journalismin keskuksessa ja verkkomedia Rapplerissa. FCIJ on alueellisesti ottaen data- ja tutkivan journalismin pioneeri. Rappler taas on erikoistunut kansalais- ja multimediajournalismiin.

Tuliaisiksi Nepaliin saatiin muun muassa tapoja käyttää dataa, infografiikkaa, juttujen muuta esillepanoa ja aineiston säilytystä. Miehet kiinnittivät myös huomiota siihen, miten rohkeasti toimittajat työskentelevät vaarallisissa oloissa. Filippiineillä Presidentti Rodrigo Duterte käy maailmallakin tunnettua väkivaltaista ”huumesotaa”, jonka varjolla toimittajia uhkaillaan ja tapetaan.

Bohara kirjoitti tilanteesta jutun, joka julkaistiin Nepali Timesissa.

CIJ:n toimittaja ja puheenjohtaja Pulitzer-palkitun kanssa workshopissa

Seoulin konferenssissa järjestettiin myös ihmiskauppaa ja -salakuljetusta käsitellyt työpaja. Työpajan moderoi CIJ:n hallituksen puheenjohtaja, päätoimittaja Namrata Sharma. Yksi puhujista oli toimittaja Pramod Acharya. Hän osallistui CIJ:n kurssille 2017. Seoulissa hän kertoi ihmiskaupan tutkimisesta.

Samassa työpajassa esiintyi myös 2016 jaetun Pulitzer-palkinnon saanut Martha Mendoza AP:stä. Hänen juttunsa auttoi vapauttamaan 2000 orjaa Indonesiassa.

Acharya ehti toimia lyhyen aikaa CIJ:n varapäätoimittajana. Tuottelias kirjoittaja on tehnyt runsaasti tutkivia juttuja CIJ:n sivuille. Hän on esimerkiksi seurannut ihmiskaupan virtaa Kuwaitiin ja kirjoittanut kuolemista sairaalan synnytysosastolla sekä plagiaatiosta yliopistomaailmassa.

Acharya siirtyi syksyllä Columbian yliopistosta Illinoisiin suorittamaan journalistiikan maisteriopintoja. Viime vuonna julkaistiin hänen ensimmäinen cross border -juttunsa tämän jutun kirjoittajan kanssa Nepalin tuhotulvien hoidosta ja sen puutteista. Sitä seurasi useampi kansainvälinen julkaisu.

Muissakin työpajoissa yhteistyökumppaneita

Seoulissa Namrata Sharma moderoi myös työpajan terveyskysymysten tutkimisesta. Siinä käsiteltiin aiheita lääkeyhtiöiden harjoittamasta lääkärien lahjonnasta epidemioiden leviämiseen.

Kantipurin ansioitunut reportteri Krishna Acharya puhui Seoulissa korruption ja veronkierron tutkimuksistaan Nepalissa. Samassa työpajassa olivat puhujina myös maailmankuulut Paul Radu ja Martina Patrucic OCCRP:stä eli Organized Crime and Corruption Research Projektista.

CIJ:n perustajiin kuuluva ja pitkään hallituksessa toiminut päätoimittaja-kustantaja Kunda Dixit Nepali Timesista käsitteli Nepalin sisällissodasta kirjoittamista sotarikoksia ja historiallisia traumoja käsitelleessä työpajassa.

Seoulissa oli paikalla myös CIJ:n päätoimittaja Shiva Gaunle. Muun muassa hän ja Pramod Acharya osallistuivat viime vuonna tutkivan journalismin kansainväliseen konferenssiin Johannesburgissa Etelä-Afrikassa. Gaunlen matka oli osa toimiston kapasitaatiota Vikesin tuella, Acharya taas sai tutkivan journalismin kansainvälisen verkoston GIJN:n matkastipendin tunnustuksena työstään.

CIJ:n toimintaa tuetaan Vikesin ja ulkoministeriön hankkeella. Myös yksityisiä lahjoittajia tarvitaan. Voit tukea naistoimittajien työtä Nepalissa täällä.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta