Vuonna 2022 Ugandaan luotiin uusi radioportaali ja Keniassa koulutettiin kymmeniä journalisteja tekemään laadukkaita juttuja maaseudulta.
Vikesin työ Itä-Afrikan maaseudun medioiden kanssa eteni vauhdikkaasti vuonna 2022 kolmessa eri maassa.
Ugandaan suunniteltiin ja rakennettiin uusi radioportaali, joka kokoaa yhteen maaseudun syrjäalueiden radioasemat ja tarjoaa näille alustan juttujen julkaisemiseen ja radiolähetysten striimaamiseen verkossa.
Vuoden lopussa järjestettyjen ensimmäisten käyttökoulutusten päätteeksi 12 yhteisöradiota alkoi lähettää ohjelmiaan verkossa portaalin välityksellä. Vuoden 2023 alussa 11 uutta kanavaa liittyi vielä tähän joukkoon. Verkkoportaalissa toimivien radioiden määrä ylittää jo nyt vuodelle 2024 asetetun tavoitteen.
Ugandan maaseudun radiokanavien juttuja voi lukea ja ohjelmia kuunnella täältä.
Ugandan uuden radioportaalin kehittämisessä käytettiin hyväksi kokemuksia vastaavanlaisen portaalin suunnittelusta naapurimaassa Tansaniassa. Radioportaalin skaalaaminen Tansaniasta Ugandaan oli Vikesille hyvä oppimiskokemus ja vakuutti säätiön siitä, että tämä suomalainen innovaatio voidaan skaalata myös muualle.
Molemmissa maissa odotellaan vielä toimilupaa, sillä verkkoportaalin kaltaiselle medialle ei ole aiemmin ollut sopivaa luvanhakukategoriaa. Nyt myös viranomaiset on vihdoin saatu ajan tasalle ja lupaprosessi etenee.
Keniassa koulutuksia ja juttuja maaseudulta
Keniassa Vikesin ohjelmassa keskityttiin maaseudun journalistien kouluttamiseen tekemään laadukkaita ja kiinnostavia ohjelmia maaseudulta. 31 nuorta journalistia osallistui vuoden aikana mentorointiin ja toimitti Radio Barazan verkkoaalloille reportaaseja maaseudun elämästä ja ilmiöistä sekä koko maan ensimmäiset maakuntauutisten makasiinit.
Keniassa toiminnan käynnistymistä ovat hidastaneet vuoden 2021 tiukat koronarajoitukset ja vuoden 2022 vaalien jälkeiset levottomuudet.
Tansaniassa ohjelmia naisista ja vammaisista ihmisistä
Tansaniassa Vikesin pitkäaikainen kumppani, yhteisöradio Jamii FM jatkoi toimintaansa aktiivisesti. Vikesin tuella tuotettiin 27 radioreportaasia naisten ja tyttöjen oikeuksista, vammaisten henkilöiden oikeuksista ja erityistarpeista, ympäristöasioista, ilmastonmuutoksesta ja maakaasun hyödyntämisen yhteiskunnallisista vaikutuksista.
Vikesin tuella on vahvistettu naisten ääntä ja inklusiivisuutta radiossa. Rahoja on ohjattu naisjournalistien palkkaamiseen, ja Mtwaran alueen vammaisjärjestö on edustettuna radiokanavan johtokunnassa.
Tansaniassa jo aiemmin avattu yhteisöradioiden portaali jatkoi toimintaansa viime vuonna. Portaalissa oli mukana 33 radiokanavaa eri puolilta maata.
Maaseudulla pulaa vähän kaikesta
Valtaosa ihmisistä Tansaniassa, Keniassa ja Ugandassa asuu maaseudulla. Tyypillisin elinkeino on omavaraisviljely, ja julkisia palveluja kuten vesihuoltoa, sähköä ja tieverkostoa ei ole tai ne ovat heikkolaatuisia. Maaseudun asioista ei kuitenkaan juuri puhuta valtamedioissa, joita tehdään suurista kaupungeista käsin.
Ugandan ja Tansanian radioportaalien avulla maaseudun äänet pääsevät nyt ensi kertaa tavoittelemaan yleisöjä ja mahdollisia kumppaneita oman perinteisen kuuluvuusalueensa ulkopuolella. Näin ne saavat tuotua syrjäisten seutujen ajatuksia myös kaupunkilaisten ja vallanpitäjien korviin.
Tämä on erityisen tärkeää, sillä koulutusten ja tuen avulla radioasemat tekevät aktiivisesti juttuja maataloudesta, peruspalvelujen tarpeesta ja puutteista sekä haavoittuvista ryhmistä, kuten maaseudun naisista, tytöistä ja vammaisista ihmisistä.
Kumppanit vahvistuneet
Yksi Vikesin kehitysyhteistyön tarkoituksista on vahvistaa paikallisia kumppaneita eri tavoin. Tämä tavoite edistyi vuonna 2022.
Itä-Afrikan maiden kumppanit raportoivat työstään nykyään selvästi aiempaa laadukkaammin, ja osa niistä teetti hanketilintarkastuksensa ensimmäistä kertaa paikan päällä, mikä on saavutus sekin.
Järjestöt tekevät myös aktiivisista vaikuttamistyötä sananvapauden ja maaseudun asukkaiden intressien ja oikeuksien puolesta. Vikesin tuen ja parempien hallinnollisten resurssien ansiosta myös kumppanien oman vaikuttamistyön uskotaan olevan jatkossa aiempaa tehokkaampaa.