Tekoälyn tekemät kuvat alkoivat huijata ihmisiä toden teolla vuonna 2023. Vikesin toimintamaissa lehdistönvapaus jatkuu heikkona.
Listan kärjessä ovat Norja, Irlanti, Tanska, Ruotsi ja Suomi, ja häntäpäässä Vietnam, Kiina ja Pohjois-Korea. Sotaa käyvä Venäjä putosi yhdeksän sijaa paikalle 164. Ukraina taas nousi 27 paikkaa sijalle 79.
Suomen sijoitus ei muuttunut viime vuodesta.
”Oltiin aika yllättyneitä siitä, että pysytiin viidennellä sijalla”, sanoi Suomen Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma Vikesin, Journalistiliiton, Suomen Unesco-toimikunnan Toimittajat ilman rajoja -järjestön tilaisuudessa Helsingissä 3. toukokuuta.
Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-oikeusjuttu vaikuttaa Grüne-Luoman mukaan moneen mittariin, joita indeksissä seurataan.
Grüne-Luoma huomautti, että kaikki ”hyvä”-kategoriaan kuuluvat maat ovat Euroopassa. ”Se on tietysti hälyttävää.”
Toinen hyvin huolestuttava asia on Kiina, joka on listan toiseksi huonoin.
”Se on huolestuttavaa, kun ajattelee maailmantilannetta.”
Keinoäly ja hallitukset haittaavat lehdistönvapautta
Järjestön raportin mukaan tänä vuonna Lehdistönvapaudessa näkyy digitaalisen teknologian vaikutus valeuutisiin. 118 valtiossa vastaajat totesivat, että poliittiset toimijat heidän maissaan olivat mukana massiivisissa disinformaatiokampanjoissa.
Myös keinoälyn huomattava kehittyminen laittaa mediaa koville.
Esimerkiksi kuvia luovalla Midjourney-ohjelman viidennellä versiolla on luotu uskottavia ”valokuvia”, esimerkiksi poliisin pysäyttämästä Donald Trumpista ja pakkopaidassa makaavasta Julian Assangesta. Nämä menivät viraaleiksi, koska ihmiset luulivat niitä aidoiksi.
Myanmar huonoin Vikes-maista
Vikes toimii lähtökohtaisesti maissa, joissa lehdistönvapaudella menee huonosti.
Heikoin tilanne Vikesin toimintamaista on Myanmarissa, joka on kymmenen huonoimman valtion joukossa, sijalla 173. Sen jo valmiiksi heiveröinen tilanne romahti, kun sotilaat kaappasivat vallan vuonna 2021. Juntta on kieltänyt monia medioita, ja monet toimivatkin nykyään maanpaosta käsin.
Vikesin toinen toimintamaa Aasiassa on Nepal. Siellä tilanne on parantunut huomattavasti sen jälkeen, kun maa siirtyi demokratiaan vuonna 2008. Tänä vuonna Nepalin sijoitus kuitenkin laski yhdeksällä askelmalla sijalle 95.
Nepalissa odotellaan esimerkiksi lainsäädäntöä itsenäisestä median itsesääntelyelimestä ja siitä, että valtionkin medialla on journalistinen itsenäisyys.
Keniassa ja Tansaniassa alamäki
Itä-Afrikassa Kenia on ollut lehdistönvapauden valopilkkuja, mutta tämän vuoden indeksissä se romahti 47 pykälää sijalle 116, monien muiden Afrikan maiden joukkoon. Pakistanilaisen journalistin murha viime vuonna Keniassa oli yksi merkittävä osoitus journalistien kohtaamista vaaroista.
Toinen putoaja Itä-Afrikassa on aiemmin asemiaan heikentänyt Tansania, joka putosi nyt 20 pykälää, ja on tänä vuonna sijalla 143. Maan uusi presidentti Samia Suluhu Hassan on tuonut toivoa paremmista ajoista medialle, mutta niitä selvästi odotetaan vielä.
Vikesin yhteisömediahanke toimii Tansanian ja Kenian lisäksi Ugandassa. Sielläkin journalistit joutuvat kohtaamaan säännöllisesti uhkailuja ja väkivaltaa. Uganda putosi yhden pykälän sijalle 133.
Somalia on edelleen Afrikan vaarallisin maa journalisteille. Senkin sijoitus putosi yhdellä pykälällä sijalle 141.
Vaarallinen Keski-Amerikka
Vikes tukee Keski-Amerikan journalistien toimintamahdollisuuksia. Ainoa positiivinen maa lehdistönvapauden kannalta Keski-Amerikassa on ollut Costa Rica, johon melkein kaikki Nicaraguan itsenäiset journalistit ovat paenneet. Se on pitkään ollut kymmenen parhaan joukossa.
Costa Ricassakin hallitus on koventanut puheitaan muutamia medioita kohtaan, ja siksi Costa Ricankin sijoitus on pudonnut 15 askelmalla. On se edelleen kohtuullinen, Costa Rican sijoitus on 23.
Muilla Vikes-mailla Keski-Amerikassa menee sitten huonommin, ne ovat jo joitain vuosia liikkuneet autoritääriseen suuntaan. Guatemala on nyt sijalla 127, El Salvador sijalla 115, Honduras sijalla 169 ja Nicaragua 158.
Yrsa Grüne-Luoma esitteli Lehdistönvapauden indeksiä Lehdistönvapauden päivänä 3. toukokuuta Päivälehden museossa.