Kymmenes Keski-Amerikan journalismifoorumi avattiin Guatemala Cityssä

5 marras, 2021

Vuoden 2021 ForoCap (Foro Centroamericano del Periodismo) -tapahtuman uutuus on se, että se järjestetään nyt kiertävänä tapahtumana Guatemala Cityn ohella Hondurasin Tegucigalpassa ja järjestäjämedia El Faron kotikaupungissa San Salvadorissa, jossa tapahtuma tätä ennen on yksinomaan järjestetty.

Kuva: Kimmo LehtonenJournalismifoorumin avajaispuheessa journalisti ja El Faron päätoimittaja Carlos Dada sanoi, että alueellisen tapahtuman pitäminen on ollut pitkään haaveena, mutta resurssien puutteessa se on ollut mahdotonta järjestää.

”Nyt sitten maamme hallituksen painostustoimet salvadorilaismediaa vastaan ajoivat meidät tähän ratkaisuun”, Dada sanoi. ”Meillä oli todellinen pelko siitä, että hallitus ei päästäisi ulkomaisia journalisteja ja muita kutsuvieraita maahan.”

Tapahtuma pidetään tilanteessa, jossa sananvapaus ja vapaiden medioiden toimintaedellytykset totalitarististen hallitusten Nicaraguassa, Hondurasissa, El Salvadorissa ja Guatemalassa ovat heikentyneet radikaalisti muutaman viime vuoden aikana.

”Kaikissa näissä maissa on otettu harppauksia taaksepäin demokratiassa ja kansalaisten perusoikeuksissa, ja armeijan rooli poliittisessa päätöksenteossa on taas uhkaavasti alkanut korostua, Dada sanoi.”

Pääsy tietoon estetty

Journalismi on Dadan mukaan sellaisen ajojahdin kohteena, jota ei ole koettu sitten kylmän sodan aikojen. Journalistien pääsy julkiseen tietoon on lähes kokonaan estetty.

”Journalisteja seurataan ja uhkaillaan, puhelimia kuunnellaan, oikeusjuttuja kehitellään tekaistuilla syytöksillä ja fyysiset aggressiot alkavat olla journalisteille jokapäiväistä elämää”, Dada luetteli.

Pahin tilanne on tällä hetkellä Nicaraguassa, jossa toimittajiin kohdistettu painostus ja väkivalta on ajanut heistä suuren osan maanpakoon.

El Faro käänsi kriisin omassa maassaan El Salvadorissa kuitenkin toistaiseksi edukseen: se pisti Foorumin pyörille ja siirsi sen suurimmaksi osaksi naapurimaihin.

”Mitä enemmän meitä vastaan hyökätään, sitä enemmän me teemme”, Dada vakuutti.

Työpajoja, oppitunteja ja keskusteluja

Foorumin seitsemän päivän aikana järjestetään 16 avointa keskustelutilaisuutta, joissa analysoidaan erityisesti Keski-Amerikan demokratioiden ja sananvapauden heikentynyttä tilaa sekä toimittajiin ja itsenäisiin medioihin kohdistuvaa vainoa ja painostusta.

Pandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi osallistujamäärä on rajoitettu kunkin maan määräysten mukaisesti. Tapahtumia voi myös seurata virtuaalisesti.

Tänä vuonna tapahtumassa on 56 kutsuttua vierasta 14 maasta; toimittajia, aktivisteja, taiteilijoita ja muita media-alan taitajia. He joko osallistuvat keskusteluihin tai vetävät master class -tyyppisiä työpajoja. Tilat tapahtumille tarjoaa Espanjan kulttuurikeskukset kussakin maassa.

Tunnetuimpina niminä voi mainita reportaasityöpajan vetäjän, New Yorkerin toimittaja Jon Lee Anderssonin, New York Timesin digitaalisen tarinankerronnan ja -koulutuksen päätoimittajan María Sánchez Díezin, meksikolaisen näyttelijän Diego Lunan, guatemalalaisen ohjaajan Jayro Bustamenten sekä niin ikään guatemalalaisen taiteilijan ja lauluntekijän Sara Curruchichin.

Dadan mukaan foorumi on Keski-Amerikan journalismin ja toimittajien sekä myös maailman muiden alueiden toimittajien kohtaamispaikka.

”Forocapissa journalistit voivat vaihtaa kokemuksia, kouluttautua, tutustua toisiinsa, työskennellä yhdessä ja antaa alueellisempaa ja globaalimpaa todellisuuden lukemista. Foorumi on tila, jossa voimme pohtia yhdessä toimintaamme.”

Tämän lisäksi foorumi on Dadan mukaan myös tapa tuoda yleisö lähemmäs toimittajien työtä, ja tila, jossa yhdessä voi keskustella siitä, miten todellisuuta oikein tulisi lähestyä.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.