Koronavirus hidastaa Vikesin kehitysyhteistyötä – luotettava tiedonvälitys turvattava

18 maalis, 2020

Hankkeet viivästyvät ja koulutuksia siirtyy syksyyn. Kehitysmaissa liikkuu nyt paljon valeuutisia ja huhuja koronaviruksesta, minkä tähden median tukeminen on ensiarvoisen tärkeää, sanoo Vikesin toiminnanjohtaja Auli Starck.

Tansanian julkisen sanan neuvosto MCT järjesti johtajuus- ja hallintokoulutuksen naispuolisille editoreille ja päätoimittajille maaliskuun toisella viikolla. Se oli viimeisiä aktiviteetteja, joihin korona ei vielä vaikuttanut. Kuva: Esa SalminenPandemiaksi julistettu koronavirus lamauttaa toimintaa jo melkein koko maailmassa. Myös Vikesin hankkeissa koetaan tänä vuonna viivästymisiä.

Esimerkiksi Somalian journalistiliiton koulutukset Somalian Dhusamarebissa on peruttu ja siirretään myöhemmäksi, ja keväälle kaavaillut Somalian kansallistelevision uutistyön, sosiaalisen median, lastenohjelmien ja keskusteluohjelmien koulutukset siirtyvät syksyyn. Myös Tansaniassa Vikesin kumppanit ovat peruneet toimintojaan.

”Kehitysyhteistyössä ei ole mitenkään tavatonta muutenkaan, että toiminnot myöhästyvät. Esimerkiksi Somaliassa koulutuksia on usein lykätty turvallisuustilanteen tähden”, sanoo Vikesin toiminnanjohtaja Auli Starck.

”Kaikki tietenkin toivovat, että tämä poikkeuksellinen aika päättyy pian ja työtä voidaan jatkaa normaalisti.”

Vikes on myös huolehtinut työntekijöiden ja vapaaehtoisten turvallisuudesta. Osa on palannut suunniteltua aikaisemmin kotimaahan, ja henkilökunta tekee etätöitä.

Suuri osa maailman maista on alkanut varautua koronavirukseen esimerkiksi ihmisten liikkumista rajoittamalla. Nicaraguassa hallitus on kuitenkin valinnut päinvastaisen linjan: maassa järjestettiin suuri marssi koronaviruksen uhrien kannustamiseksi ja hygieniasta kertomiseksi.

Maan varapresidentti (ja presidentin puoliso) Rosario Murillo on jo aiemmin ilmoittanut, että lauantaisia marsseja hallinnon tueksi ja voittojen tiellä järjestetään aina vuoden 2021 vaaleihin saakka.

Huhuja ja valeuutisia

Monessa Vikesin toimintamaassa koronavirustartunnat ovat ainakin virallisten tietojen mukaan vähäisiä.

Käytännössä kaikki kuitenkin tietävät koronaviruksesta, ja valeuutisia ja huhuja liikkuu laajalti. Esimerkiksi Tansaniassa kiertää yhtäällä Whatsappissa valeuutinen, jonka mukaan melkein kaikki tartunnan saavat kuolevat, ja toisaalla huhutaan, että afrikkalaiset eivät saa koronaa. Somaliassa taas on huhuttu, ettei korona joko tartu ollenkaan islaminuskoisiin tai ylipäätään menesty kuumassa ilmastossa.

Osaavan ja vapaan median tukeminen on nyt erittäin tärkeää, sanoo Auli Starck sanoo.

”Laadukas ja ajantasainen tieto auttaa myös pandemian vastaisessa taistelussa, ja median toimintaedellytykset on tärkeää turvata.”

YK on myös vedonnut, että valtiot eivät käyttäisi kriisiä tekosyynä rajoittaa kansalaisvapauksia ja supistaa ihmisoikeuksia.

Toimittajia tukeva Committee to Protect Journalists on julkaissut turvallisuusohjeet koronaviruksesta kirjoittaville toimittajille.

Suomeen Vikesillä on ollut suunnitteilla koulutuksia, puhujakiertueita ja muuta toimintaa. Osa voidaan toteuttaa virtuaalisesti, osa joudutaan siirtämään syksyyn.

”Syksystä tulee näillä näkymin hyvin aktiivinen”, Starck sanoo.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.