Vikes julkaisee lehdistönvapauden päivän kunniaksi juttusarjan lehdistönvapauden tilasta. Unescon päätapahtuma lehdistönvapaudesta järjestetään verkossa 9.–10.2020.
Kuva: Todd Gehman, CC BY-NC 2.0Lehdistönvapautta on rikottu koronapandemian aikana 473 kertaa ympäri maailman, arvioi kansainvälinen lehdistöinstituutti IPI marraskuun lopulla.
Järjestö on kritisoinut muun muassa Intiaa, jossa on uhkailtu ja pidätetty maan koronatilanteesta raportoivia journalisteja.
IPI on erityisen huolissaan 35-miljoonaisen Keralan osavaltion marraskuussa säätämästä, pandemiaan liittyvästä asetuksesta, jonka mukaan kunnianloukkauksesta voidaan tuomita jopa kolmen vuoden vankeuteen.
“Asetus heikentää lehdistönvapautta Keralassa ja koko Intiassa. Se voi toimia mallina muille osavaltioille, jotka haluavat vaientaa kriittisiä ääniä ja riippumatonta mediaa”, sanoi IPIn johtaja Barbara Trionfi järjestön tiedotteessa.
IPIn mukaan Keralan johtavat poliitikot ja korkeassa asemassa olevat virkahenkilöt käyttävät todennäköisesti pandemiaa tekosyynä median vaientamiseksi. Osavaltion valtapuolue LDF on ollut sotkeutuneena kullan ja huumeiden salakuljetukseen liittyvään korruptioskandaaliin.
Yli 50 toimittajaa vaikeuksissa
Pandemia ei heikennä median asemaa ainoastaan Keralassa.
Brittiläinen The Guardian kertoi heinäkuussa, että yli 50 intialaista journalistia oli joko pidätetty tai joutunut syytösten tai väkivallan kohteeksi. Suurin osa pidätetyistä oli ollut itsenäisiä maaseudulla työskenteleviä toimittajia.
”Tämä on hallituksen tapa kertoa, ettei siitä saa kirjoittaa mitään pahaa. Journalistien tulisi kääntää selkänsä epäkohdille”, sanoi pohjoisessa Himachal Pradeshin osavaltiossa työskentelevä Om Sharma Guardianille.
Intian pääministeri Narendra Modi kehotti jo varhain keväällä suurten lehtitalojen omistajia tarkkailemaan koronauutisointiaan. ”On tärkeää rajoittaa pessimismin, negatiivisten viestien ja huhujen leviämistä”, pääministeri oli sanonut Guardianin mukaan.
Modin hallitus vaati keväällä myös maan korkeinta oikeutta rajaamaan median koronauutisoinnin vain hallitukselta saatuihin tietoihin. Korkein oikeus ilmoitti, ettei se halua puuttua vapaaseen keskusteluun, mutta kehotti mediaa ”julkaisemaan virallisen version tapahtumien kulusta”.
Vääristeltyjä tilastoja?
Intian koronatilanne on heikentynyt syksyn mittaan. Maassa on virallisesti jo lähes yhdeksän miljoonaa tartuntaa, ja kuolleiden määrä on ylittänyt 130 000 rajan. Enemmän koronatapauksia on rekisteröity ainoastaan Yhdysvalloissa.
BBC:n mukaan Intian koronatilastot ovat herättäneet ihmetystä, koska kuolleiden määrä on ollut niin pieni suhteessa tartuntojen määrään. Jotkut asiantuntijat uskovat, että kuolleita on todellisuudessa paljon enemmän kuin mitä viralliset luvut näyttävät.
Esimerkiksi Keralassa joukko vapaaehtoisia on kerännyt paikallismedialle tietoja kuolemista. Kampanjaa vetävä Arun N. Madhavan laskee, että vain hieman yli puolet kuolemantapauksista on kirjattu asianmukaisesti pandemian syyksi.
Delhiläisen Observer Research Foundation -ajatushautomon Oommen C. Kurian kertoi BBC:lle uskovansa, että Keralan koronakirjanpito on tietoisesti vääristeltyä. Syynä voi olla hallintokoneiston halu välttää huonoa julkisuutta.
Pääministerin kylässä nähtiin nälkää
Intian hallitus rajoitti keväällä 1,3 miljardin kansalaisen liikkumista jyrkin ottein. Rajoitukset osuivat erityisen pahasti Intiassa asuviin siirtotyöläisiin, jotka menettivät viikkoja kestäneiden liikkumiskieltojen myötä toimeentulonsa.
Scroll.in-verkkomedian päätoimittaja Supriya Sharma keksi tutkia, miten pandemiarajoitukset iskivät pääministeri Modin ”adoptiokylässä” asuviin ihmisiin. ”Adoptiokylä” on kullekin intialaiselle parlamentaarikolle korvamerkitty paikkakunta, jossa seurataan hallituksen politiikan toimivuutta.
Sharma tarkkaili liikkumiskieltojen halvaannuttamaa kylää viikon ajan ja paljasti sen jälkeen, että pääministerin adoptiokylässä nähtiin nälkää. Hän kertoo IPIn verkkoseminaarissa, että jutun julkaisemisen jälkeen poliisi oli nostanut syytteen häntä vastaan.
Sharma näkee kehityssuunnan huolestuttavana: ”Lehdistönvapaus on heikentynyt Intiassa vuodesta 2014 asti, ja nyt pandemia murentaa sitä entisestään.”
Teksti: Jukka Aronen
- Lehdistönvapauden päivän konferenssi 9.–10.2020. Rekisteröidy ja seuraa verkossa.