Pandemian aikana avoimen ja oikean tiedon merkitys on kasvanut. Rajoitukset haittaavat tiedon leviämistä jonkin verran, mutta vaikeissakin oloissa Vikesin kumppanit ovat tavoittaneet miljoona ihmisiä ja onnistuneet käynnistämään toimittajien koulutukset uudelleen.
Abdi Musse Mohamud kouluttaa Somalian kansallistelevision toimittajia. Kuva: Markku LiukkonenSyyskuun 28. vietetään Unescon kansainvälistä tiedon avoimuuden päivää, keskellä koronaviruksen aiheuttamaa pandemiaa.
”Oikeus luotettavaan ja ajantasaiseen tietoon korostuu juuri nyt kaikkialla”, sanoo Vikesin toiminnanjohtaja Auli Starck. ”Toimittajille ja medialla on keskeinen rooli tiedonvälityksessä, mutta valitettavan monessa maassa median työskentelymahdollisuuksia rajoitetaan, myös koronan varjolla.”
Tämä näkyy Vikesin työssä eri maissa. Esimerkiksi Myanmarissa alkoi viime sunnuntaina taas käytännössä ”lockdown” koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ihmisiä kehotetaan pysymään kodeissaan ja liikkumista maassa rajoitetaan. Tämä aiheuttaa hankaluuksia Vikesin kumppanille Yangon Film Schoolille, jonka opiskelijoista moni on tullut pääkaupunkiin opintoja varten. He eivät pääse nyt takaisin kotiin.
Käynnissä on elokuvien jälkituotantokurssi, jota koululla jatketaan niin, että naispuoliset opiskelijat ovat muuttaneet vuokra-asuntoon, jossa heitä opettaa naispuolinen mentori – miesopiskelijat taas asuvat rajoitusten ajan koulun vierashuoneissa ja jatkavat opintojaan koululla.
Elokuvien vuotuinen juhlanäytös on päätetty siirtää ensi vuoden alkuun ja seuraavana opetusohjelmassa oleva äänisuunnittelukurssi vielä epäselvään tulevaisuuteen, kun koululla pystyy taas opiskelemaan isompi joukko ihmisiä.
Kansalaisyhteiskunnan tila kapenee taas Nicaraguassa
Toisella puolen maailmaa Nicaraguassa koetaan myös poliittisia rajoituksia. Maan autoritäärinen hallinto esittää paraikaa lakia, joka rajoittaisi ulkomaisen rahoituksen vastaanottamista kaikilta tahoilta, jotka puuttuvat Nicaraguan sisäisiin asioihin tai sisäpolitiikkaan. Ehdotuksen mukaan myös kaikkien poliittisien asioiden parissa toimivien tiedottajien ja viestintähenkilöstön on rekisteröidyttävä hallituksen kirjoihin ”ulkomaisiksi agenteiksi”.
Lakia perustellaan ulkopuolisen vaikuttamisen rajoittamisella, mutta maan kansalaisjärjestöjen kattojärjestö toteaa, että kyseessä on vain yksi ase lisää, jolla hallitus rajoittaa kansalaisyhteiskunnan tilaa.
Uusi laki rajoittaisi luultavasti myös Vikesin kumppanien toimintaa, sillä niitä tuetaan Suomesta käsin. Toistaiseksi he ovat pystyneet toimimaan rajoitusten keskellä. Esimerkiksi ympäristöjärjestö Centro Humboldtin tiedotustiimi suunnitteli ja toteutti kesällä suurelle yleisölle suunnatun kampanjan ”Tu Salud está en tus manos” (terveytesi on omissa käsissäsi), jonka avulla pyrittiin opastamaan kansalaisia toimimaan oikeaoppisesti viruksen oloissa.
Keski-Amerikassa muutkin kumppanit ovat seuranneet sivuillaan erityisesti maidensa pandemian vaikutuksia kansalaisten elämään sekä analysoineet hallitusten toimia pandemian hallinnassa. Kriittiset huomiot pandemian huonosta hoidosta ja siihen liittyvästä korruptiosta El Salvadorissa tulehduttivat Vikesin kumppanilehti El Faron sekä myös monen muun vapaan mediajulkaisun välit presidentti Bukelen hallinnon kanssa.
Koronatietoa 30 miljoonalle
Elokuussa toimittajien koulutuksen saatiin uudelleen käyntiin myös Somaliassa, kun 25 naistoimittajaa osallistui Dhusamarebissa koulutukseen, jossa käsiteltiin videokuvaamista ja editointia, kuvajournalismia, televisioraportointia, naisten oikeuksia ja median etiikkaa. Dhusamarebissa järjestettiin myös keskustelutilaisuuksia ja koulutus toimittajien työoikeuksista.
Nyt naistoimittajien koulutuksiin on osallistunut 152 ja ay-koulutuksiin 537 toimittajaa.
Suurimmat yleisöt Vikesin ja kumppanien työ saatiin kesällä itä-Afrikassa. Tansanian yhteisöradioliitto Tadio tuotti Vikesin ja Suomen Lähetysseuran kanssa koronaviruksesta kertovan neliosaisen podcastin, joka lähetettiin 32 yhteisöradion kautta alueille, joissa asuu yli 25 miljoonaa ihmistä.
Myös muutamat kenialaiset asemat ottivat podcastin ohjelmistoonsa, mikä nosti potentiaaliset kuulijamäärät lopulta noin 30 miljoonaan.
Suomessakin pandemia näkyy Vikesin työssä. Moni tilaisuus on siirretty verkkoon ja osaa on siirretty. Vikes myös tukee Somalia-seuran uutta hanketta, joka tarjoaa ajankohtaista koronatietoa suomensomalialaisille.
On tärkeää, että kansalaisille taataan oikeus tietoon. Tue tiedon avoimuutta ja journalismia meidän kanssamme.