Vikesin #BetterNewsMedia-hanke kulkee Tampereelle, Turkuun, Jyväskylään ja Helsinkiin. Turvapaikanhakijoina Suomeen tulleet toimittajat kertovat, miten suomalainen ja länsimainen media heidän mielestään kertoo kansainvälisistä kysymyksistä.
Monilla Suomeen saapuneilla turvapaikanhakijoilla on media-alan osaamista. He ovat työskennelleet kotimaissaan toimittajina, valokuvaajina tai uutistuottajina. Silti heitä kuullaan suomalaisessa mediassa harvoin.
Viestintä ja kehitys -säätiö järjestää keväällä ja syksyllä ympäri Suomea paikallisten toimittajayhdistysten ja opiskelijajärjestöjen kanssa keskustelutilaisuuksia, joissa alustajat ovat Suomeen turvapaikanhakijoina saapuneita toimittajia.
”Suomalaisessa ja eurooppalaisessa mediassa kerrotaan meidän maistamme hyvin vähän”, sanoo tilaisuuksissa puhuva Mohamed Ibrahim, joka on työskennellyt muun muassa The New York Timesille.
”Nyt on esimerkiksi hirvittävä kuivuus koko Itä-Afrikassa.”Myöskään Somalian kriisin taustoista ei ymmärretä tarpeeksi – käytännössä maassa sotaa käyvät toiset valtiot.
Samansuuntaisia tuumia pohtii Irakista Suomeen tullut Haneen Jameel.
”Minua suututtaa välillä, että suomalainen media ei anna todellista, koko kuvaa Irakista, vaan hyvin pieniä tiedonmurusia”, hän sanoo.”Irakissa oli äskettäin valtava räjähdys, jossa kuoli yli 500 ihmistä, ja se kuitattiin riviuutisella.”
Kummaltakaan heistä suomalainen media ei ole kysellyt apuja tai vastauksia kirjoittaessaan heidän kotimaastaan. Mohamed Ibrahim on sen sijaan edelleen tehnyt yhteistyötä New York Timesin kanssa, ja Jameel pitää Vihreässä Langassa suosittua Suomi-päiväkirja -nimistä blogia. Jotkut tekstit ovat saaneet jopa 900 jakokertaa.
Turun keskustelussa Jameelin ja Ibrahimin ohella keskusteluun liittyy myös paikallinen vahvistus, eli Ahmed Zaidan, freelance-toimittaja ja runoilija Mosulista, Irakista. Hän työskenteli tv-toimittajana ennen kuin joutui lähtemään Irakista. Hän saapui Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2013 ja asuu nyt Turussa.
Helsingissä Media ja muuttoliike -seminaari 24.5
Kiertue starttaa Tampereella 19. huhtikuuta ja saapuu Turkuun 10. toukokuuta. Helsingin ja Jyväskylän päivät varmistuvat myöhemmin.
Helsingissä järjestetään samassa hengessä vähän laajempi Media ja muuttoliike -seminaari 24. toukokuuta.
Kampissa Eurooppasalissa järjestettävässä seminaarissa alustajina ovat siirtolaisuuskysymyksiin syventynyt toimittaja Elva Narcía Meksikosta, kriisialueita kiertänyt palkittu kuvajournalisti Niklas Meltio, Haneen Jameel sekä muun muassa Ylelle toimittajan työtä tekevä Wali Hashi.
Keskustelua vetää toimittaja Renaz Ebrahimi.