Vikesin Keski-Amerikan kumppanit toimivat maissa, joiden demokratia on kriisissä. Kaikki ovat joutuneet etsimään uudet kotimaat, mutta journalistinen työ jatkuu.
Vuonna 2022 Vikesin työ Keski-Amerikassa keskittyi aiempaa enemmän kumppanien vahvistamiseen, sillä tarve sille oli entistä suurempi. Kaikki kumppanit joutuvat nyt toimimaan osittain tai kokonaan kotimaidensa ulkopuolella, joten niiden on pitänyt rakentaa uusia hallinnollis-organisatorisia järjestelmiä ja toimintatapoja.
Kumppanit jatkoivat myös journalistista työtään ahkerasti. Vikesin tuella toteutettiin yhteensä 53 journalistista tuotantoa, mikä ylitti tavoitteet reilusti.
Tämä on erittäin tärkeää, sillä El Salvadorissa, Nicaraguassa, Hondurasissa ja Guatemalassa kärsitään paraikaa lähihistorian pahimmasta demokratian kriisistä, mikä näkyy niin journalistien, ihmisoikeuspuolustajien kuin oikeuslaitoksen arjessa. Autoritaariset hallitukset käyttävät sumeilematta disinformaatiota ja propagandaa, mutta onneksi itsenäinen media nauttii edelleen vankkaa luottamusta alueella.
Vikesillä on Keski-Amerikassa neljä kumppania.
Centro Humboldt on nykyään alueellinen toimija
Nicaragualainen ympäristöjärjestö Centro Humboldt joutui valtion määräyksestä lopettamaan toimintansa Nicaraguassa vuoden 2022 maaliskuussa, ja järjestö muutti Guatemalaan. Samalla järjestön sosiaalisen median kanavat hiljenivät.
Guatemalassa järjestö pyrkii muuttamaan toimintansa alueelliseksi, ja Vikesin tuella järjestön uusi Keski-Amerikan ympäristöanalyysiin perustuva alueellinen tiedotusstrategia saatiin tehtyä.
Samalla Vikes jatkoi tukeaan Centro Humboldtin ympäristöaiheiselle verkko-ohjelmalle Espacio Verdelle, jota järjestön tiedotustiimi yhä kykenee tuottamaan Nicaraguasta käsin. Ohjelmaa kuvattiin myös Guatemalassa, jossa tiimi osallistui muiden kumppaneiden lailla El Faron järjestämään alueelliseen journalismifoorumiin Forocapiin.
Espacio Verde -ohjelmaa on päätetty siirtää syvällisempien tutkivien juttujen suuntaan. Tulevalla kaudella ohjelma pureutuu siihen, miten ilmastonmuutos vaikuttaa Keski-Amerikassa muuttoliikkeeseen, veden saatavuuteen ja muihin alueen tärkeisiin kysymyksiin.
Nicaraguan itsenäisten journalistien järjestö vakiinnutti asemansa
Kun Nicaraguan poliittinen kriisi muutamia vuosia sitten syveni, Vikes tuki itsenäisen median järjestäytymistä. Näin syntyi PCIN – Nicaraguan itsenäisten journalistien ja viestijöiden järjestö.
Se dokumentoi ja tuomitsee journalisteja vastaan tehtyjä hyökkäyksiä ja rikoksia ja tukee uhreja. Sen tuen piirissä oli 2022 yhteensä 175 journalistia.
Vikes on tukenut PCIN:n järjestön hallinnon ja rakenteen kehittämistä, ja PCIN onkin saanut asemansa vakiinnutettua ja luotua lainmukaiset edellytykset rekisteröitymiselle Costa Ricassa. Se on edellytys sille, että järjestö pystyy jatkossa suunnittelemaan hankkeita ja hakemaan niille rahoitusta.
Vuonna 2022 tuettiin myös naisjournalistien ajatuspajaa La Salaa, joka tukee naisten johtamien pienten media- ja viestintäyritysten toimintaa. Tuen avulla naisten johtamat mediat tapasivat ja tukivat toisiaan, ja ne myös toteuttivat 24 journalistista tuotantoa.
Osa Vikesin tuesta ohjattiin myös PCIN:n hätärahastolle, joka tukee vangitsemis- tai muun akuutin uhan alla työskenteleviä nicaragualaisia journalisteja.
Verkkomedia Onda Local raportoi ihmisoikeuksista Nicaraguassa
Nicaragualainen verkkomedia Onda Local on siirtänyt toimintansa Costa Ricaan, mutta sillä on edelleen journalisteja myös Nicaraguassa, jossa he toimivat hyvin salassa.
Vuonna 2022 Vikesin tuella media julkaisi 15 pitkää juttua suunnitellun 12 sijaan, minkä lisäksi Onda Local uutisoi Nicaraguan tilanteesta. Juttujen pääpaino oli heikentyvän ihmisoikeustilanteen seurannassa.
Vikes tuki myös Onda Localin hallintoa ja sen laillistamisprosessia Costa Ricassa, uutiskirjeen ja sosiaalisen median tuotantoa sekä verkkosivuston siirtämistä pois Nicaraguasta. Lukija- ja sidosryhmäkeskustelutilaisuuksien ansiosta Onda Local solmi uusia ja tärkeitä suhteita muihin maanpakolaistoimijoihin. Onda Local tavoittaa jo yli miljoona ihmistä Facebookin kautta.
Verkkomedia El Faro järjestää journalismifoorumia ja tekevää tutkivaa työtä El Salvadorissa
Vikesin elsalvadorilainen mediakumppani El Faro toimi yhä vihamielisemmässä mediaympäristössä.
Vikes tuki median hallinnollista toimivuutta ja varainhankintaa. Maan hallituksen painostuksen takia El Faro joutui muuttamaan hallintoaan El Salvadorista Costa Ricaan ja rekisteröi toimintansa sinne. Samalla El Faro on tehnyt itsestään toiminnallisesti myös yhä enemmän alueellista, keskiamerikkalaista mediaa.
Vikesin tuella El Faro toteutti vuonna 2022 Keski-Amerikan alueella kahdeksan tutkivaa reportaasia, joiden ensisijainen huomio oli El Salvadorin rapautuvassa demokratiassa. Suurimman vaikutuksen kansainvälisestikin teki paljastusjuttu siitä, kuinka maaliskuussa maassa koettu murha-aalto johtui hallituksen ja väkivaltaisten jengien välisen sopimuksen raukeamisesta.
Vikes jatkoi tukeaan myös Keski-Amerikan journalismifoorumin Forocapin järjestämiselle. Se on El Faron vuosittainen jättiponnistus, joka on tärkeä verkostoitumis- ja koulutustapahtuma alueen journalisteille. Vuonna 2022 se järjestettiin Guatemalassa ja siihen osallistui 15 Vikesin muiden kumppaneiden journalistia Nicaraguasta, Costa Ricasta ja Guatemalasta.
Kuva: El Faro / Forocap