Kehitysyhteistyön tukien vaikutukset ovat olleet esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa ajankohtaisten poliittisten päätösten myötä. Kehitysyhteistyöstä on helppo luoda ja ylläpitää sekä oikeita että vääriä mielikuvia. Kerran muodostuneet mielikuvat muuttuvat hitaasti, ja riippumattoman tiedon löytäminen voi olla haastavaa. Mitä haasteita kehitysyhteistyö kohtaa, ja miltä länsimaiden rooli kehitysyhteistyössä näyttää?
Miksi kehitysyhteistyöllä ei saada mitään aikaan?
Suomi tekee kehitysyhteistyötä lukuisissa maissa ympäri maailman. Joissakin maissa on saavutettu merkittäviä parannuksia, kun taas toisissa kehitys ei ole edennyt odotetusti.
Yksi tärkeimmistä onnistuneen kehitysyhteistyön taustatekijöistä on pitkäjänteisyys. Lyhyet projektit voivat toimia pilotteina, mutta pitkäaikaisten vaikutusten saavuttaminen edellyttää aikaa luottamuksen ja yhteistyöverkostojen rakentamiselle.
Vikesin teettämä ulkopuolinen väliarviointi osoittaa, että Keski-Amerikassa ja Itä-Afrikassa tehdyn onnistuneen työn taustalla on pitkäjänteisyys ja jopa 20 vuoden läsnäolo alueilla. Kumppaneiden löytäminen ja luottamuksen rakentaminen vie usein aikaa, sillä suhteiden luominen vaatii matkustamista ja tiivistä vuorovaikutusta.
Huolella rakennettu pohja kuitenkin maksaa itsensä takaisin muutoksen aikaansaamisessa, jopa lyhyessä ajassa. Vikesin tuella saavutetut onnistumiset ja nopea reagointi muuttuviin tilanteisiin ovat pitkien kumppanuussuhteiden ja vahvojen paikallisten verkostojen tulosta. Huolellisesti rakennetun sosiaalisen pohjan vaikutukset kumuloituvat, kun maine luotettavana ja osaavana kumppanina leviää paikallisten keskuudessa.
Miten sukupuolten tasa-arvo, syrjimättömyys ja ympäristö liittyvät media-alan kehitysyhteistyöhön?
Suomen kehityspolitiikassa on periaatteita ja linjauksia, joita kaikkien valtion tuella kehitysyhteistyötä tekevien toimijoiden tulee noudattaa. Suomen kehityspolitiikan läpileikkaavat teemat ovat ympäristö, syrjimättömyys ja tasa-arvo, ja Vikes edistää näitä jokaista osana media-alan kehitysyhteistyötään.
Väliarvioinnin mukaan Vikesin työ Itä-Afrikassa yhteisöradioiden parissa edistää naisten asemaa kouluttamalla naisia radion käyttöön. Paikallisten naisten oppiessa hyödyntämään yhteisöradiota heidän mahdollisuutensa saada äänensä kuuluviin yhteiskunnassa paranevat, ja he voivat osallistua paikalliseen päätöksentekoon.
Keski-Amerikassa Vikesin tukema naisjournalistien verkosto La Sala vahvistaa naisten asemaa media-alalla. Verkoston jäsenet tekevät töitä naisten palkkatason nostamiseksi ja rohkaisevat naisia puolustamaan oikeuksiaan. He keskittyvät työssään erityisesti ihmisoikeuksiin ja ympäristökysymyksiin sekä tuovat esiin naisten kohtaamia ongelmia yhteiskunnassa.
Ulkopuolinen arviointi suosittelee, että Vikes kiinnittäisi tulevaisuudessa vielä enemmän huomiota läpileikkaaviin teemoihin työssään. Tähän liittyen Vikes on reagoinut arviointiin kirjaamalla uuden strategiansa tavoitteisiin ympäristöjournalismin, naisten tekemän journalismin ja rauhanjournalismin tukemisen kumppanimaissaan.
Tulevatko länsimaalaiset kertomaan, miten asioita pitää tehdä?
Kehitysyhteistyöhön liittyy yhä vanhentuneita mielikuvia, joissa länsimaiset auttajat matkustavat globaaliin etelään kertomaan, miten asiat tulisi tehdä. Tämä ei kuitenkaan enää pitkään aikaan ole vastannut Suomen valtion tukeman kehitysyhteistyön todellisuutta. Työn paikallislähtöisyyttä valvotaan tarkasti rahoittajien toimesta.
Väliarvioinnin mukaan Vikes on onnistunut erityisen hyvin huomioimaan paikallislähtöisyyden toiminnassaan. Säätiö työllistää paikallisia, tarjoaa tukea omavaraisuuden kehittämisessä ja avustaa omarahoituksen hankinnassa. Pitkäjänteinen yhteistyö kumppanimaissa mahdollistaa joustavan sopeutumisen paikallisiin tilanteisiin ja nopean reagoinnin haasteisiin.
Vikesin työ edistää tasa-arvoa, syrjimättömyyttä ja ympäristönsuojelua sekä vahvistaa yhteiskunnallista hyvinvointia. Samalla säätiö kasvattaa omaa ymmärrystään siitä, miten moninaisuuden kysymyksiä voidaan edistää suomalaisessa mediassa. Kehitysyhteistyön ytimessä onkin jaettu vastuu kehityksestä sekä yhteisten ratkaisujen löytäminen globaaleihin haasteisiin.