Keväällä 2024 Vikes teetti väliarvioinnin ohjelmatyöstään Itä-Afrikassa ja Keski-Amerikassa. Väliarviointi on rahoittajien edellyttämä ehtorahoituksen saamiselle, ja sen suorittaa aina säätiön ulkopuolinen, riippumaton toimija. Tällainen tarkastelu tarjoaa mahdollisuuden reflektoida toimintatapoja, arvioida työn tarvetta ja tunnistaa kehityskohteita.
Mitä on media-alan kehitysyhteistyö, ja pitäisikö sitä tukea?
Vikesin kehitysyhteistyö perustuu solidaarisuuden periaatteeseen: työtä tehdään journalisteilta journalisteille. Vikes tukee toimittajia, jotka eivät syystä tai toisesta voi tehdä työtään vapaasti tai tasa-arvoisesti yhteiskunnallisten olosuhteiden tai epätasa-arvoisten sosiaalisten rakenteiden vuoksi.
Keski-Amerikassa tukea tarvitaan autoritääristen hallintojen toimenpiteiden rajoittaessa mediaa. Vikesin kaikki neljä Keski-Amerikan kumppania toimivat tällä hetkellä maanpaossa kansalaisyhteiskunnan ja vapaan journalismin tilan kaventuessa.
Itä-Afrikassa Vikes tukee maaseutujen yhteisöradioprojekteja Tansaniassa, Keniassa ja Ugandassa. Näissä maissa suuri osa väestöstä asuu maaseudulla ilman mahdollisuuksia osallistua kansalliseen päätöksentekoon. Yhteisöradiot tarjoavat maaseutuyhteisöille mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin ja vaikuttaa omaa elinympäristöään koskeviin päätöksiin.
Vapaa media on edellytys kansalaisten oikeudelle tietoon. Se mahdollistaa ihmisten osallistumisen heitä koskevaan päätöksentekoon. Mitä vapaampi media, sitä paremmin se edustaa erilaisia yhteiskunnallisia ryhmiä ja heidän intressejään.
Miten Vikesin kehitysyhteistyö toimii?
Vikesin toiminta pohjautuu tiiviiseen yhteistyöhön paikallisten kanssa. Hankkeet käynnistyvät paikallisten tunnistamista tarpeista ja ajankohtaisista yhteiskunnallisista tilanteista. Väliarvioinnin mukaan Vikes on onnistunut erityisen hyvin paikallisten kumppaneiden osallistamisessa projektien suunnitteluun.
Arviointi antaa erityistä tunnustusta Vikesin joustavalle ja kumppanilähtöiselle toiminnalle Keski-Amerikassa. Alueella kansalaisyhteiskuntaa ja vapaata mediaa on systemaattisesti rajoitettu autoritääristen hallintojen toimesta. Vikes on pystynyt reagoimaan nopeasti tarjoamalla medioille joustavaa tukea tilanteen muutoksiin sopeutumisessa ja toiminnan jatkumisessa.
Miksi tehdä kehitysyhteistyötä sananvapauden puolesta muualla, kun meillä on paikallisiakin ongelmia?
Vikesin työn tärkein tavoite on vahvistaa demokratiaa tukemalla vapaata mediaa siellä, missä kansalaisten vaikuttamismahdollisuudet ja osallistumisen tavat ovat uhattuina. Säätiön muutosteoria perustuu ajatukseen, että vapaa ja riippumaton media tukee demokraattista yhteiskunnallista kehitystä.
Muualla tapahtuva yhteiskunnallinen liikehdintä vaikuttaa myös Eurooppaan ja Suomeen, esimerkiksi pakolaisvirtojen kautta.
Vikes kouluttaa media-alan ammattilaisia ja viranomaisia, tukee naistoimittajia, edistää vaikuttamistyön järjestäytymistä ja kehittää kumppaneidensa toimintaa. Ulkopuolisen arvion mukaan työllä on lukuisia positiivisia vaikutuksia. Arvioinnin mukaan Vikesin työ on parantanut journalistien ammattitaitoa ja työoloja, edistänyt tasa-arvoa, lisännyt median toimintavapautta ja vahvistanut kumppaneiden kykyä puolustaa mediaa ja kansalaisyhteiskuntaa.
Vapaa pääsy tietoon vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa ja edistää demokratialle keskeistä osallistavaa ja kriittistä yhteiskunnallista keskustelua. Demokraattisen kehityksen myötä kansalaisten tasavertaiset mahdollisuudet osallistua maan tulevaisuuden rakentamiseen ja köyhyyden vähentämiseen paranevat.