Kansainvälinen journalistiliitto: Nepalin rikoslaki rajoittaa ilmaisun- ja lehdistönvapautta

22 elo, 2018

Kansainvälinen journalistiliitto IFJ on tuominnut Nepalissa elokuun puolivälissä voimaan tulleen uuden rikoslain. Lailla rikollistetaan ilmaisunvapaus ja rajoitetaan huomattavasti lehdistönvapautta, IFJ toteaa. Myös alan nepalilaiset keskusjärjestöt FNJ ja NPU tuomitsevat lain ja vaativat välittömiä muutoksia siihen.

Poliittisen sosiologian apulaisprofessori Uddhab Pyakurel.Uudessa laissa on FNJ:n puheenjohtajan mukaan ”kymmeniä pykäliä, jotka rikollistavat suullisen tai kirjallisen ilmaisun. Toimittaja voi joutua vankilaan jopa kolmeksi vuodeksi pelkästä uutistyöstä”, puheenjohtaja Govinda Acharya toteaa IFJ:n mukaan. Rajoitukset ovat vastoin Nepalin perustuslakia ja lehdistönvapauden kansainvälisiä normeja ja periaatteita, hän jatkaa.

Nepalin journalistiliitto valmistelee maanlaajuisia mielenilmauksia 28. elokuuta ja 7. syyskuuta väliseksi ajaksi.

NPU:n puheenjohtaja Badri Sigdel sanoo organisaationsa tuomitsevan lain, joka rajoittaa raportointia, kirjoittamista ja valokuvausta.

Nepalin media ja toimittajat ovat jo muutenkin turvallisuusuhan alla. Uutta rikoslakia tullaan käyttämään toimittajien ja medioiden pelotteluun ja riippumattoman ja tutkivan journalismin estämiseen, IFJ toteaa lehdistötiedotteessaan.

Tutkija: Yhtenäisyyspolitiikalla voi pelotella, rajoittaa, tuomita

Kansalaisyhteiskunnan suitsimiseksi on menossa muitakin huolestuttavia trendejä. Maaliskuussa hallitus julkisti luonnoksen suunnitelmaksi, jolla koti- ja ulkomaisten kansalaisjärjestöjen ja kansainvälisten kansalaisjärjestöjen toiminta joutuu erilaisten tarkastusten ja ehtojen alle. Perusteena on kansallinen yhtenäisyys.

”Luonnos on osa hallituksen politiikkaa”, poliittisen sosiologian apulaisprofessori Uddhab Pyakurel totesi maanantaina Helsingissä. Luonnokseen voi vedota, jos ja kun halutaan pelotella, rajoittaa tai tuomita kansalaisyhteiskunnan toimijoita, Pyakurel sanoi.

”Rojalistit käyttivät vastaavia toimia hiljentääkseen opposition”, Pyakurel muistutti. Hän toimii Kathmandun yliopistossa ja aktiivina Siemenpuun kumppanijärjestössä Nepalissa. Pyakurel vieraili puhujana World Ecology -konferenssissa Helsingissä viime viikolla ja tapasi myös Nepalissa toimivia täkäläisiä järjestöjä.

Lehdistönvapaus muutenkin koetuksella

Nepal sijoittuu nyt 106. sijalle Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä. Viime vuonna se oli sijalla 100.

Järjestö kiinnittää huomiota toimittajantyön vaarallisuuteen vaaleista tai levottomuuksista raportoitaessa. Nepalissa järjestettiin viime vuonna valtakunnalliset, alue- ja paikallisvaalit, mikä nostatti levottomuuksia joissakin osissa maata.

Toimittajia peloteltiin ja heihin kohdistui suoranaista väkivaltaa. Useita toimittajia pidätettiin ilman perusteita ja joitakin kidutettiin. Jopa puolueaktiivit ja poliitikot käyttivät väkivaltaa toimittajia kohtaan. Joiltakin evättiin pääsy vaalipaikoille.

”Uuden hallituksen tulisi ryhtyä toimiin, jotta 2015 perustuslain esipuheessa mainittu ’täysin vapaa lehdistö’ toteutuisi”, järjestö huomauttaa.

Teksti ja kuva: Eeva Simola

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta