Palkinnon teemana on ilmastonmuutos. Voittaja julkistetaan 27. tammikuuta.
Kehitysjournalismin palkinto vuodelta 2021 jaetaan 27. tammikuuta. Voittajan päättää itsenäinen raati, joka on löytänyt ehdokkaiden joukosta kahdeksan juttua tai muuta journalistista tuotantoa, joiden joukosta voittaja ja mahdolliset kunniamainintojen saajat valitaan.
Nämä kahdeksan ovat:
- Ujuni Ahmed: Voiko maailman pelastaa kuluttamalla? (Supla)
- Kukka-Maria Ahokas: Sumusta vettä inkojen teknologialla (Kansan uutiset)
- Jukka Aronen: Miten Afrikka pärjää hiilettömässä maailmassa? (Kehitys-Utveckling)
- Minna Knus-Galán ja työryhmä: MOT seurasi lähettimillä kierrätyslaatikkoon laitettuja vaatteita Afrikkaan ja Aasiaan asti – tutkija laski vaaterallille hiilijalanjäljen (Yle)
- Karoliina Knuuti ja Mika Niskanen: Hiilineutraali valtio, jossa asustaa hiilisyöppö kansa – ulkoistammeko päästömme? (Maailman Kuvalehti)
- Liselott Lindström: ”Ilmastoliikkeellä on rotuongelma” – afrikkalainen Vanessa Nakate rajattiin pois uutiskuvasta, loukkaava teko toi huomiota ja nyt häntä kuunnellaan (Yle)
- Sami Sillanpää: Edessä on Kongo (Helsingin Sanomat)
- Hanne-Mari Tarvonen: Peto katosi (Helsingin Sanomat)
Vuonna 2021 palkinnon teemana on ilmastonmuutos. Palkittava journalismi voi käsitellä esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia kehittyvissä maissa, ilmastonmuutokseen sopeutumista tai sen hillitsemistä, ilmastonmuutokseen liittyvää siirtolaisuutta tai muita globaaliin kehitykseen ja ilmastoon liittyviä aiheita.
Voittajan valitsevaan raatiin kuuluvat kulttuuritoimittaja Pauliina Grym, taiteilija Maija Tammi, toimittaja Taina Tervonen, ilmastopolitiikan asiantuntija Oras Tynkkynen ja elokuvatuottaja Iikka Vehkalahti.
Palkinto jaetaan 27 tammikuuta. Tilaisuus lähetetään verkkolähetyksenä Suomen Punaisen Ristin Facebook-sivuilla.
Kehitysjournalismin palkinnon ovat perustaneet Suomen Punainen Risti, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Helsingin Sanomain Säätiö ja Suomen Journalistiliitto. Palkinnon tarkoitus on nostaa esiin laadukkaita ja innovatiivisia globaaleja teemoja käsitteleviä journalistisia julkaisuja ja kasvattaa suomalaisen kehitysjournalismin näkyvyyttä ja arvostusta.