”Hyvä kun voi syventyä kestävään kehitykseen ja demokratiaan”

5 loka, 2021

Vikesin ja Maailma.netin kurssi syventää opiskelijoiden sisällöllistä osaamista, sanoo opiskelija Satu Heikkilä. Se on tervetullutta vastapainoa opinnoille, joissa keskitytään etupäässä käytännön journalistisiin taitoihin.

Turun ammattikorkeakoulun kurssilla päästiin takaisin lähiopetukseen. Kuva: Esa SalminenVikes ja uutissivusto Maailma.net järjestävät syksyllä 2021 Turun ammattikorkeakoulun media-alan opiskelijoille ”Media kestävän kehityksen, sananvapauden ja demokratian edistäjänä” -opintokokonaisuuden.

Kolmannen vuoden journalismiopiskelija Satu Heikkilä kiittelee nyt käynnissä olevaa kurssia sekä napakasta rakenteesta että hyödyllisestä sisällöstä.

”Ylipäätään syventyminen kestävään kehitykseen ja demokratiaan on ollut mielenkiintoista. Nämä ovat toimittajille asioita, joista pitää tietää paljon, mutta ainakaan meidän koulutuksessamme niihin ei ehditä hirveästi syventyä.”

Hän uskoo, että tämä kurssi ja muut vastaavat tulevat auttamaan häntä työelämässä.

”Aivan varmasti. Jo ihan sen tähden että opinnoissa muuten keskitytään pääasiassa kirjoittamiseen, kuvaamiseen, editointiin ja muihin journalistin käytännön taitoihin eikä niinkään sisällöllisiin kysymyksiin.”

Miten kysyä hyviä jatkokysymyksiä?

Satu Heikkilä opiskelee JOO-opintojen kautta myös ympäristötieteiden perusopintoja Turun yliopistossa, ja haluaa päätyä ympäristöjournalistiksi.

Hän on kurssilla alkanut ymmärtää, kuinka laajasti journalistien olisi hyvä opiskella kestävän kehityksen teemoja, että niistä voisi tehdä hyödyllistä ja ymmärrettävää journalismia.

Satu Heikkilä poseeraa musta kasvomaski kasvoillaan.

Satu Heikkilä. Kuva: Esa Salminen

Heikkilä toivoo, että jatkossa opinnoissa voitaisiin miettiä enemmän kysymyksiä – millaisia jatkokysymyksiä olisi esimerkiksi hyvä osata esittää, kun yritykset puhuvat päästövähennystavoitteistaan.

”Että vältyttäisiin viherpesulta, mitä yritykset helposti tuottavat”, hän sanoo.

Työpajoissa tehdään juttuja Maailma.netin sivuille

Kiperien kysymyksien muotoiluun Heikkilä pääsee syventymään loppuvuodesta, kun Vikesin ja Maailma.netin opintokokonaisuus etenee työpajaosuuteen. Työpajoissa opiskelijat työstävät juttuja, videoita tai vaikkapa podcasteja, jotka myöhemmin julkaistaan Maailma.netissä.

Keväällä 2022 sama opintokokonaisuus järjestetään Metropolia Ammattikorkeakoulussa Helsingissä.

Myös jatkossa Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat pääsevät pohtimaan näitä teemoja, sillä lehtori Johanna Ailio aikoo jatkossakin järjestää työpajoja näistä teemoista. Keväällä 2022 Turun ammattikorkeakoulussa on tarkoitus pitää journalismin työpaja teemoista sananvapaus, demokratia ja kestävä kehitys.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.