Vuonna 2022 Vikesin globaalikasvatuksessa päättyi hanke ammattikorkeakoulujen kanssa. Samalla valmisteltiin uutta ohjelmatyötä Tampereen yliopiston kanssa.
Vikes ja Maailma.net veivät vuonna 2022 päätökseen viestintä- ja globaalikasvatushankkeen, jossa tavoiteltiin ammattikorkeakouluissa toimittajiksi opiskelevia ihmisiä.
Huhti-kesäkuussa järjestettiin ”Media kestävän kehityksen, sananvapauden ja demokratian edistäjänä” -opintokokonaisuus Metropolian ammattikorkeakoulussa. Mukana oli myös Haaga-Helian opiskelijoita. Opintokokonaisuus koostui luento-osuudesta ja työpajoista, joissa opiskelijat tekivät juttuja Maailma.netiin.
Mukana oli 20 opiskelijaa. Luennoille osallistuneista opiskelijoista 91,7 prosenttia katsoi, että heidän tietämyksensä kestävästä kehityksestä kasvoi jonkin verran, paljon tai erittäin paljon. Mukana olleiden ammattikorkeakoulujen opettajat arvioivat hankkeen päätteeksi, että opintokokonaisuus oli erittäin tervetullut lisä opetukseen, sillä kestävän kehityksen laaja ymmärtäminen on oleellista, jotta toimittaja voi käsitellä yhteiskunnallisia asioita.
Onnistunut hanke
Hanke huipentui lokakuussa Keskustakirjasto Oodissa Helsingissä pidettyyn, kaikille avoimeen seminaariin, jonka otsikkona oli “Miksi maailma tarvitsee vapaata mediaa?”.
Tilaisuudessa pohdittiin, mikä yhteiskunnassa kärsii, kun lehdistöä rajoitetaan ja onko median maailmanlaajuiselle ahdingolle tehtävissä mitään. Osallistujia oli paikan päällä ja etänä livestriimin välityksellä yhteensä 50. Palautetta antaneista osanottajista kaksi kolmasosaa koki, että heidän tietoisuutensa sananvapaudesta ja demokratiasta oli lisääntynyt.
Hanketta voi pitää onnistuneena, sanoo Vikesin asiantuntija Sanna Jäppinen.
”Pitkän aikavälin tavoitteena oli, että opiskelijat ymmärtävät median roolin sananvapauteen ja demokratiaan liittyvän tiedon lisääjänä ja tuottavat hankkeen aikana sekä myöhemmin mediasisältöjä, jotka käsittelevät näitä aiheita. Toinen pitkän aikavälin tavoite oli, että suuri yleisö saa lisää tietoa ja sitoutuu konkreettisemmin sananvapauden ja demokratian edistämiseen sekä Suomessa että muualla maailmassa.”
Opiskelijat tekivät informatiivisia ja selkeitä juttuja Maailma.netiin, ja lähes kaikki kokivat, että heidän tietämyksensä kestävän kehityksen kysymyksistä on lisääntynyt paljon tai erittäin paljon. Monet kurssista palautetta antaneet opiskelijat kokivat myös, että monimutkaisiin aiheisiin on nyt helpompi tarttua, eli heidän voi Jäppisen mukaan olettaa jatkavan aiheen parissa myös tulevaisuudessa.
Uusi ohjelma yliopistoihin
Vuoden aikana rakennettiin myös globaalikasvatusohjelmaa meneillään olevalle Vikesin kehitysyhteistyöohjelmakaudelle.
”Ohjelmaan kohderyhmät ja pääpainopisteet on määritelty entistä selkeämmin”, Jäppinen sanoo. ”Keskitymme jatkossa journaisteihin ja toimittajaopiskelijoihin, ja teemat ovat kestävä kehitys, sananvapaus ja median moniäänisyys.”
Syksyn 2022 Vikes kävi neuvotteluja Tampereen yliopiston journalistiikan oppiaineen kanssa. Ne johtivat vuoden 2023 alussa käynnistyneeseen kolmivuotiseen kestävä journalismi -opintokokonaisuuteen.
”Tavoitteena on juurruttaa kestävän journalismin opetus Tampeereella ja myös laajemmin journalistien koulukseen Suomessa”, Jäppinen sanoo.
Osana ohjelmatyötä Vikes järjestää myös journalisteille erilaisia tilaisuuksia ja tietoiskuja.