Uusi dokumentti kertoo vastarinnasta myanmarilaisten elokuvantekijöiden silmin. Suomessa asuva elokuvantekijä Wai Mar Nyunt ennustaa, että armeija yrittää lopettaa mielenosoitukset ennen 27. maaliskuuta vietettävää asevoimien päivää.
Suomessa asuva myanmarilainen elokuvantekijä Wai Mar Nyunt ja hänen ystävänsä ottivat yhteyttä elokuvantekijöihin Myanmarissa, sillä he tiesivät, että nämä olivat varmasti lähteneet tien päälle kuvaamaan tapahtumia.
Nyunt oli päättänyt tuottaa lyhytdokumentin Myanmarin mielenosoituksista yhdessä saksalaisen ohjaajan Johanna Huthin ja suomalaisen leikkaajan Tuuli Alanärän kanssa. He kaikki ovat käyneet opettamassa elokuvantekoa Myanmarissa.
”Meitä kaikkia huolestuttaa”, Nyunt sanoo.
Reilu kymmenkunta elokuvantekijää ja liki viisikymmentä kuvittajaa lähti mukaan, ja syntyi elokuva Burma Spring 21, jonka voi nähdä yllä.
”Toivottavasti mielenosoitukset pysyvät väkivallattomina”
Vallankaappauksen jälkeen satoja poliitikkoja, aktivisteja ja virkamiehiä on pidätetty Myanmarissa, ja asevoimat ovat myös tappaneet mielenosoittajia, kertoo esimerkiksi Human Rights Watch. Virkamiehet ja yritykset ovat lähteneet mukaan suurlakkoihin, ja armeija tekee massapidätyksiä öisin.
Nyunt toivoo, että mielenosoitukset pysyvät voimallisina, mutta väkivallattomina.
”Nuoret ovat hyvin vihaisia, ja moni haluaisi käydä vastaiskuun. Mutta heidän ympärillään ja heidän joukossaankin on ihmisiä, jotka puhuvat väkivaltaa vastaan. Väkivallalla voi saada vain lyhytaikaisia voittoja, sillä lopulta sotilailla on enemmän voimaa, koulutusta ja aseita.”
”Jotain tapahtuu ennen 27.3.”
Nyunt toivoo, että kansainvälinen yhteisö toimisi ripeämmin ja ponnekkaammin, sen sijaan että valtiot lähinnä puhuvat huolestuneilla äänenpainoilla.
”Ymmärrän, että se on hidasta ja toimenpiteet vaativat suunnittelua”, hän sanoo, ”mutta samaan aikaan meillä vallassa ovat nämä terroristit, joilla on selkeät taktiikat ja strategiat siitä, mitä he tulevat tekemään lähiaikoina.”
Yksi päivä häämöttää edessä. 27. maaliskuuta Myanmarissa vietetään asevoimien päivää, ja silloin armeija on perinteisesti järjestänyt suuren paraatin pääkaupunki Naypyidawissa.
”He haluavat sammuttaa tämän kaaoksen ennen tuota päivää, jotta silloin he voivat juhlia voittoa ja jatkaa diktatuuria”, Nyunt aavistelee.
Myös toivoa ilmassa
Elokuvantekijöiden mukaan nuoret mielenosoittajat eivät halua palauttaa Myanmaria helmikuuta edeltävään tilaan, vaan Myanmarissa vaaditaan perustavanlaatuisia muutoksia kohti demokraattista liittovaltiota, jossa myös etnisiä vähemmistöjä kunnioitetaan.
Liikehdintä on osa alueellista Milk Tea Alliance -liikettä, joka yhdistää demokratialiikkeitä Hongkongissa, Taiwanissa, Thaimaassa ja nyt myös Myanmarissa. Näissä maissa on ollut tukimielenosoituksia Myanmarin puolesta.
Wai Mar Nyunt on kaoottisesta ja väkivaltaisesta tilanteesta huolimatta toiveikas. Hän on ollut yhteydessä paikan päällä oleviin mielensoittajiin, toimittajiin ja tutkijoihin. Jaettu tunne on se, että ”tällä kertaa tämä loppuu ja me voitamme”, hän sanoo.
”On vaikeaa sanoa tätä, kun on itse täällä kaukana ja siellä ihmisiä kuolee. Mutta tunne on sellainen, että nyt olemme oikeilla askelmilla, ja pitää vain jatkaa eteenpäin.”