Vikesin kumppanit tapasivat alkuperäiskansojen journalisteja Keski-Amerikan journalismifoorumissa. Heidän mukaansa alkuperäiskansojen journalistien pitää vakuutella uskottavuuttaan. Myös media kertoo alkuperäiskansoista yksipuolisesti köyhyyden ja katastrofien kautta.
Keski-Amerikan journalismifoorumissa ForoCAPissa oli tänä vuonna tiettävästi ensimmäistä kertaa mukana alkuperäiskansoihin kuuluvia journalisteja: vajaat kymmenkunta ei mayakansoihin kuuluvaa journalistia Guatemalasta ja miskito-kansaan kuuluva Brisa Bucardo Nicaraguasta.
Bucardo kuului Vikesin paikalle tuomaan joukkoon.
Bucardo ja hänen esihenkilönsä Abigail Hernández haastattelivat paikalle saapuneita mayajournalisteja, ja julkaisivat heidän näkemyksistään espanjankielisen jutun Galería Newsin sivuilla.
Syrjintä heijastuu journalismiin
Neida Solís sanoo jutussa, että Keski-Amerikassa unohdetaan, että Keski-Amerikka on alkuperäiskansojen aluetta.
Hänestä historiallinen syrjintä, jota Keski-Amerikan alkuperäiskansat ovat kokeneet, heijastuu myös journalismiin.
”Esimerkiksi kun pyrimme saamaan tietoa, meille asetetaan esteitä tai meitä ei päästetä sisään paikkoihin koska epäillään, olemmeko edes journalisteja”, Solís sanoo. Syynä tähän on yleensä alkuperäiskansojen käyttämät perinnevaatteet. Stereotyyppisesti mayavaatteisiin pukeutuvia naisia nähdään lähinnä palveluammateissa.
”Meidän täytyy jatkuvasti todistaa olevamme toimittajia”, Solís sanoo.
Hänen kollegansa Maria Guarchaj sanoo, että aluksi mikrofoniin tarttuminen pelotti.
”Mutta nyt tämä työ antaa minulle mahdollisuuden murtaa niitä kuvia ja stigmoja, joiden mukaan naiset alkuperäiskansat voivat tehdä vain kotitöitä.”
Oppimassa ja edustamassa
Alkuperäiskansojen toimittajat olivat iloisia, että he pääsivät mukaan alueen journalistien suurtapahtumaan ForoCAPiin. He kävivät paljon työpajoissa ja sanoivat oppineensa paljon. Sen lisäksi he halusivat läsnäolollaan muistuttaa, että Keski-Amerikassa on yhä enemmän alkuperäiskansoja edustavia toimittajia.
”On tärkeää osallistua näihin tilaisuuksiin”, sanoo Brisa Bucardo.
”Tämä on ensimmäinen kertani täällä, ja tiedän, että meidän on jatkettava läsnäoloamme, jotta meidät nähdään osana Keski-Amerikan lehdistöä.”
Myös median edustajille on hyvä näyttää, että alkuperäiskansoista on moneksi, sano toimittaja Manuel Larios.
”Ettei meidän naisiamme nähdä vain tortillanmyyjinä ja miehiä maajusseina. Näissä ammateissa ei ole mitään vikaa, mutta ikävä kyllä alkuperäiskansat nähdään vain tällaisissa ammateissa.”
Media näkee uhreja
Siinäkin voisi olla parannettavaa, miten keskiamerikkalaiset mediat kertovat alkuperäiskansoista, sanoo Bucardo.
”Meidän yhteisöistämme kerrotaan, kun tapahtuu murhia tai luonnonkatastrofeja tai kun halutaan näyttää köyhyyttä.”
Muitakin tarinoita olisi.
”Meidän maailmankuvastamme voisi kertoa, tai siitä miten me suojelemme metsiä, vesialueita ja maata. Tai siitä, miten rikkaita kulttuurimme ovat.”