Aiheena ihmiskauppa: Ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundayen vinkit toimittajille

11 helmi, 2021

Ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundayella on tehtävä: ehkäistä ja torjua ihmiskauppaa. Tähän tarvitaan myös mediaa. Vikesin haastattelussa Okundaye jakaa omia kokemuksiaan mediayhteistyöstä ja vinkkejä siihen, kuinka lähestyä ihmiskaupan uhreja toimittajana.

Itohan Okundaye korostaa luottamuksen luomista toimittajan ja haastateltavan välillä. Kuva: kuvakaappaus videoltaIhmiskauppa on vakava, vapauteen kohdistuva rikos, jota voi olla vaikea tunnistaa. Vuonna 2020 Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä tilastoi yhteensä 704 uhria, jotka saivat apua. Todellisuudessa ihmiskaupan uhrien määrä on todennäköisesti tätä korkeampi.

Kaksi hyväksikäytön muotoa: pakkotyö ja seksuaalinen hyväksikäyttö, nousevat ihmiskaupan tilastoissa ylitse muiden. Ihmiskaupalla on myös vahva kytkös globaaliin muuttoliikkeeseen ja pakolaisuuteen.

Suomessa hyväksikäytetyt edustavat vuoden 2020 tilaston mukaan 31 eri kansalaisuutta. Yleisimmin hyväksikäytetyksi tunnistettiin Irakin, Suomen, Albanian, Nepalin ja Afganistanin kansalainen. Turvapaikanhakijoita Suomessa hyväksikäytetyistä henkilöistä oli vajaa neljännes.

Naisia on ihmiskaupan uhreissa enemmän kuin miehiä.

Medialla on merkittävä rooli ihmiskaupan torjunnassa. Aihe on kuitenkin herkkä ja vaikea, mikä vaatii toimittajalta aikaa, taustojen selvittämistä ja kärsivällisyyttä.

”Voin puhua kokemuksesta. Muistan ensimmäisen kerran, kun jouduin kosketuksiin asian kanssa, epäilin jokaista toimittajaa. Miksi tulet? Mitä haluat? On paljon kysymyksiä.”

”Joten sinun on ensin poistettava epäily ja oltava ystävällinen. Anna henkilön nähdä, ettet yritä vahingoittaa. Sinun täytyy saada henkilö rentoutumaan”, kuvailee ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye.

Okundaye valittiin hiljattain ihmiskaupasta selvinneiden valtuustoon, johon kuuluu 21 ihmiskaupasta selviytynyttä henkilöä Pohjois-Amerikasta, Euroopasta ja Aasiasta. Valtuuston on perustanut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyötyöjärjestö (OSCE).

Suomessa Okundaye on kampanjoinut aktiviisesti FinnWID – Naiset kehitystyössä -järjestössä ja yhdessä toimittaja Kristiina Markkasen kanssa syntyi kirja Nimeni on Itohan, joka julkaistiin viime syksynä. Lokakuussa Okundaye osallistui Vikesin kansainväliseen, nuorille toimittajille suunnattuun koulutukseen, jossa käsiteltiin sukupuolten tasa-arvo ja maahanmuuttoa mediassa.

Koulutuksessa Okundaye jakoi toimittajille vinkkejä, kuinka käsitellä sensitiivisiä aiheita ja lähestyä ihmiskaupan uhreja kaikkien osapuolten turvallisuus huomioon ottaen.

Katso videolta Okundayen koko haastattelu ja ota vinkit talteen.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.