Vikesin ja ympäristöjärjestö ERA:n yhteishanke kasvatti Nigeriaan kokonaisen sukupolven ympäristöstä kiinnostuneita journalisteja.
Kursseilla opeteltiin myös teknisiä taitoja, kuten videoiden tekemistä kännykällä. Kuva: ERA
Ben Ezeamalu ja Blessing Ibunge ovat esimerkkejä siitä, kuinka syvällisesti nigerialaiset journalistit nykyisin arvioivat ympäristökysymyksiä ja raportoivat niistä. Ben aloitti vuonna 2008 journalistisen uransa toimintansa jo lopettaneen NEXT Median toimittajana.
Hän kuitenkin kiinnostui ympäristöaiheista raportoimiseen osallistuttuaan kolmepäiväiseen koulutukseen tutkivasta ympäristöjournalismista vuonna 2009. Koulutuksen rahoitti Suomen ulkoministeriö ja sen toteutti Vikes paikallisen yhteistyökumppaninsa Environmental Right Actionin (ERA) kanssa.
Laadukkaiden ympäristöartikkeleidensa ansiosta Benjamin eteni johtamaan monimediajulkaisu Premium Timesin Lagosin-toimitusta. Se oli mukana tutkivien toimittajien ICIJ-ryhmässä, joka sai Pulitzer-palkinnon Panama-paperien tutkivasta journalismista.
Intohimona ympäristöaiheet
Blessing Ibugne aloitti niin ikään vuonna 2008 toimittajan uransa nyttemmin lakkautetun Moonlight-sanomalehden rikostoimittajana. Vuonna 2009 hän hoiti puolivuotiasta lastaan osallistuessaan tutkivan ympäristöjournalismin koulutukseen Port Harcourtissa. Siitä lähtien hänen intohimonsa ympäristöön on kasvanut.
”Kun olin saanut hyödyllisiä vinkkejä siitä, kuinka ympäristörikkomuksia tutkitaan, sormeni syyhysivät. Tuolloin Ogonimaan öljysaasteista raportoitiin uutisissa suhteellisen harvoin. Tutustuin ympäristöongelmien kipupisteisiin ja niiden vaikutuksiin ihmisiin. Nykyisin ympäristö on toimittajantyöni pääaihe.”
Blessingin ura on myös edennyt ja hänestä on tullut The Authority -lehden Rivers Staten osavaltion kirjeenvaihtaja.
Ennen hanketta ei ympäristötoimittajia
Ben ja Blessing eivät ole ainoat ympäristöherätyksen saaneet nigerialaiset toimittajat. Yli 200 Vikesin ja ERA:n koulutukseen osallistunutta toimittajaa ovat hyvin vaikutusvaltaisia raportoidessaan Nigerian mammuttimaisista ympäristöhaasteista – aavikoitumisen etenemisestä pohjoisessa, rannikoiden ja rotkojen eroosiosta lännessä sekä ympäristötuhoista öljyn saastuttamassa Nigerjoen suistossa.
Vikesin ympäristöjournalismin koulutushankkeen aloitteentekijänä oli ERA:n aikaisempi toiminnanjohtaja Nnimmo Bassey. Basseyn mukaan koulutus on vaikuttanut merkittävästi ympäristöuutisoinnin lisääntymiseen Nigerian mediassa.
”Ennen kuin koulutus alkoi vuonna 2009, suurimmalla osalla Nigerian mediataloista ei ollut ympäristötoimittajia. Ympäristökysymyksiä pidettiin harvoin uutisoinnin arvoisina, niinpä toimittajat tuskin ymmärsivät tai kirjoittivat näistä kansakuntaan syvällisesti vaikuttavista asioista. Tilanne on kymmenessä vuodessa muuttunut positiivisesti”, Bassey vakuuttaa.
Vaihtoa suomalaisten kanssa
Ympäristöjournalismihankkeen ensimmäisen vaiheen koulutuksissa päätavoitteena oli kasvattaa paikallisten toimittajien luottamusta ympäristökysymyksien kattavan uutisoinnin merkitykseen. Osallistujat olivat sekä painetun että sähköisen median palveluksessa. Valtaosa kouluttajista oli veteraanitoimittajia, journalismin opettajia, gender- ja oikeusasiantuntijoita sekä paikallisia ympäristöaktivisteja. Näin toimittajille valotettiin erilaisia näkökulmia ympäristöön.
Yksi journalistiikan koulutuksen osa oli kokemusten vaihto suomalaisten ympäristötoimittajien kanssa. Nigeriassa vierailulla olevia ympäristötoimittajien yhdistyksen toimittajia osallistui koulutukseen, ja he päivittivät paikallisten kollegojensa tietämystä ympäristöuutisoinnin kansainvälisistä yhteyksistä ja nousevista trendeistä.
Nigeriassa vierailleita ja siellä kokemuksiaan jakaneita toimittajia ovat olleet muun muassa Kari Rissa ja palkintoja voittanut ympäristötoimittaja Hanna Nikkanen sekä palkittu Timo Sipola. Koulutukseen liittyneet kenttämatkat ympäristötuhoalueille kasvattivat paikallisten toimittajien todellisuudentajua.
Ympäristötoimittajien oma yhdistys
Koulushankkeen menestyksellisen ensimmäisen vaiheen jälkeen sen toisen vaiheen päätavoitteena oli kasvattaa paikallisten toimittajien osaamista tutkivien ympäristöjuttujen tuottamisessa sekä niiden jatkamiseen. Paikallisia toimittajia rohkaistiin syventämään tavanomaista uutisointia käyttämällä ja tutkimalla tilastoja sekä arvioimalla, mitä niiden taakse kätkeytyy. Heitä myös rohkaistiin esittämään juttuideoita, joiden toteuttamista tuettiin hanketuesta maksetuilla avustuksilla.
Vuonna 2015 Vikesin ja ERA:n ympäristöjournalismihankkeen kolmannessa vaiheessa keskityttiin sosiaalisen median ja monimediatyökalujen hyödyntämiseen ympäristöraportoinnin edistämiseksi. Paikallisia toimittajia opastettiin, kuinka Facebookia, Youtubea, Instagramia, Twitteriä ja blogeja voi käyttää verkostoitumiseen ja juttujen levittämiseen.
Yksi koulutushankkeen tuloksista on ollut ympäristötoimittajien järjestön JISE:n (Journalist Initiative for Sustainable Environment) perustaminen. Se on Vikesin ja ERA:n järjestämiin koulutuksiin osallistuneiden toimittajien muodostama verkosto, joka on nyt laajentunut koko Nigerian alueelle. Suomen Ympäristötoimittajat on ollut JISE:n esikuvana.
Teksti: Philip Jakpor
Vikesin ja ERA:n hankkeesta on valmistunut loppuevaluaatio. Voit lukea sen Issuu-palvelussa.