Keski-Amerikan journalistit kokoontuivat Guatemalaan kouluttautumaan ja verkostoitumaan lokakuun lopussa. Yhteistyölle ja vertaistuelle on yhä suurempi tarve, sillä lehdistönvapaus alueen kaikissa maissa heikkenee.
Elsalvadorilaiset journalistit perustivat El Faro -mediatalon 25 vuotta sitten. Nimi tarkoittaa majakkaa. Maahan oli sisällissodan jälkeen saatu demokratia, ja uusi aika tuntui ansaitsevan uudenlaista tiedonvälitystä, muisteli El Faron päätoimittaja Carlos Dada Guatemalassa 25. lokakuuta.
Dada puhui Keski-Amerikan journalismifoorumin ForoCAPin avajaisissa. ForoCAP on El Faron vuosittain järjestämä journalismin suurtapahtuma. Pari viime vuotta se on järjestetty Guatemalassa, sillä El Faron kotimaa on käynyt vapaalle medialle liian vaaralliseksi. El Faro on muuttanut hallintonsa maanpakoon Costa Ricaan.
”Vielä pari päivää sitten meiltä kysyttiin, pidetäänkö foorumia vai ei”, Dada sanoi.
Isäntämaa Guatemalaa koettelee poliittinen kriisi, sillä vaalit hävinnyt istuva presidentti Eduardo Giammattei ei halua poistua vallasta ja hidastaa vallanvaihtoa kaikin keinoin. Vaalivoittaja Bernardo Arévalosta pitäisi tulla presidentti tammikuussa 2024. Maan alkuperäiskansat ja maanviljelijät ovat järjestäneet useita mielenosoituksia ja sulkeneet teitä. Käytännössä Antiguan kaupunkiin kulkevat tiet ovat kuitenkin olleet auki, ja ForoCAP voitiin järjestää.
”Tilanteen tähden koimme, että on yhä tärkeämpää järjestää tämä foorumi ja osoittaa tukea guatemalalaisille kollegoille”, Dada sanoi.
Arévalo oli alun perin tulossa tilaisuuteen itsekin, mutta oli joutunut viime hetkellä perumaan.
Demokratian aika ohi?
Dadan mukaan demokratian vuodet Keski-Amerikassa näyttävät olevan takanapäin, ja lehdistönvapaus on vakavasti uhattuna. Kaikissa alueen maissa tilanne on huonontunut sitä mukaa kuin autoritaarisuus on lisääntynyt. Vain Costa Ricassa voidaan puhua vapaasta mediasta, mutta sielläkin suunta on ollut alaspäin.
ForoCAPissa mukana olleet costaricalaiset sanoivat katsovansa naapurimaita huolissaan, ja myös niillä silmillä, että he tietävät, mitkä askeleet lehdistönvapauden heikentämisessä seuraavat toisiaan.
”Rodrigo Chavesin populistinen hallitus on tehnyt journalismin tekemisestä laitonta Costa Ricassakin”, Dada sanoi.
Guatemalassa, El Salvadorissa, Hondurasissa ja Nicaraguassa sotilaat ovat palanneet politiikan kentälle. Pahin tilanne on Nicaraguassa, jossa diktatuuria on paennut jo satoja journalisteja. Moni jatkaa työtä maanpaosta, mutta se on taloudellisesti ja henkisesti hyvin raskasta.
”Joka päivä joku jättää tämän ammatin”, Dada muistutti.
Autoritaariset hallinnot eivät pidä kriittisestä journalismista, ja häirintä ja väkivalta on arkipäiväistynyt.
”Me teemme heidän kannaltaan epämukavaa työtä”, Dada sanoi.
Diktaattori haluaa tyypillisesti pysyä vallassa ja rajoittaa ihmisten perusoikeuksia. Näistä epäkohdista kirjoittaminen tekee työstä hyvin vaarallista.
”Olemme väsyneitä, muttemme ole pelosta lamaantuneita”, Dada sanoi.
Hän muistutti, että keskiamerikkalainen journalismi on dynaamista ja vankasti elossa. Tilanne on samaan aikaan vaikea ja fantastinen, sillä työn laatu on parempaa kuin koskaan.
”Olemme vastarinnan journalisteja. Vastarintaa tehdään yhdessä, ja olemme valmiita seuraaviin 25 vuoteen.”
Verkosto auttaa pakenevia
Viime vuonna ForoCAPissa perustettiin Keski-Amerikan journalistien verkosto tukemaan vaikeassa asemassa olevia journalisteja.
Se toimii verkostoitumis- ja keskustelutilana, mutta myös konkreettisena apuna. Verkoston piirissä on kehitetty evakuointimekanismi, jolla autetaan vainottuja journalisteja muuttamaan joko kotimaansa sisällä uuteen paikkaan tai kokonaan toiseen maahan. Uudessa maassa journalistit saavat taloudellista tukea, ja kollegoilta myös henkistä tukea.
Verkosto tarjoaa lisäksi lakiapua, mentorointia ja stipendejä. Dadan mukaan olisi ideaalia, että verkosto voisi toimia myös tiedonvaihdon foorumina ja kouluttajana, mutta ensimmäisen elinvuotensa aikana verkostossa on keskitytty journalistien turvallisuuteen ja hätätilanteen hoitamiseen.
Vikes toi kumppaneita koulutuksiin
Journalismifoorumi ForoCAP on nelipäiväinen koulutus- ja verkostoitumistapahtuma Keski-Amerikan journalisteille. Sen järjestäjä El Faro on Vikesin yhteistyökumppani, ja Vikes on tukenut foorumin järjestämistä. Lisäksi foorumia tukee iso joukko kansainvälisiä rahoittajia.
Vikes toi foorumiin myös 12 nicaragualaista journalistia. He osallistuvat erilaisiin työpajoihin tutkivasta journalismista editointiin, valokuvaukseen ja uusiin kerronnan muotoihin.
Lisäksi foorumissa esitellään useita journalistisia tietokirjoja ja pidetään haastatteluja ja paneelikeskusteluita, joihin osallistuvat Latinalaisen Amerikan journalismin kärkinimet argentiinalaisesta Martín Caparrósista yhdysvaltalaiseen Jon Lee Andersoniin ja meksikolaiseen Carmen Aristeguihin.
Päätoimittaja Carlos Dada avasi ForoCAPin.