Nuoret luottamushenkilöt ajavat työntekijöiden etuja mediataloissa Somaliassa

26 syys, 2023

Vuoden 2022 aikana tehtiin töitä yhdessä Somalian journalistiliiton ja maan kansallistelevision SNTV:n kanssa. Ay-oikeudet etenivät ja lastenohjelmia kehitettiin entisestään.

Vikesin ohjelman pääpaino Somaliassa vuonna 2022 oli ay-edunvalvonnan edistämisessä Somalian journalistiliiton kanssa.

Vikesin tukemiin koulutuksiin Somaliassa osallistui vuonna 2022 kaikkiaan 95 journalistia maan kaikista osavaltioista. Koulutetuista journalisteista 34 prosenttia oli naisia.

Ay-edunvalvontatyö tuotti myös merkittäviä konkreettisia tuloksia. Edellisvuonna julkaistua opaskirjaa journalistien oikeuksista opiskeltiin ahkerasti media-alan työpaikoilla, ja sitä jaettiin Somalian journalistiliiton jäsenille ympäri maan. Opaskirjan avulla niin journalistit kuin mediatalojen johtajat ovat tulleet tietoisemmiksi ay-oikeuksista.

Liitto kampanjoi ay-oikeuksien puolesta aktiivisesti yhdessä journalistien kanssa noin 30 radio- ja tv-asemalla eri puolilla Somaliaa. Jokaisessa niissä on valittu kaksi luottamushenkilöä, yksi nainen ja yksi mies, edustamaan työntekijöitä neuvotteluissa työnantajien kanssa.

Vuoden 2022 aikana perustettiin erityinen luottamushenkilöiden komitea pitämään säännöllisesti yhteyttä työpaikkojen luottamushenkilöiden kanssa ja tukemaan heitä neuvotteluissa mediatalojen johtajien kanssa. Uudessa luottamushenkilöiden komiteassa on jäseninä kaksi nuorta miestä ja kaksi nuorta naista, jotka toimivat luottamushenkilöinä myös omilla työpaikoillaan. He ovat tämän jutun pääkuvassa.

Työsopimukset ja lakisääteiset vapaat

Ay-kampanjoinnin tuloksena suurin osa mediataloista on suostunut laatimaan työntekijöiden kanssa kirjalliset työsopimukset, ja suurin osa on alkanut myöntää palkallisia äitiys- ja sairauslomia. Palkanmaksusta on tullut säännöllisempää, ja työajoista pidetään paremmin kiinni. Joillakin työpaikoilla naistoimittajille on saatu myös omat käymälät, lepotilat ja rukoushuoneet.

Luottamushenkilökomitean tekemien tarkempien selvitysten mukaan työnantajien esittämä käsitys työoloista on tosin ollut hiukan ruusuisempi kuin todellinen tilanne, ja joillakin työpaikoilla luottamushenkilöt ovat olleet johdon nimittämiä.

Vuonna 2022 Somalian journalistiliitto järjesti ensimmäiset koulutukset myös medioiden omistajille ja kanavapäälliköille.

”Meille korostettiin, miten journalisteja palkataan sopimusten kanssa. Olemme erittäin tyytyväisiä, että tiedämme nyt eri tiedotusvälineissä työskentelevien journalistien työelämän oikeudet sekä median johtajilta ja omistajilta odotetut erityiset velvollisuudet ja vastuut”, sanoi Radio Danan -kanavan varajohtaja Adan Moalim Abdullahi koulutuksen jälkeen.

Vammaisten henkilöiden tarpeet toimittajina

Vikesin Somalia-työssä on kiinnitetty erityistä huomiota vammaisten henkilöiden erityistarpeisiin toimituksissa. Somaliassa on pitkän sisällissodan tähden keskimääräistä enemmän vammautuneita henkilöitä.

Vammaisten journalistien tarpeita kartoitettiin syksyllä 2022 järjestetyssä työpajassa. Siellä keskusteltiin toimittajien yleisestä tilanteesta, erityisesti heidän tarpeistaan ja heidän kohtaamistaan esteistä.

Vammaiset journalistit joutuvat esimerkiksi työskentelemään vaikeissa ja vaarallisissa olosuhteissa ja heistä levitetään paljon väärää tietoa ja uskomuksia, kuten että vammaiset henkilöt eivät pysty järkevään päätöksentekoon.

Somaliassa harvat mediat kertovat vammaisten henkilöiden elämästä – vain muutamalla radioasemalla on viikoittaisia vammaiskysymyksiin keskittyviä ohjelmia.

Keskustelujen pohjalta annettiin suosituksia, kuten vammaisille journalisteille annettavan koulutuksen tarjoaminen heidän ammatillisten taitojen parantamiseksi, turvallisuusohjeiden antaminen, WhatsApp-ryhmän perustaminen, tietoisuuden lisääminen negatiivisten käsitysten muuttamiseksi, yhdenvertaisen työllisyyden edistäminen ja vammaisten toimittajien asioita käsittelevän median perustaminen.

Ay-edunvalvontatyötä ja työtä vammaisten toimittajien kanssa jatketaan ainakin vuoteen 2025 saakka uudessa Euroopan unionin tukemassa Somalia-hankkeessa. Uutta EU-hanketta toteuttaa viiden järjestön konsortio, jossa Vikesin lisäksi ovat mukana hollantilainen mediatukijärjestö Free Press Unlimited, brittiläinen BBC Media Action sekä somalialaisina kumppaneina Somalian journalistiliitto ja Puntmaan mediayhdistys.

Parempia lastenohjelmia kansallistelevisiolle

Toinen tärkeä kumppani Vikesille on ollut Somalian kansallistelevisio SNTV.

Vuonna 2022 parannettiin erityisesti SNTV:n lasten- ja nuortenohjelmatuotannon laatua. Ylen ruotsinkielisten lastenohjelmien tuottajana työskennellyt Karin Berglund ja Vikesin kouluttaja Abdi Musse Mohamud vetivät vuoden aikana kaksi koulutusta SNTV:n lastenohjelman tuotantotiimin kanssa.

Koulutuksiin osallistui kaikkiaan 14 journalistia, tuottajaa ja juontajaa SNTV:ltä sekä harjoittelijoita Somalian kansallisesta yliopistosta. Lasten- ja nuortenohjelma ”Uusi sukupolvi” on saanut hyvän vastaanoton. Siinä lapset ja nuoret toimivat itse juontajina ja sisällöntuottajina, kun aiemmin Somaliassa harvoissa lastenohjelmissa aikuiset ovat opettaneet lapsia.

Yhteistyö SNTV:n lastenohjelmatuotannon kanssa jatkuu Vikesin uudessa Somalia-ohjelmassa yhdessä Vikesin uuden somalialaisen pääkumppanin Cafis-järjestön kanssa.

Alkuvuodesta 2022 SNTV:lle toimitettiin myös viimeiset laiteavustukset kanavan uutisstudiota ja uutistyötä varten, muun muassa videokameroita, jalustoja, akkuja, langattomia mikrofoneja ja kriittistä studiolaitteistoa. Hankkeen aiempina vuosina Somaliaan toimitetut medialaitteet inventoitiin ja luovutettiin juhlallisesti SNTV:n haltuun.

Vikesin Somalia-hankkeessa rakennettiin vuosina 2014–2015 maan ensimmäinen monikamerastudio SNTV:n uutistyön käyttöön. Kansallistelevision toimittajille ja tekniselle henkilökunnalle järjestettiin koulutuksia laadukkaampien uutisinserttien ja parempien keskusteluohjelmien tuotannossa sekä luotiin uusi alusta Somalian kansallismedian eri kanavien eli television, radion, verkon ja sosiaalisen median yhteiseen ohjelmatyön suunnitteluun.

Kaikkiaan Vikesin Somalia-työhön on osallistunut vuodesta 2014 alkaen yli 1500 toimittajaa Somaliassa, näistä 37 prosenttia naisia, sekä 152 hallituksen, poliisin, muiden viranomaisten tai järjestöjen edustajaa.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta