Moninaisempi media – ratkaisuja vaikeisiin haasteisiin -podcast

Miten päästä yli muutosahdistuksesta toimituksissa? Kenen vastuulla on edistää moninaisuutta? Entä kuka aiheesta saa puhua? Teemoihin perehtyneet toimittajat pohtivat ratkaisuja muun muassa näihin kysymyksiin Vikesin Moninaisempi media -podcastissa.

Median valta piilee valinnoissa. Mediat päättävät, keitä haastatellaan, mitä ilmiöitä nostetaan uutisointiin, ja mistä jätetään kertomatta. Vastuullinen ja laadukas journalismi on kiinni siinä yhteiskunnassa, josta se kertoo, ja heijastelee sen moninaisuutta.

Moniäänisyyden ja moninaisuuden edistämisen tarve on media-alalla huomattu ja keskustelu sen edellyttämistä muutoksista alkanut myös alan sisällä, mutta miten muutoksesta saadaan kiinni käytännössä?

Moninaisempi media -podcastissa pohditaan ratkaisuja vaikeisiin haasteisiin: millaisia muutoksia toimituksiin, työprosesseihin ja tapoihin tarvitaan moninaisuuden edistämiseksi? Miksi muutos tuntuu niin vaikealta?

Viisiosaisen podcastin jaksoja luotsaavat moninaisuuden kysymyksiin perehtyneet journalistit, ja keskusteluissa liikutaan vallan ja vastuun kysymyksistä käytännön kehitysehdotuksiin. Jaksot tarjoavat ajankohtaista tietoa suomalaisen media-alan tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä niin toimittajille kuin muillekin teemoista kiinnostuneille.

Podcast on osa Viestintä ja kehitys -säätiön Olen eurooppalainen -hanketta, jota rahoittavat Euroopan komissio ja Alfred Kordelinin säätiö.The contents of this publication are the sole responsibility of the Finnish Foundation for Media and Development and do not necessarily reflect the opinion of the European Union. 

Miten päästä yli muutosahdistuksesta toimituksissa?

Long Playn tuottaja ja toimittaja Adile Sevimli keskustelee Kangasalan Sanomien päätoimittaja-toimitusjohtaja Heli Keskisen kanssa. Keskinen on uudistanut rohkeasti luotsaamaansa perinteikästä paikallislehteä, mutta työsarkaa riittää. Työ moninaisuuden puolesta edellyttää välillä ennakkoluulotonta totuttujen toimintatapojen ja juttutyyppien uudistamista. Kangasalan Sanomissa uudistukset näkyvät kasvaneena levikkinä ja juttuvinkkeinä.

Kenen vastuulla ovat eettiset valinnat?

Geopolitiikasta kiinnostunut palkittu freelance-toimittaja Liselott Lindström haastattelee freelance-toimittaja Ndéla Fayea, jonka juttuja on julkaissut niin Yle kuin The Guardian. He pohtivat, kenen vastuulla on edistää moninaisuutta sekä millaisia mahdollisuuksia ja vaikeuksia eettisiin valintoihin liittyy. Median aito moninaistaminen edellyttää vallitsevien rakenteiden purkamista, yksittäisen toimittajan vastuulla on tarkastella rehellisesti omia etuoikeuksiaan ja niiden vaikutusta työhönsä.

Kenellä on oikeus puhua?

Moniäänisyys-tutkija ja toimittaja Matleena Ylikoski haastattelee toimittaja-podcastaaja Nadja Mikkosta. Julkisessa keskustelussa esimerkiksi vähemmistöihin liittyvät aiheet ovat polarisoituneita. Ylikoski ja Mikkonen keskustelevat kiistanalaisista aiheista raportoinnin sudenkuopista ja tarjoavat näkökulmia siihen, miten median moniäänisyyttä edistetään journalististen valintojen kautta. Toimittajan on tärkeää perehtyä perusteellisesti aiheeseensa ja tuotava konteksti vahvasti mukaan myös valmiiseen juttuun. Kritiikkiä ei tarvitse pelätä, vaan sen kautta saattaa aueta mahdollisuus lisätä omaa ja yleisön tietoa käsitellystä aiheesta.

Miten päästä irti konfliktikeskeisyydestä?

Toimittaja ja viestijä Anna-Reetta Korhonen ja toimittaja-tuottaja Maria Manner keskustelevat siitä, miten intohimoja herättävistä ja mielipiteitä jakavista aiheista voi raportoida ilman konfliktin kehystä. Manner kirjoitti Helsingin Sanomiin jutun al-Holin leirin suomalaislapsille etäkoulua pitäneestä opettajasta. Positiivinen ja samalla rehellinen artikkeli sai kiitosta ja positiivista palautetta lukijoilta riippumatta siitä, mitä mieltä he olivat al-Holin suomalaisäitien kotiuttamisesta. Manner kertoo tekemistään journalistisista ratkaisuista tämän jutun kohdalla ja konfliktiaiheiden kohdalla ylipäätään.

Miten saadaan pomot sitoutumaan moninaisuuteen?

Toimittaja Wali Hashi haastattelee Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan journalistista päällikköä Kati Puustista. Puustinen kertoo, mitä Ylellä on jo tehty moninaisuuden edistämisen eteen ja mitä on suunnitteilla. Ylen rekrytoinnit eivät vielä saavuta kaikkia potentiaalisia työntekijöitä, mutta muutostyö talon sisällä on aloitettu keskustelu- ja koulutuskierroksilla. Moniäänisyyttä pyritään edistämään myös uudella harjoitusohjelmalla, jonka on tarkoitus alkaa vuoden 2023 alussa.
EU-lippu
DEAR-logo
Alfred Kordelinin Säätiön logo