Wali Hashi Vikesin asiantuntijaksi

16 tammi, 2023

Journalisti Wali Hashi on rekrytoitu Vikesin asiantuntijaksi. Hashin vastuualueisiin kuuluu Vikesin kehitysyhteistyöohjelma Somaliassa sekä vaikuttamistyö.

Vikes on toiminut Somaliassa vuodesta 2014, ja myös Wali Hashi on ollut mukana toiminnassa alusta lähtien kouluttajana ja asiantuntijana, mutta palkkiopohjaisesti. Vikesin kehitysyhteistyöohjelman myötä Hashi palkattiin Vikesiin työsuhteeseen.

Hashi sanoo, että Vikesiin tuleminen tuntuu todella hyvältä.

Olen jo pitkään tehnyt töitä kouluttajana ja asiantuntiajana, mutta nyt minut palkattiin Somalian maaohjelman koordinaattoriksi, joten minulla on enemmän vastuuta kuin aiemmin, mutta teen melkein saman hommaa kuin olen tehnyt aikaisemminkin Vikesille.”

Rauhanjournalismia ja koulutuksia

VIkesin ohjelma Somaliassa edistää journalismin kehittymistä Somaliassa, mikä osaltaan tukee rauhaa ja vakautta. Vikes järjestää kouluissa rauhanlähettiläskoulutuksia ja tuottaa rauhasta ja anteeksiannosta minidokumentteja, jotka esitetään Somalian kansallistelevisiossa.

Tässä Vikes jatkaa jo vuosia kestänyttä somalialaisten journalistien Anteeksianto-kampanjaa, jota säätiö on tukenut aiemminkin Nenäpäivä-säätiön tuella.

”Rauhanlähettiläiden ideana on elvyttää rauhaa Somaliassa, joka ollut melkein 30 vuotta sisällissodassa”, Hashi sanoo. ”Rauha aloitetaan ruohonjuuritasolta, eli koululaisista. Koulutamme alakoululaisia ja heidän opettajiaanrauhanrakentamisessa ja sekä rauhan että median kasvattamisessa”

Lisäksi Vikes jatkaa Somalian kansallistelevision lasten- ja nuortenohjelmatuotannon tukemista ja keskusteluohjelmien tuotantoa. Vikes myös kouluttaa Somalian journalistiliiton kanssa journalisteja esimerkiksi naisten oikeuksista, ympäristöjournalismista ja journalistin etiikasta.

Paljon disinformaatiota

Ohjelmakauden aikana tehdään myös vaikuttamistyötä sen eteen, että Somalian viestintäministeriön alaisuuteen perustettaisiin verkkopoliisi. Suomen Nairobin-suurlähetystö on mukana suunnittelemassa ja luomassa kontakteja asian tiimoilta.

Somalian rauhan elvyttämisen yksi pahimmista vihollisista on nykyään dis-, ja misinformatio sekä vihapuhe. Niistä on aiheutunut iso ongelma rauhalle ja Somalian vakaudelle”, Wali Hashi sanoo.

”Somaliassa ei vielä osata taistella netissä tapahtuvaa rikollisuutta kuten valeuutisia tai muita ilmiöitä, kuten väärien asioiden levittämistä vastaan. Onneksi Suomi on tarjoutunut auttamaan kouluttamalla somalialaisia siitä, miten verkkorikollisuutta pystytään tunnistamaan.”

Vikesiin rekrytoidaan uuden ohjelman tähden myös kehitysyhteistyön laadun ja oppimisen asiantuntija. Katso työpaikan tiedot täällä.

Lisää samasta aiheesta