Vapaampaa mediaa Somaliassa

25 marras, 2019

Ay-koulutuksia, naistoimittajien aseman kohentamista, parempia televisiouutisia ja jonain päivänä Somalian yleisradio. Siinä Vikesin ja kumppanien reseptejä menestykseen Somaliassa.

Liban Abdi Ali opintomatkalla Tampereella. Kuva: Esa SalminenSomalia on yksi vaarallisimmista maista olla toimittaja, mutta samalla se on yksi harvoista maista, joissa tilanne on viime vuosina vähän parantunut.

Somalian nykyhallitus ei painosta journalisteja niin kovin ottein kuin edeltäjänsä, sanoo Somalian journalistiliiton pääsihteeri Mohammed Ibrahim Moalimuu.

”Heidän tapansa on ennemmin tarjota etuja ja työpaikkoja, ja suoraan lahjoakin.”

Viime vuosina liiton ja Vikesin yhteiset koulutukset ovat keskittyneet esimerkiksi journalistien etiikkaan, naistoimittajien aseman parantamiseen ja ay-oikeuksiin. Toimittajien järjestäytymistä liitto on edistänyt myös jalkautumalla toimituksiin ja pyrkimällä perustamaan toimitusosastoja mediataloihin, Moalimuu sanoo.

Vuonna 2019 Somaliassa julkaistiin journalistien eettinen ohjeisto, ja paikallinen julkisen sanan neuvosto on perusteilla.

Somalian Yle?

Vikesillä on ollut Somaliassa vuodesta 2014 saakka kumppaneina Somalian journalistiliitto, kansallistelevisio SNTV ja Somalian viestintäministeriö.

Kansallistelevision ja ministeriön kanssa Vikes on kehittänyt television laatua. On koulutettu uutisinserttien ja keskusteluohjelmien tekoa, kohennettu television kalustoa ja opetettu tekniikkaa. Uusimpana aluevaltauksena ovat lasten- ja nuortenohjelmat. Somalian väestöstä yli puolet on alle 18-vuotiaita, mutta järkevästi tehtyjä lasten- ja nuortenohjelmia ei ole.

Pidempiaikainen haave on se, että kansallistelevisiosta tulee Yleisradion kaltainen julkisen palvelun media.

”Uskon sydämestäni, että teen työtä somalialaisille, enkä vain hallitukselle”, sanoo kansallistelevision johtaja Liban Abdi Ali.

Toistaiseksi SNTV:llä on suuret paineet olla hallituksen viestintäkanava. Tahtotila julkisen palvelun mediaksi on kuitenkin olemassa, ja valmistelussa oleva medialaki saattaa tämän oikeuden turvata.

”Uskon, että on mahdollista saada toimituksellinen itsenäisyys niin, että voisimme valita teemoja, jotka ovat hyödyllisiä kansalle eivätkä vain hallitukselle ja toimistojen työntekijöille”, Liban sanoo.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta