Tasa-arvoinen media tarvitsee vahvoja naispomoja

19 joulu, 2019

Tansanian Media Council uskoo, että vahvat naispomot sysäävät vielä koko media-alaa eteenpäin ja auttavat ratkomaan alan ongelmia.

Kokeneet media-alan ammattilaiset oppivat johtamistaitoja tasa-arvohankkeen koulutuksessa Tansaniassa. Kuva: Ziada KiloboAhtaat sukupuolimallit estävät etenemisen uralla. Työhön liittyy väkivaltaa tai sen uhkaa. Itsesensuuriin on pakko turvautua oman nahkansa pelastamiseksi. Ammatillinen itseluottamus on nollassa.

Nämä ovat haasteita, joita tansanialaiset naistoimittajat kohtaavat työssään jatkuvasti.

Media-alan vahvat naisjohtajat ovat lääke ongelmiin, uskotaan tansanialaisessa demokratiaa ja yhdenvertaista media-alaa vaalivassa Media Councilissa. Siksi naistoimittajille järjestettiin oma johtajakoulutus.

”Media-alan johtotehtävissä on edelleen todella vähän naisia ja johtamisen laatu on todella alhaista. On todella tärkeää varustaa naiset paremmilla johtajataidoilla”, perustelee Ziada Kilobo Tansanian Media Councilista.

Marraskuussa järjestettyyn koulutukseen osallistui 16 naista ympäri Tansaniaa. Naiset ovat radiokanavan johtajia, päätoimittajia, ohjelmapäälliköitä ja kokeneita toimittajia, jotka toivovat tulevaisuudessa pääsevänsä media-alan johtotehtäviin.

”Pitää tietää, kuka on”

Sukupuolten väliset kuilut tansanialaisissa toimituksissa ovat suuria: miestoimittaja valitaan naiskollegaansa useammin tekemään journalismia haastavista aiheista eivätkä alaiset välttämättä tottele naisjohtajaa. 

Naiset eivät myöskään ole tarpeeksi tiukkoja alalla, jossa kilpailu on jo valmiiksi kovaa. 

Yksi koulutuksen oppi oli, että on oltava aggressiivinen. Pitää tietää, kuka on. Joitain asioita pidetään toimituksissa itsestäänselvyyksinä ja ajatellaan, että tällainen kohtelu on ok. Koulutuksen jälkeen naisilla on ollut enemmän eväitä tunnistaa ja tarttua huonoon käytökseen, arvioi hankkeen parissa Sansibarissa työskentelevä Shifaa Hassan.

Koulutuksessa käytiin paljon keskustelua siitä, millaisiin tilanteisiin toimittajat olivat joutuneet ja miten he olivat niistä selvinneet. Ajatusten vaihtaminen kantoi hedelmää. 

”Koulutuksen lopuksi naisten viesti oli, että he olivat löytäneet verkoston, joka luo heille turvallisemman olon tehdä työtä myös jatkossa”, Hassan kertoo.

Tasa-arvonäkökulman ohella nelipäiväinen koulutus paneutui henkilöstön johtamiseen ja taloudenpitoon. Lisäksi naiset saivat tietoa Tansanian uudistetusta medialaista ja vinkkejä vauhdikkaasti digitalisoituvalla media-alalla pärjäämiseen. 

Jatkosuunnitelmat ovat jo selvillä

Naistoimittajien johtajakoulutus on tärkeä sysäys tasa-arvoisempaan media-alaan. Vielä riittää kuitenkin työmaata – siitä Ziada Kilobo ja Shifaa Hassan ovat yhtä mieltä.

”Emme voi vain istua paikoillamme ja todeta, että siellä ne ongelmat ovat. Ongelmat pitää todella kohdata, jotta toimituksista tulee tasa-arvoisia”, Hassan muistuttaa. 

Osana tasa-arvohanketta on jo päivitetty toimituksille suunnattu tasa-arvosuunnitelma, jota viedään tällä hetkellä mediataloihin. Suunnitelma tarjoaa toimituksille tukea tasa-arvon toteuttamiseen käytännössä ja tarjoaa selkänojaa ongelmatilanteiden käsittelyyn.  Media Council myös ideoi, että toimituksiin voitaisiin perustaa deski, joka käsittelisi sukupuoleen ja tasa-arvoon liittyviä asioita. 

Myös mentorointiohjelmasta olisi hyötyä ja sellainen on tekeillä, osittain suomalaisen vapaaehtoistyöntekijän tuella. Naistoimittajien koulutus osoitti, että sukupolvien välinen ajatusten vaihtaminen inspiroi erityisesti nuoria naistoimittajia.

”Johtajakoulutus on hyvä alku. Koulutuksen aluksi naiset eivät tienneet, mitä odottaa. Loppuarviointi kertoi, että naiset olivat todella voimaantuneita”, Kilobo iloitsee.

Teksti: Ulriikka Myöhänen

Voit tukea tasa-arvohankkeen toteuttamista ostamalla päivän koulutusta naistoimittajille Vikesin joululahjakaupasta.

Lue lisää tasa-arvohankkeesta

Lisää samasta aiheesta