Myanmarilainen dokumentti Warmer Days Maailma kylässä -festivaalille

2 huhti, 2019

Elokuva näyttää ilmastonmuutoksen seuraukset, mutta tarjoaa myös ratkaisuja. Ilmastonmuutos on kuin syöpä, sanoo dokumentaristi Khin Myanmar, joka saapuu Suomeen esittelemään elokuvaansa.

Ohjaaja Khin Myanmar tulee Suomeen esittelemään elokuvaansa. Kuva: TaRaIlmastonmuutoksen seuraukset ovat jo nyt arkea Myanmarissa. Dokumenttielokuva Warmer Days näyttää, miten mutavyöryt pyyhkivät talot mennessään ja syklonit voivat olla niin voimakkaita, että tuulet vievät jopa lapset äitiensä käsipuolesta.

Luonto on tullut hulluksi. Sadekausi ei meinaa millään alkaa, ja kun sateet vihdoin tulevat, ne ovat niin rajut, että kasvit pyyhkiytyvät veden mukaan. Rannikolla suolainen merivesi taas nousee kaivoihin ja pelloille. Nuoret lähtevät kaupunkeihin ja ulkomaille etsimään toimeentuloa.

Elokuva esitetään Maailma kylässä -festivaaleilla lauantaina 25. toukokuuta kello 12.00. Esityspaikkana on Kyläkino, joka valtaa Rautatientorin varrella sijaitsevan On the Rocks -ravintolan.

Ohjaaja: Ilmastonmuutos on kuin sairaus

Warmer Days -dokumentti on esitetty Myanmarissa televisiossa useita kertoja, ja sen ohjaaja Khin Myanmar on saanut paljon kiittävää palautetta.

”Minusta ilmastonmuutos toimii kuin sairaus”, Myanmar sanoo. ”Maailma on kuin ihmisruumis, jonka eri osaset toimivat harmoniassa keskenään. Mutta eräänä päivänä se huomaa, että elimistössä jyllää aggressiivinen syöpä, joka leviää nopeasti.”

Tätä sairautta Khin Myanmar lähti elokuvallaan analysoimaan.

Dokumentti tarjoaa surullisten tarinoiden lisäksi ratkaisuja, joilla vaatimattomissa oloissa elävät ihmiset voivat selviytyä. Talot voi rakentaa lujemmiksi kestämään hurjistuneita säitä, ja viljelyskasveja voi vaihtaa kestävämpiin lajikkeisiin. Rantojen mangrove-metsiköiden istuttamisella estetään eroosiota ja saadaan kaloja. Sisämaassakin puiden istuttaminen auttaa kuumuuteen, sateisuuteen ja eroosioon. Naisten kouluttaminen parantaa perheiden toimeentuloa.

”Meidän täytyy tervehdyttää tätä potilasta hellyydellä ja keksiä tapoja suojella sitä vihdoinkin. On meidän kaikkien vastuulla voittaa tämä ilmastonmuutoksen syöpä”, Myanmar sanoo.

Näytös ja keskustelu

Warmer Days kuvaa lämpimästi tavallisia ihmisiä ja heidän selviytymistarinoitaan Myanmarissa, joka oli pitkään suljettu ulkomaailmalta. Elokuva näyttää ilmastonmuutoksen todellisuuden, joka voi olla pian arkea myös meillä.

Elokuvan ohjaaja Khin Myanmar saapuu Maailma kylässä -festivaalille esittelemään elokuvaansa ja keskustelemaan siitä. Esityksen jälkeen on varattu puolisen tuntia Myanmarin haastattelulle ja muille puheenvuoroille.

Dokumentti on palkitun myanmarilaisen, voittoa tavoittelemattoman elokuvakoulun Yangon Film Schoolin (YFS) tuotantoa. Tuotantoa ovat tukeneet Myanmar Climate Change Alliance ja UN-Habitat. Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes on tehnyt elokuvakoulun kanssa läheistä yhteistyötä koulun perustamisesta eli vuodesta 2005 lähtien.

Lisää samasta aiheesta

MyanmarUutiset
Kuvakaapaus kännykän ruudulta, jossa useita viestisovelluksia
Myanmarissa Facebook estää väärää tietoa – disinformaation levittäjät siirtyivät Telegramiin

Myanmarissa Facebook estää väärää tietoa – disinformaation levittäjät siirtyivät Telegramiin

Salattu Telegram-sovellus toimii sekä demokratian puolustajien että valeuutisia levittävien tahojen kanavana, kertoo Frontier Myanmar -lehti. Median tila Myanmarissa on kaventunut entisestään, ja sosiaalisen median merkitys kasvaa. Kuva: Microsiervos / CC BY...