Vikes myöntää avustuksia globaalia muuttoliikettä käsitteleviin journalistisiin tuotantoihin

4 loka, 2021

Jaossa on lokakuun ajan kymmenen 2500 euron avustusta journalistisiin tuotantoihin, joilla syvennetään ymmärrystä maahanmuutosta ja globaalista muuttoliikkeestä.

Vikes jakaa avustuksia journalisteille avustuksia journalistisiin tuotantoihin, jotka käsittelevät muuttoliikettä. Avustuksia jaetaan journalismin ja media-alan opiskelijoille sekä jo työelämässä oleville nuorille toimittajille ja viestinnän ammattilaisille. Etusijalla ovat freelancerit.

Hakuaika on 1.–31. lokakuuta, ja avustuksen suuruus on 2 500 euroa. Avustusta myönnetään työskentelyyn, ja se on verotettavaa tuloa. Avustuksia myönnetään yhteensä kymmenen kappaletta.

Vikes on mukana Euroopan unionin rahoitusta saaneessa Olen eurooppalainen -hankkeessa, jonka tavoitteena on lisätä etenkin nuorten ymmärrystä globaalin muuttoliikkeen eri puolista, vahvistaa empatiaa ja antaa eväitä arvioida kriittisesti eri lähteistä saatavaa tietoa. Osana hanketta Vikea kannustaa nuoria toimittajia luomaan monipuolista journalismia ja mediasisältöjä muuttoliikkeestä.

Hakijan tai hakijoiden onkin oltava iältään 20–35-vuotiaita, tai jos he ovat vanhempia, tulee toteutettavien tuotantojen kohderyhmänä olla nuoret.

Avustusten myöntämistä kokeiltiin vuonna 2020. Silloin avustus myönnettiin freelance-toimittaja Mirja Kolttolalle, joka kirjoitti Ylelle pitkän jutun ”Marina on asunut Tansaniassa vuosikymmenen – kehitysyhteistyö vie suomalaisia edelleen Tansaniaan, mutta harva jää pysyvästi”.

Tutkivaan tai innovatiiviseen työhön

Avustusten tarkoituksena on hankkeen tavoitteiden mukaisesti lisätä mediasisältöjen moninaisuutta ja moniäänisyyttä.

Tällä hakukierroksella Vikes kannustaa erityisesti hakemaan avustusta tutkivaan työhön, uudentyyppisiin tuotantoihin tai ylipäänsä syvempää perehtymistä, taustatyötä tai laajaa haastatteluaineistoa vaativien aiheiden käsittelyyn. Kannustamme myös tuotantoihin, joiden kohderyhmänä ovat ja niissä pääsevät ääneen eritaustaiset nuoret itse.

Tuotanto voi olla esimerkiksi artikkeli, podcast, radio-ohjelma, mobiilikäyttöön optimoitu sisältö, journalistinen videotuotanto tai jotain näiden yhdistelmiä.

Avustuksella syntynyt aineisto on hakijan vapaasti käytettävissä ja avustuksen saajalla on oikeus myydä aineisto julkaistavaksi eri medioissa. Vikes pidättää oikeuden siteerata tuotantoa tai julkaista siitä otteita sekä jakaa niitä viestintäkanavillaan raportoinnin jälkeen.

Avustusta voi hakea yksin tai työparina, jolloin toimittajan parina voi olla valokuvaaja, videokuvaaja tai graafinen suunnittelija. Työparin molempien hakijoiden täytyy tehdä oma hakemuksensa. Yhteen tuotantoon voi saada avustusta yhteensä enintään 5 000 euroa.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Lehdistönvapauden päiväUutiset
Lehdistönvapauden päivä
Lehdistönvapauden päivän seminaari “Voiko polarisaation pysäyttää?” – Osa 1 

Lehdistönvapauden päivän seminaari “Voiko polarisaation pysäyttää?” – Osa 1 

Lehdistönvapauden päivän seminaarissa pureuduttiin tänä vuonna yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin polarisaatioon ja pohdittiin keinoja vastakkainasetteluja tuottavan kehityksen purkamiseen journalistien ja poliitikoiden näkökulmasta.

Juttuparin ensimmäisessä osassa pääset kuulemaan mitä pääpuhujilla eversti Aki-Mauri Huhtisella ja mediatutkija Esa Reunasella, sekä debatoijilla kansanedustaja Jouni Ovaskalla ja Vikesin asiantuntija Wali Hashilla oli sanottavana päivän aiheeseen.

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.