Yhteisöradioiden portaali tuo maaseudun äänet kuuluviin Tansaniassa ja pian Ugandassa

9 kesä, 2022

Vikesin tuki Itä-Afrikan yhteisömedioille jatkui vahvana Tansaniassa ja laajeni vuonna 2021 myös Ugandaan ja Keniaan. Koulutettujen journalistien määrä ylitti odotukset.

Journalisti Grace Hamisi Jamii FM:n studiossa. Taustalla televisiossa maan uusi presidentti Samia Suluhu Hassan. Kuva: Peik JohanssonVikes on tukenut Tansanian yhteisöradioita jo useamman vuoden ajan ja rakentanut maahan yhteisöradioiden verkkoportaalin. Vuonna 2021 koulutettiin journalisteja, tuottajia ja IT-henkilökuntaa yhteensä 25 radioasemalla, ja nyt kaikki yhteisöradioliitto Tadion 33 jäsenradiokanavaa ovat saaneet koulutuksen ja julkaisevat sisältöä radioiden yhteisessä portaalissa.

Yhteensä koulutuksiin osallistui 230 henkeä, joista reilu kolmannes oli naisia. Alun perin tavoitteena oli kouluttaa 40 ihmistä 20 radioasemalta. Tämä ylitettiin siis reilusti. Tavoitteena oli, että vähintään kymmenen asemaa lähettäisi verkkolähetyksiä vuoden 2021 loppuun mennessä. Tämäkin tavoite ylitettiin, ja nyt kaikki 33 Tadion jäsenradiota lähettävät ohjelmiaan verkossa.

Vuonna 2020 avatun portaalin tavoitteena on auttaa paikallisia radiokanavia saavuttamaan laajemmat yleisöt oman analogisen kuuluvuusalueensa ulkopuolella. Laajempi kattavuus verkon kautta parantaa tiedonkulkua maaseudulta laajemmalle valtakunnalliselle yleisölle. Portaali lisää maaseudun asukkaiden sananvapautta ja tuo maaseudun ääniä kaupunkilaisten ja päättäjien tietoon.

Nyt tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä portaali toimii täysin Tadion hallinnassa ja auttaa radiokanavia varainhankinnassa.

Itsenäisempi Jamii FM -kanava

Vikes on tukenut suoraan myös Etelä-Tansaniassa toimivaa Jamii FM -radiokanavaa. Hankkeen tuella Jamii FM tuottaa säännöllisesti ohjelmia muun muassa naisten asemasta, vammaisten oikeuksista, maakaasun tuotannosta ja ympäristöaiheista.

Kuuntelijatutkimuksen mukaan Jamii FM:n radio-ohjelmat ovat hyvin suosittuja maaseutukylissä, ja ne ovat johtaneet konkreettisiin positiivisiin muutoksiin: esimerkiksi terveyspalvelujen ja puhtaan veden saatavuus on parantunut, kouluja on remontoitu ja kylien kaikkein köyhimpiä ihmisiä on tuettu.

Radion kuuluvuusalueella asuu noin miljoona ihmistä.

Vikes on tukenut Jamii FM:n markkinointia ja varainhankintaa, jotta radio olisi kestävämmällä taloudellisella pohjalla. Laitteistoa on myös uusittu, ja vuonna 2021 radiolle hankittiin aurinkopaneelit, jotta sähkökatkot eivät jatkossa enää häiritsisi lähetyksiä.

Radion taloudellinen kestävyys on parantunut, vaikka varainhankinta vaatiikin vielä lisäpanostuksia. Tavoitteena on, että vuonna 2025 Jamii FM seisoo taloudellisesti tukevasti omilla jaloillaan.

Hanke laajeni Ugandaan ja Keniaan

Radioportaali on suomalainen innovaatio, jonka on tarkoitus levitä muihinkin maihin. Vuonna 2021 portaalihanke saatiin alulle Ugandassa, kun ulkoministeriön tukema jatkohanke saatiin käyntiin. Hankkeen laajeneminen Ugandaan ja Keniaan oli viivästynyt näiden maiden tiukkojen koronarajoitusten vuoksi.

Ugandan yhteisöradioliitto Comnetu ja Vikes ovat nyt aloittaneet sekä Comnetun uusien verkkosivujen että Ugandan yhteisöradioportaalin kehittämisen. Paikallisille yhteisöradioille järjestettiin vuonna 2021 koulutusta verkkojulkaisussa ja muussa verkon käytössä toimittajantyössä.

Koulutuksiin osallistui 45 toimittajaa ja tuottajaa 18 radioasemalta eri puolilta Ugandaa. Osallistujista 44 prosenttia oli naisia.

Keniassa yhteisömediahankkeen alla on tarkoitus kouluttaa maaseudun toimittajia, ja myös nämä koulutukset saatiin käyntiin loppuvuodesta 2021, kun 12 toimittajaa Victoriajärven alueelta osallistui ensimmäiselle maaseuturaportoinnin kurssille Kisumussa. Toinen koulutus järjestettiin huhtikuussa 2022 Eldoretissa.

Keniassa paikallisena kumppanina on kehitysjournalismiin keskittyvä mediatuotantoyhtiö Development Through Media (DTM). Koulutetut ovat jo julkaisseet omia ohjelmiaan DTM:n Radio Baraza -kanavalla. Suunnitteilla on viikoittainen maaseudun asioihin keskittyvä uutismakasiini.

Lisää samasta aiheesta