”Nyt meillä on vain yksi vihollinen, Putinin sotilaat, pommit ja tankit” – Ukrainan journalistiliitto seisoo hallituksen ja armeijan tukena

3 maalis, 2022

Ukrainan journalistiliiton puheenjohtaja Sergiy Tomilenko sanoo, että vanhat vaatimukset presidentti Volodomyr Zelenskya kohtaan on nyt jätetty, ja journalistit taistelevat Venäjän propagandaa vastaan ja rauhan puolesta.

Sergiy Tomilenko Helsingissä vuonna 2019. Kuva: Esa Salminen”Sodassa meillä on vain yksi vihollinen: Vladimir Putin. Putinin sotilaat, pommit ja tankit.”

Näin sanoi Ukrainan journalistiliiton puheenjohtaja Sergiy Tomilenko Journalistiliiton järjestämässä webinaarissa 2. maaliskuuta.

Ennen Venäjän hyökkäystä maahan Ukrainan journalistiliitto kampanjoi Ukrainan lehdistönvapauden parantamiseksi. Journalistit kohtasivat väkivaltaa, johon ei puututtu, ja monet mediat olivat taloudellisissa vaikeuksissa, kun mainostulot kanavoituivat sosiaaliseen mediaan.

Näistä hankaluuksista Tomilenko puhui myös vuonna 2019, kun hän vieraili Suomessa Vikesin juhlaseminaarissa.

”Presidentti ja hallitus ehdottivat ratkaisuksi vain sääntelyä, he eivät tarttuneet toimeen väkivaltaa vastaan tai suojelleet mediaa taloudellisesti”, Tomilenko sanoi.

Nyt vaaditaan rauhaa

Nyt kuitenkin erimielisyydet on Tomilenkon mukaan haudattu

”Vaadimme aiemmin enemmän lehdistönvapautta, mutta nyt me vaadimme rauhaa ja tuemme asevoimia ja presidenttiä”, Tomilenko sanoi.

Journalisteillakin on edessään aivan eri vaarat kuin vielä äskettäin.

”Viikko sitten vain ne kollegat, jotka työskentelivät Donetskin ja Luhanskin alueilla olivat sotajournalisteja. Nyt kaikki kollegamme kaikilla 24 alueella ovat sotajournalisteja”, Tomilenko sanoi.

Sota propagandaa vastaan

Journalistien tapa osallistua sotaan on Tomilenkon mukaan taistelu Venäjän propagandaa vastaan.

”Se oli aggression ensimmäinen vaihe”, hän sanoi.

Ainakin vielä valtaosa maan journalisteista tekee Tomilenkon mukaan työtään maan sisällä eikä maanpaossa. Ongelmana on esimerkiksi suojavälineiden kuten kypärien ja luotiliivien puute. Kaksi journalistia on jo kuollut sodassa.

Tomilenkon mukaan media on saanut nyt toimia vailla sensuuria tai painostusta.

”Hallitus tekee parhaansa puolustaakseen kansalaisia ja journalisteja, ja jotta vihollinen lähtisi maasta”, hän sanoi. ”Ehkä Putin yhdistää meidät.”

Tällä hetkellä Ukrainan journalistiliiton pääasialliset tavoitteet ovat pysyä hengissä, saavuttaa rauha Ukrainaan ja saada Venäjä armeija ulos maasta, Tomilenko toteaa.

Lisää samasta aiheesta