Oikeus voitti Nepalissa: Syytteet tutkivaa journalistia vastaan hylättiin

12 kesä, 2019

Paikallinen liikemies nimettiin veronkiertoa käsittelevässä tutkivan journalismin kokonaisuudessa. Hän haastoi Vikesin kumppanin oikeuteen ja hävisi.

Shiva Gaunle Helsingissä 2018. Kuva: Esa SalminenVikesin kumppanijärjestö Center for Investifative Journalism CIJ joutui alkuvuodesta erikoisen oikeudenkäynnin osapuoleksi.

CIJ julkaisi vuoden tutkimushankkeen päätteeksi NepaLeaks 2019 -kokonaisuuden, jossa käsiteltiin maailmalla puhuttaneiden veronkiertoa käsitelleiden tietovuotojen Nepalin-haaraa. NepaLeaks toteutettiin yhdessä kansainvälisen tutkivan journalismin verkoston ICIJ:n kanssa.

Kokonaisuudesta kävi ilmi, että jotkut nepalilaiset liikemiehet tekivät hämäriä talletuksia sveitsiläisiin pankkeihin veroja vältelläkseen ja toivat sitten rahat takaisin Nepaliin ”ulkomaisina sijoituksina”. Juttukokonaisuudessa julkaistiin myös nimet 52 nepalilaisesta, joilla oli tilit sveitsiläisissä pankeissa.

Yksi juttujen kohteista, matkailualan yrittäjä Rajendra Bajgain katsoi, että tutkiva journalismi loukkasi hänen kunniaansa, ja hän haastoi CIJ:n päätoimittajan Shiva Gaunlen oikeuteen kunnianloukkauksesta.

NepaLeaks oli myös paljastanut, että Bajgain omisti yrityksen Britanniassa. NepalLeaks 2019:n löydöksistä uutisoitiin Nepalissa lähes kaikissa valtakunnan medioissa.

Ei perusteita

Rajendra Bajgainin asianajajien mukaan Nepalin perustuslaki rajoittaa sananvapautta siltä osin, että ihmisen arvokkuus tulee taata, ja arvokkuuden murentaminen loukkaa asianomistajan kunniaa.

Tutkivan journalismin keskuksen asianajajat korostivat, että faktoihin perustuvat, tutkitut uutiset eivät loukkaa kohteidensa kunniaa lain tarkoittamassa mielessä.

Kesäkuun 6. päivänä pidetyssä oikeudenkäynnissä käräjäoikeus oli vastaajien puolella ja hylkäsi syytteet perusteettomina. Päätoimittaja Shiva Gaunle oli tyytyväinen.

”Tämä päätös tulee aikana, jolloin Nepalissa keskustellaan journalismin uskottavuudesta. Se antaa voimaa ammattimaisille toimittajille”, hän sanoo CIJ:n tiedotteessa.

”Haasteenamme on nyt ja jatkossakin tehdä objektiivista ja faktoihin perustuvaa journalismia.”

Vikes tukee Nepalin tutkivan journalismin keskusta tällä hetkellä Tasa-arvoa toimituksiin -hankkeella, jolla parannetaan naistoimittajien osaamista ja asemaa. Voit tukea heitä kanssamme täällä.

Lisää samasta aiheesta