Jo 54 tiedotusvälinettä kielletty Nicaraguassa

26 syys, 2022

Nicaraguan sota sananvapautta vastaan jatkuu. Jos 54 tiedotusvälinettä on suljettu, ja 140 journalistia on paennut maasta.

Nicaraguassa presidentti Daniel Ortega ja hänen vaimonsa, varapresidentti Rosario Murillo käyvät sotaa lehdistönvapautta ja sananvapautta vastaan, kirjoittaa nicaragualaislehti Confidencial.

Hyökkäys alkoi lehden mukaan jo vuonna 2007, kun Daniel Ortega palasi valtaan, ja toden teolla toimet median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentämiseksi ovat olleet käynnissä vuodesta 2018.

Jo 54 tiedotusvälinettä on suljettu: 31 radiokanavaa, 15 televisiokanavaa ja 8 painettua tai digitaalista julkaisua. Osalta hallitus on evännyt toimiluvan, toiset on tukahdutettu taloudellisesti ja kolmansien toimituksiin on tehty ratsioita ja heidän työvälineensä on takavarikoitu.

 

Myös Vikesin kumppanit maanpaossa

Confidencialin tietojen mukaan 140 journalistia on paennut Nicaraguasta ja kahdeksan on tällä hetkellä vangittuina. Heidän joukossaan on näkyviä, myös poliittisesti aktiivisia journalisteja, kuten Cristiana Chamorro Barrios, Miguel Mora ja Pedro Joaquín Chamorro Barrios.

Kaikkiaan Nicaraguassa on vuoden 2018 jälkeen pidätetty sattumanvaraisesti 1600 ihmistä ja suljettu 900 poliittista vankia kalterien taakse.

Vikes tukee riippumatonta journalismia Nicaraguassa. Myös Vikesin kumppanit ovat joutuneet hallituksen mielivallan ja vainon kohteiksi. Valtaosa Vikesin kumppaneista ja niiden työntekijöistä toimii nyt maanpaosta käsin.

Lisää samasta aiheesta