Tuleva presidentti Arévalo: Guatemala lopettaa journalistien vainoamisen

28 loka, 2023

Keski-Amerikan journalismifoorumissa puhunut Bernardo Arévalo sanoi, että hallitus alkaa tukea, ei vainota journalisteja. Vankilassa istuvaa toimittajaa José Ruben Zamoraa tuleva presidentti ei luvannut vapauttaa, sillä hallitus ei voi ohjailla oikeuslaitosta.

Bernardo Arévalo astuu Guatemalan presidentin virkaan tammikuussa. Ainakin todennäköisesti, sillä maassa on poliittinen kriisi, koska vallassa nyt oleva oikeistoklikki yrittää jarruttaa tämän virkaanastumista tai jopa järjestää uudet vaalit.

Arévalolta kysyttiin, miten hän suhtautuu lehdistönvapauteen, etenkin kun Keski-Amerikassa sen suunta on ollut heikompaan suuntaan.

Guatemalassakin on jo yli vuoden istunut vankilassa journalisti José Rubén Zamora. Hallitusta kriittisesti käsitellyt journalisti tuomittiin rahanpesusta kuudeksi vuodeksi vankilaan. Syytteitä pidetään tekaistuina.

Arévalo sanoi, että hallituksella on perustuslain mukaan rajallisesti valtaa puuttua oikeuslaitoksen toimintaan. Sen sijaan hän lupasi, että jatkossa vastaavaa ei käy.

”José Rubén Zamoran tapaus ja muu journalistien ja ihmisoikeuspuolustajien vainoaminen on tullut nimenomaan hallituksen riveistä.”

Johtavat poliitikot eivät ole Arévalon mukaan halunneet, että journalistit tutkivat korruptiota, ja he ovat halunneet näyttää, mitä käy, jos niin tekee.

”Sellainen hallitus katoaa”, hän lupasi. ”Meillä tulee olemaan hallitus, joka on sitoutunut lehdistönvapauteen.”

Journalisteja aletaan puolustaa

Bernardo Arévalo sanoi uskovansa vakaasti, että lehdistönvapaus on demokratian perustavanlaatuinen elementti.

Amerikan ihmisoikeustuomioistuin on toistuvasti esittänyt huolensa Guatemalan ja monien muidenkin maiden lehdistövapauden heikkenemisestä. Arévalon mukaan hänen edeltäjänsä eivät ole huomautuksista välittäneet.

”Edelliset hallitukset ovat jättäneen journalistien ja journalismin puolustamisen politiikan pöytälaatikkoon. Me kaivamme sen sieltä”, tuleva presidentti sanoi.

Arévalo antoi julkisen haastattelun Keski-Amerikan journalismifoorumissa ForoCAPissa 27. lokakuuta. Vikes tukee foorumin järjestämistä.

Kuva: Kimmo Lehtonen

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.