Vikesin puheenjohtajaksi Aura Neuvonen

30 tammi, 2020

Vikesin hallitus valitsi säätiön puheenjohtajaksi Aura Neuvosen ja varapuheenjohtajaksi Reeta Pöyhtärin.

Aura Neuvonen tuntee kehityskysymykset ja media-alan kouluttamisen. Kuva: Esa SalminenVikesin puheenjohtajaksi vuosiksi 2020–2021 on valittu Metropolia Ammattikorkeakoulun Elokuvan ja television tutkinnon tutkintovastaava Aura Neuvonen. Vikesin hallitus valitsi Neuvosen puheenjohtajaksi 29. tammikuuta 2020.

Neuvonen on toiminut aiemmin Vikesin hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana. Kehityskysymykset ovat hänelle tuttuja myös Metropolian työstä.

”Olen ollut kehityshankkeissa mukana noin vuodesta 2010 alkaen.”

Hän on ollut mukana hankkeissa, joihin on liittynyt opiskelija- ja opettajavaihtoa eri Afrikan maiden kanssa. Hän on itsekin käynyt opettamassa kahdesti Ghanassa ja kerran Namibiassa.

”Kun menin ensimmäistä kertaa Ghanaan opettamaan vuonna 2012, niin se oli menoa. Siellä oleminen ja opettaminen keikautti maailmankuvani ihan ympäri.”

Sen jälkeen kehityskysymykset ovat kiinnostaneet Neuvosta yhä enemmän.

Vikes tukee vastavuoroista ja elinikäistä oppimista

”Suuret on saappaat”, Neuvonen toteaa, kun puhe kääntyy Vikesiin. Säätiön pitkäaikaisena puheenjohtajana toimi viime vuoden loppuun asti Journalistiliiton kansainvälinen asiamies Juha Rekola, joka oli myös perustamassa Vikesiä.

”Vikes on hyvässä mielessä jopa henkilöitynyt Juhaan. Hän on tehnyt todella paljon töitä Vikesin eteen.”

Neuvonen sanoo, että hänellä riittää uudessa tehtävässä opeteltavaa. Hän kuitenkin tuntee hankekenttää, eri rahoitusmuotoja ja kehitysyhteistyötä, ja hän tekee työkseen journalismin ja media-alan koulutusta – eli Vikesin ydinalaa.

”On hienoa päästä tekemään asioita vähän eri vinkkelistä. Vikesin koulutukset ovat enemmän vertaisoppimista kuin tutkintoon tähtäävää koulutusta, mihin taas korkeakouluissa keskitytään.”

Vikesin tapa tehdä koulutusta linkittyy trendikkääseen elinikäiseen oppimiseen – tyypillisesti Vikesin hankkeissa koulutetaan jo työelämässä olevia aikuisia. Samalla vältetään ylimielistä ylhäältä päin opettamista.

”Työ ei todellakaan ole sitä, että me viemme jotain jonnekin. Meillä on paljon oppimista muista kulttuureista ja työtavoista, niin sananvapauden mallimaa kuin Suomi onkin”, Neuvonen sanoo.

Uusi hallitus aloitti ja valtuuskunta jäi historiaan

Vikesin varapuheenjohtajaksi valittiin tutkijatohtori Reeta Pöyhtäri. Myös hän on toiminut aiemmin Vikesin hallituksen jäsenenä. Muut hallituksen jäsenet ovat Linus Atarah, Tiina Haapalainen, Mikko Ilkko, Sarri Kukkonen, Katri Nisula, Veera Pennanen, Outi Salovaara ja Olli Ylönen.

Viime vuoden lopulla Vikes teki sääntömuutoksen, joka lakkautti säätiön valtuuskunnan toiminnan. Jatkossa Vikesin hallitus täydentää itse itseään, ja taustayhteisöihin pidetään yhteyttä muilla tavoilla. Sääntömuutos odottaa vielä Patentti- ja rekisterihallituksen vahvistusta.

Vikes on journalistien ja media-alan solidaarisuussäätiö, joka tekee kehitysyhteistyö- ja koulutushankkeita. Säätiön takana on 27 media-alan järjestöä.

Lisää samasta aiheesta