Video: ”Pelko tuntuu kehossa ja mielessä” – toimittajat Somaliassa odottavat rauhaa

7 joulu, 2020

Kysyimme lehdistönvapauden päivän teeman mukaisesti Somalian kansallistelevision toimittajilta, ovatko he pelänneet työssään.

”Pelkään henkeni puolesta, ja perheeni, ja työpaikkani. Pelko tuntuu niin kehossa kuin mielessäkin”, sanoo Sofia Mohamed Omar Somalian kansallistelevisio SNTV:stä.

Hänen kollegansa Ahmeed Kaahiye on samoilla linjoilla.

”Tässä maassa työskenteleminen on pelkoa itseään.”

Tilastojen valossa pelolle on syytä. Toimittajat ilman rajoja sanoo, että Somalia on yksi vaarallisimmista maista olla toimittaja.

Kaahiye on itsekin haavoittunut, ja hän on ollut kaupungilla, kun pommeja on räjähtänyt.

”Useat kollegani ovat kuolleet”, hän sanoo. ”Joskus pelkään todella paljon.”

Työtä ei helpota se, että osa pitää hänen työstään valtion kanavalla, mutta toiset ajattelevat, että hän liioittelee epäkohtia.

”Aina joku on tyytymätön siihen, mitä raportoin, sellaista tämä työ on.”

”Aivoilla ei kapasiteettiä miettiä kehitystä”

”Haluaisin tietenkin tehdä töitä turvallisessa ympäristössä”, sanoo Sofia Mohamed Omar.

”Voisin saada aikaan paljon enemmän, ja minulla on paljon ideoita.”

Ahmeed Kaahiye uskoo myös, että toimittajana saisi enemmän aikaan, jos työolot olisivat turvallisemmat.

”Silloin aivot voisivat keskittyä kehitykseen, hyvän tekemiseen ja yhteisön tukemiseen”, hän sanoo.

”Mutta nyt sitä tulee tehtyä töitä pelon ilmapiirissä, jossa pitää pelätä henkensä edestä, eikä silloin riitä kapasiteettiä miettiä kehitystä. Sitä ajattelee turvallisuutta ja sitä, milloin nämä ongelmat loppuvat.”

Hän uskoo, että toimittajat ottaisivat johtavan roolin Somalian kehityksessä, kunhan vaan räjähdykset ja muu väkivalta loppuisivat.

  • Maailman lehdistönvapauden päivää vietetään 9. joulukuuta. Kansainvälinen lehdistönvapauden konferenssi 9.—10.12 verkossa. Rekisteröidy ja seuraa livenä.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Lehdistönvapauden päiväUutiset
Lehdistönvapauden päivä
Lehdistönvapauden päivän seminaari “Voiko polarisaation pysäyttää?” – Osa 1 

Lehdistönvapauden päivän seminaari “Voiko polarisaation pysäyttää?” – Osa 1 

Lehdistönvapauden päivän seminaarissa pureuduttiin tänä vuonna yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin polarisaatioon ja pohdittiin keinoja vastakkainasetteluja tuottavan kehityksen purkamiseen journalistien ja poliitikoiden näkökulmasta.

Juttuparin ensimmäisessä osassa pääset kuulemaan mitä pääpuhujilla eversti Aki-Mauri Huhtisella ja mediatutkija Esa Reunasella, sekä debatoijilla kansanedustaja Jouni Ovaskalla ja Vikesin asiantuntija Wali Hashilla oli sanottavana päivän aiheeseen.

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.