Tulevaisuuden toimittajat -verkkokurssi opastaa tekemään hyvää journalismia kestävästä kehityksestä

23 loka, 2020

Vikesin ja Maailma.netin uusi verkkokurssi käy läpi journalistisen jutuntekoprosessin kestävän kehityksen linssin läpi.  Kurssi soveltuu sekä itseopiskeluun että osaksi toimittajaopintoja. Klikkaa kuvasta Tulevaisuuden toimittajat -verkkokurssin aloitussivulle Maailma.netissä.Vikes ja Maailma.net-uutissivusto julkaisevat ”Tulevaisuuden toimittajat – journalismia kestävästä kehityksestä” -verkkokurssin YK:n päivänä 24. lokakuuta. Samana päivänä vietetään myös kansainvälistä kehitysviestinnän päivää.

”Päivän teemat yhdistyvät uudessa oppimateriaalissa. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet koskevat kaikkia maailman maita ja kaikkia ihmisiä. Jotta tavoitteet voidaan saavuttaa, täytyy ihmisillä olla riittävästi tietoa”, sanoo hankekoordinaattori Sanna Jäppinen Vikesistä.

”Erityisesti kestävän kehityksen kysymysten kaltaisten monimutkaisten aiheiden kohdalla journalismin olisi hyvä pureutua asioihin pintaa syvemmälle ja auttaa ymmärtämään kokonaisuuksia sekä löytämään syy-seuraussuhteita.”

Toimittajaopiskelijat pääkohderyhmä, vinkkejä myös kokeneemmille journalisteille

Vikesin ja Maailma.netin tuottaman verkkokurssin pääkohderyhmänä ovat toimittajaopiskelijat ja aloittelevat toimittajat.

Kurssin aikana käydään läpi koko journalistinen jutuntekotekoprosessi ideoinnista ja rajauksesta tiedonhakuun ja itse hyvän jutun koostamiseen. Oppimateriaali toimii hyvin itseopiskelussa, mutta sitä voi käyttää myös ohjatun opetuksen taustamateriaalina tai siitä voi poimia tehtäväideoita.

”Toiveemme on, että kurssi lisää rohkeutta tarttua kestävän kehityksen aiheisiin ja kehittää taitoja tarkastella aihetta kuin aihetta kestävän kehityksen linssin läpi”, sanoo Maailma.netin päätoimittaja Teija Laakso.

Verkkokurssi soveltuu monilta osin kokeneemmillekin toimittajille, jotka haluavat syventää osaamistaan ja löytää uusia näkökulmia kestävän kehityksen kysymyksiin.

”Kurssin videoilla konkaritoimittajat ja kestävän kehityksen eri aihepiirien asiantuntijat jakavat käytännön vinkkejä, joista voi saada uusia ideoita, vaikka toimitustyön rutiinit olisivatkin jo tuttuja”, Jäppinen toteaa.

Lisäksi monipuolinen oppimateriaali taipuu hyödynnettäväksi esimerkiksi lukion mediakasvatuksen, äidinkielen tai yhteiskuntaopin tunneille.

Verkkokurssi on osa Tulevaisuuden toimittajat -hanketta, jota rahoittaa ulkoministeriö viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää samasta aiheesta