Toimittajaopas: Kuinka uutisoida kehitys huomioiden

12 joulu, 2017

Tänä vuonna pidettyjen toimittajakoulutusten teemoista syntynyt opas auttaa toimittajia ymmärtämään maailmaa monipuolisesti, stereotypioita välttäen.

Vikes ja Kansanvalistusseura julkaisivat tänään yhdessä Haaga-Helian ammattikorkeakoulun kanssa oppaan toimittajille kehityskysymysten käsittelystä. Opas löytyy verkosta osoitteesta www.mediaguide.fi

Samassa osoitteessa on englanniksi ja arabiaksi Kansanvalistusseuran jo aiemmin julkaisema opas medialukutaidosta ja median toiminnasta yleisellä tasolla.

Toimittajan opas auttaa uutisoimaan kehitysmaista monipuolisesti, löytämään lähteitä myös globaalin etelän maista ja välttämään stereotypioita. Tavallinen median kuluttajakin löytää oppaasta taustatietoa globaaleista kehityskysymyksistä.

”Kehitysmaa on normaalitila maailmassa. Useimmat ihmiset elävät sellaisissa maissa, joissa on köyhyyttä ja korruptiota. Jos haluaa ymmärtää maailmaa, pitää ymmärtää näitäkin maita”, sanoi oppaan julkistustilaisuudessa puhunut Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Sami Sillanpää.

Hänestä suomalaisten mielikuvat esimerkiksi Afrikasta ovat muuttuneet hitaammin kuin Afrikka itse. Sillanpäätä itseäänkin haastateltiin toimittajan oppaaseen.

”Tärkeintä tutustua rohkeasti ihmisiin”

Sillanpäästä toimittajien on hyvä pitää mielessä, että kun asioita katsoo kaukaa, ne näyttävät usein pahemmalta kuin ne ovatkaan. Lähempää ymmärtää paremmin ihmisten motiiveja. Toimittajan täytyy olla herkkänä, ettei sorru helppoihin selityksiin.

”Tärkeintä on tutustua rohkeasti ihmisiin ja suhtautua heihin kunnioittavasti. Kuunnella, miltä maailma näyttää heidän silmiinsä.”

Vaikka opas on suunnattu erityisesti kehityskysymyksistä kirjoittaville toimittajille ja toimittajaksi opiskeleville, sen opit voivat kiinnostaa laajemminkin.

”Vaikkei itse kirjoittaisikaan kehityskysymyksistä, on hyvä ymmärtää kansainvälisten ilmiöiden taustat ja pohjalla kulkevat virtaukset”, sanoi Kansanvalistusseuran viestintäpäällikkö Annu Griñan.

Lisää samasta aiheesta