Päivitettyjä oppeja tietoturvaan toimittajille

13 elo, 2019

Oman ja lähteiden turvallisuuden kannalta on järkevää suojata tietoliikenne sähköposteista pikaviesteihin. Tietoa tähän on saatavilla ilmaiseksi.

Kuva: Blue Coat Photos.Kansainvälinen toimittajien suojelujärjestö Committee to Protect Journalists julkaisi äskettäin englanniksi, ranskaksi, espanjaksi ja venäjäksi digitaalisen turvallisuuden tietopaketin toimittajille.

Helppolukuinen sivusto kertoo, kuinka suojata käyttäjätilit ja laitteet, mitä ovat phishing-hyökkäykset ja miten suojata internet- ja sähköpostiliikenne sekä viestittely ulkopuolisilta. Lopuksi muistutetaan matkustavia toimittajia siitä, mitä kannattaa tehdä ennen valtion rajojen ylittämistä.

Tällaiset ohjeet voivat olla hyödyllisiä paitsi matkustaville ulkomaantoimittajille ja arkojen asioiden parissa työskenteleville toimittajille, myös kaikille journalisteille kehitysmaissa. Oman itsen ja lähteiden suojaaminen on vaikeissa oloissa usein elintärkeää. Vikeskin on järjestänyt turvallisuuskoulutuksia kumppaneille muun muassa Keski-Amerikassa.

Suomenkielisille toimittajille on tarjolla vielä syvempääkin oppia ilmaiseksi, sillä mediayhtiöiden verkosto Mediapooli on viime vuonna julkaissut uudistetun, suomenkielisen laitoksen tanskalaisesta Toimittajan salausoppaasta.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.