Syrjäisen Nepalin ääni: Tyttövauvat ja lapset riutuvat maan länsiosissa

15 helmi, 2018

Vikesin koulutukseen osallistunut tutkiva journalisti Basant Pratap Singh valottaa syrjäseutujen todellisuutta valtakunnan mediassa.

Basant Pratap Singh osallistui tutkivien toimittajien täydennyskoulutukseen Kathmandussa syyskuussa 2017. Kuva: Eeva SimolaEtenkin tyttövauvat ja -lapset kärsivät vakavasta aliravitsemuksesta ja nälkäkuolemista Nepalin läntisimmillä alueilla. Näin raportoi toimittaja Basant Pratap Singh Bajhangista. Linkit hänen englanninkielisiin artikkeleihinsa löytyvät tämän jutun lopusta.

Singhin mielestä Bajhangin alueella on potentaalia, mutta kurjuuden poistaminen ja perustiedon lisääminen ovat tärkeitä. Hän uskoo, että journalismi voi edistää myös hyvän hallinnon ja kestävän kehityksen ymmärrystä alueella.

Singh kirjoittaa etenkin Kantipur-mediaryhmälle, mutta myös Tutkivan journalismin keskuksen verkkomediaan. Hän seuraa sosiaalisia kysymyksiä aliravitsemuksesta ja naisten oloista vaalivilppiin.

Reportaasimatkat taittuvat usein jalan. Matka syrjäkyliin voi olla useiden päivien pituinen.

Juttukohteet viikon patikoinnin takana

Etäisimmät Singhin juttukohteet ovat olleet viikon patikoinnin päässä – yhteen suuntaan. Pisimmän taipaleen varrella yövyttiin paikallisten ihmisten taloissa ja vaeltavien paimenten teltoissa. Reitti kävi Urain solassa yli 5 200 metrissä, jolloin Singh alkoi saada vuoristotaudin ensioireita. Hän sanoo, ettei olisi selvinnyt ilman mukana seuranneiden ystävien ja sattumalta kohdattujen Taklakotissa kauppamatkalla käyneiden kantajien apua.

Kapea ja jyrkkä reitti vaati useissa paikoin tilapäisten ylikulkupaikkojen virittämistä. Rakennelmat väsyivät jokaisesta ylittäjästä, vaara kasvoi.

Singhin työmatkoilla suurimmat vaarat ovatkin purojen, jokien ja rotkojen ylitykset. Toinen suuri uhka on, että murtaa esimerkiksi nilkkansa. Kännykällä on turha yrittää soittaa apua, se ei toimi.

Tuolla pitkällä juttumatkalla oltiin neljäkin perättäistä päivää asumattomilla alueilla.

Takaisin toimittajaksi muuttaakseen yhteiskuntaa

Basant Pratap Singillä on alempi korkeakoulututkinto valtio-opissa ja nepalin kielessä sekä maisterintutkinto maaseudun kehittämisessä. Toimittajana hän on työskennellyt 12 vuotta, raportoiden Bajhangista, yhdeltä Nepalin köyhimmistä alueista.

Hän työskenteli välillä hyväpalkkaisissa projektitöissä kolmen vuoden ajan, mutta irtisanoutui ja ryhtyi taas kokopäiväiseksi toimittajaksi muuttaakseen journalismilla epäkohtia yhteiskunnasta.

Singh osallistui Nepalin tutkivan journalismin keskuksen CIJ:n ja Vikesin järjestämään toimittajien täydennyskoulutukseen Dangissa 2015 ja digitaaliseen ja multimediakoulutukseen 2017. Vikes on tukenut näitä koulutuksia ulkoministeriön hankerahoituksella.

Yksi tutkivan toimittajakoulutuksen pitkäaikaisista tavoitteista on toteutumassa Singhin kaltaisten journalistien ansiosta: syrjäseutujen ääni kuuluu valtakuntaan, myös valtamediassa.

Teksti: Eeva Simola

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.