Somaliassa yhteiskoulutus poliiseille ja journalisteille

15 huhti, 2021

Vikes ja Somalian journalistiliitto järjestivät koulutuksen, jolla halutaan varmistaa journalistien turvallisuus. Samalla rakennetaan luottamusta median ja virkavallan välille.

Somalian journalistiliitto huomioi koronaturvallisuuden teettämällä koulutusta varten kasvomaskit journalistiliiton ja Vikesin logoilla. Kuva: Somalian journalistiliittoSomalian journalistiliitto järjesti Vikesin ja ulkoministeriön tuella 10.–11. huhtikuuta Mogadishussa yhteisen sananvapauskoulutuksen poliisivoimien edustajille ja paikalliselle medialle.

Koulutuksen tarkoituksena oli lisätä journalistien työturvallisuutta. Yhteiset koulutustilaisuudet ovat myös tärkeitä keskusteluyhteyden ja luottamuksen rakentamisessa poliisin ja median välillä.

”Poliisivoimilla on velvollisuus taata yleisön ja myös journalistien turvallisuus”, sanoi poliisin tiedottaja Sadiq Aden Ali.

Journalismi voi olla vaarallista

Koulutuksessa poliisit saivat tietoa median oikeuksista, mutta samalla käsiteltiin median kanssa toimimista, median etiikkaa ja tiedonhankintaa. Monet toimittajat toivat ilmi vaaroja ja vaikeuksia, mitä liittyy esimerkiksi mielenosoitusten dokumentointiin ja työvälineiden turvassa pysymiseen.

Poliisien ja journalistien yhteiskoulutus oli toinen laatuaan Vikesin hankkeessa, jota rahoittaa ulkoministeriö.

Myöhemmin tänä vuonna vastaavanlaiset koulutukset järjestetään vielä neljässä eri osavaltiossa Somaliassa. Aiemmin Vikesin Somalia-hankkeessa on järjestetty sananvapauskoulutukset Mogadishun poliisikomentajien kanssa vuonna 2017 ja poliisijohtajien, tuomareiden ja syyttäjien sekä median kanssa Hargeisassa Somalimaassa vuonna 2016.

Lisää samasta aiheesta